Hlavní obsah
Cestování

Turistou v Turecku? Sem se určitě podívejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kirill_sobolev, www.pixabay.com

Někdo se rád jezdí na dovolenou uvolnit k moři, opalovat se na slunci a užívat si svěží přímořský vánek. Jiní naopak touží po poznávání nových míst a zážitcích z objevování. Co byste jako turisté měli navštívit v Turecku?

Článek

Nejdříve něco málo základních informací

Tento nádhernými památkami disponující stát leží na pomezí dvou světadílů – z větší části leží na západě poloostrova Malá Asie, z menší části v jihovýchodní Evrop na Balkánském poloostrově. Převážná část obyvatelstva jsou muslimové, platí se zde tureckou lirou. Hlavním městem je Ankara, největším městem Istanbul. Doporučuje se přijet do země s měnou v eurech nebo dolarech, na místě pak proměnit na tureckou liru. V současné době je 1 turecká lira (zkratka TL) 0,72 Kč. Úředním jazykem je zde (překvapivě) turečtina, ale domluvíte se i anglicky, hlavně tedy v oblastech, kde je zvýšený cestovní ruch.

Foto: sutiangnga, www.freepik.com

Vlajka Turecka

Vzhůru na památky

Na začátek zmíním, že na seznamu UNESCO má Turecko zapsaných 21 památek. Pro představu uvádím některé z nich.

Aphrodisias

Toto starořecké město, lokalizované na jihozápadě dnešního Turecka bylo pojmenované podle řecké bohyně krásy Afrodity. Do dnešního dne se dochovaly pouze ruiny se sochou samotné bohyně, ovšem některé části již nejsou vidět.

Foto: DebraJean, www.pixabay.com

Aphrodisias

Archeologické naleziště Ani

Starověké město, ležící kousek od hranic s Arménií. Turisté se mohou pokochat pohledem na pozůstalé hradby, katedrálu, kostel a mešitu.

Foto: Hansm, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported , 2.5 Generic , 2.0 Generic a 1.0 Generic .

Katedrála

Archeologické naleziště Trója

To by bylo, aby byla vynechána legendární Trója, na kterou se natočily i velkofilmy. Město, jenž bylo obléháno Řeky a bylo poraženo díky lsti ithackého krále Odyssea, jenž nechal zhotovit koně, do kterého se ukryli vojáci, aby v noci město vyplenili. A v popředí toho všeho láska trojského prince Parise a krásné Heleny. Za objevitele tohoto naleziště je považován Heinrich Schliemann.

Foto: iron_frank, www.freepik.com

Zřícenina

Foto: Dina A., www.freepik.com

Trojský kůň

Efesos

Přesně tak, onen známý Artemidin chrám v Efesu, ze kterého ale bohužel vlivem času a dalších faktorů zbyl jen jeden jediný sloup. Je lokalizován na pobřeží Egejského moře, kam se můžete dostat z přístavu Kusadasi.

Foto: EyeEm, www.freepik.com

Zřícenina v Efezu

Historický národní park Göreme a skalní místa Kappadokie

Nachází se ve středním Turecku. Je převážně skalnatý, je zde hodně kopců, vodních říček. Rozkládá se na ploše cca 100 m2.

Foto: Hans, www.pixabay.com

Skalní místa Kappadokie

Pamukkale

V překladu také jako ,,bavlněný hrad“ je častým místem, kam se vydávají turisté. Vzhledově připomíná kopec bavlny. Naleznete jej nedaleko města Denizli.

Foto: Tugkan, www.freepik.com

Bavlněný hrad

Foto: kumblack, www.freepik.com

Bavlněný hrad

Turecko samozřejmě má ve svém repertoáru spoustu dalších úžasných lokalit, takže si udělejte čas a navštivte je.

Anketa

Kterou památku v Turecku jste navštívil/a?
Aphrodisias.
2,3 %
Archeologické naleziště Ani.
2,3 %
Efesos.
16,3 %
Pamukkale.
46,5 %
Jinou památku a některé výše uvedené.
32,6 %
Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz