Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Levandule lékařská: Voňavá, nádherná bylina, která má mnoho využití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Guvo59, www.pixabay.com

Když se řekne levandule, snad každý ví, jak vypadá a jak báječně voní. Pochopitelně se najdou i lidé, kterým tato bylina nevoní vůbec a její aroma je jim spíše nepříjemné.

Článek

Výskyt levandule byl dříve pouze v západním Středomoří. Pro svoji oblíbenost se začala rozšiřovat po celém Středozemí. Asi nejznámější jsou pláně ve Francii, konkrétně v Provence. Když se řekne Provence styl, je s ním levandule a její barva úzce spojena. Levandulí existuje asi okolo 40 druhů, do kterých se počítají i její kříženci. Patří do čeledi hluchavkovitých a většinou se jedná o takzvané polokeře.

Levandule je vytrvalá bylinka, která kvete fialovým, růžovým nebo dokonce bílým květem. Bývá vysoká od dvaceti do šedesáti centimetrů. Jejich trubkovité kalichy obsahují aromatické silice (esenciální a éterické oleje), které mohou za jejich nádhernou a aromatickou vůni. Levandule bývá opylována hmyzem. V naší zemi se nejčastěji pěstuje druh levandule úzkolisté, kterou známe také pod názvem Levandule lékařská (Lavandula angustifolia).

Levanduli můžete pěstovat na své zahrádce, terase či balkóně. Doma se pěstování nedoporučuje. Levandule vyžaduje hodně slunného místa. Můžete si koupit semínka a vypěstovat si ji sami nebo lze zakoupit už vzrostlejší sazeničky. Pokud se pěstuje na balkóně či terase, je dobré si pořídit velký kamenný nebo keramický květináč. Na zahrádce je dobré vybrat místo, kde bude mít levandule alespoň celých šest hodin sluníčka. Je pěkné ji pěstovat ve skupinách, aby tvořila pěkné zátiší. Ve větších skupinách také můžete lépe cítit její nádhernou vůni.

Účinky levandule

Levandule se hojně používá jako terapeutická bylinka. Její nádherná vůně velmi dobře působí na celkové zklidnění organismu nebo pro lepší spánek. Je vhodná i při nervovém vyčerpání či žaludečních křečích. Podporuje srdeční činnost a díky obsaženým tříslovinám pomáhá proti pronikání škodlivin do krevního oběhu. Celkově má velmi dobré antiseptické a desinfekční účinky.

Levandule se dá použít v masti či krému, který se snadno nanese na pokožku a velmi dobře se vstřebává. Je třeba ale dávat pozor, neboť silice v nich obsažené mohou ojediněle způsobit alergickou reakci. Velmi známé jsou různé polštářky, které obsahují levanduli v sušené formě. Jejich nevýhodou je, že poměrně rychle vyčichají. Skvělé jsou ovšem různé spreje, které se dají stříkat i před spaním na polštář. Pomáhají lépe a klidněji usínat.

Někdo zase rád využívá různé soli nebo oleje do koupele s vůní levandule. Taková koupel dokáže krásně uvolnit a zároveň vám krásně provoní koupelnu. Hojně se využívají i repelenty s obsahem levandule. Má mít schopnost přirozeně odpuzovat hmyz. Sama za sebe musím říct, že jsem toto nijak výrazně nikdy nezaznamenala, ale asi jsem něco dělala špatně.

Levandule nachází své uplatnění také v gastronomii. Hlavně v létě se dá použít do zmrzlin, zmrzlinových pohárů či různých ovocných salátů. V některých restauracích z ní dělají i limonádu nebo čaj. Můžeme ji také najít i v některém druhu směsi koření. Je to opravdu bylina, která nachází široké uplatnění, ať už jako dekorativní prvek nebo jako pomocník při léčbě.

Anketa

Máte rádi vůni levandule? Pěstujete ji nebo užíváte jinak?
Ano, její vůně je naprosto dokonalá. Pěstuju ji a používám v domácnosti.
80 %
Ano, její vůně je naprosto dokonalá. Pěstuju ji, ale jinak nepoužívám.
5,7 %
Ano, její vůně je naprosto dokonalá. Bohužel ji nemám kde pěstovat, ale doma používám.
8,6 %
Ne, její vůně mi příjemná není.
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz