Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdyby zvířata uměla mluvit, něco si vyslechneme. Pro hlad plánován odstřel slonů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: wirestock, www.freepik.com

Vyspělé země si snáze poradí, rozvojové jsou na tom hůř. Nedostatek potravin, základní potřeby nevystačí pro každého, k tomu všemu vysoká porodnost. Některé lokality trápí sucha, vedra, není co dát lidem k jídlu. Je odstřel nevinných zvířat na místě?

Článek

Příliš velká populace

Planeta za celé ty roky, ba přímo miliony let, prošla obrovskou proměnou. Než se člověk vyvinul do dnešní podoby, prošel si několika etapami vývoje. Od přespávání v jeskyni, zakládání ohně a používání jednoduchých nástrojů po postupné vylepšování všech možných vynálezů, kterými si zjednodušoval život.

Z pravěku do doby průmyslu, asi tak bych to celé nazvala. Je neuvěřitelné, kam až se lidstvo dostalo, co vše se vynalezlo. Zároveň musím konstatovat smutný fakt, že zatímco lidstvo se rozvíjí a jsou vyvíjeny nové technologické možnosti v průmyslu a jiných odvětvích, od elektro aut po naklonování potravin a dalších vymožeností, příroda je postupně ničena. Aby se rozvíjel průmysl, jsou káceny pralesy, stavěny nové továrny, ubírá se na životním prostředí, potřebném pro fungování dalších jedinců. Ale na to už tak nějak někteří nemyslí.

Dalo by se říct, že je lidí na planetě víc než dost. Více než je schopna planeta uživit. Je nemožné pro každého najít jídlo, základní potřeby a uspokojit veškeré požadavky. Na stavění obytných domů se vybíjí lesy, zastavují prázdné pozemky, kde je tráva a aspoň trochu té přírody. Místo toho, aby člověk žil v souladu s přírodou, jde ji vymýtit. Doslova.

Foto: wirestock, www.freepik.com

Deštný prales

Hlad a sucho, utrpení

Především na africkém kontinentě je katastrofa za katastrofou. Odmyslím-li si války, jsou zde nedostatečné příležitosti k zemědělství, jelikož na to nejsou vhodné podmínky. Lidé jsou sužováni suchem, pro vodu jdou nespočet kilometrů, spoustu věcí je na příděl nebo vůbec.

Ačkoliv jsou na tomto světadíle problémy, které je třeba vyřešit, stále se tu zvedá populace, rodí se děti, o které se nemají rodiče jak postarat. Trpí podvýživou, umírají z hladu. Situace, kdy by asi většina lidí tyto rodiny litovala. Na jednu stranu je mi jich líto, na druhou stranu se ptám, proč není rozšířena osvěta o antikoncepci? Nedokážu uživit děti? Tak si je nebudu pořizovat. Je mi jasné, že spousta lidí by mi argumentovala, že s takovým přístupem by lidstvo rychle vymřelo. Ale takto se lidstvo žene také do záhuby. Nebudou nerostné suroviny, vše se vytěží a nastanou existenční problémy. Vlastně nenastanou, ty už někde jsou. Jako např. v Zimbabwe, kde se plánuje odstřel dvou stovek slonů, aby se nakrmili tamní lidé. No nechci radši ani vědět, co by jim na to sloni řekli, kdyby uměli mluvit.

Ještě, když si člověk přečte argument, že slonů je v tamní oblasti hodně, vyřeší se tak tedy i problém s „přeslonováním“, tedy s jejich velkým počtem. Jak prosím? A lidstvo není přemnoženo? Nepřijde mi správné řešit hlad tím, že se zastřelí sloni. Již takhle jsou některá zvířata na seznamu ohrožených druhů a opravdu k nim přidávat další nádherná stvoření není cesta, jakou by se svět měl ubírat.

Jak byste řešili problém s hladem v rozvojových zemích? Je podle vás správné tuto situaci „řešit“ odstřelem slonů?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz