Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ze zaměstnání rovnou na Krchov? I tak by se dalo vyložit schválení zvyšování věku odchodu do důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik, www.freepik.com

Chodíte do zaměstnání, vyděláváte si a spoříte si na důchod s vidinou, že až odejdete, hezky si ten čas v důchodu užijete. Ať už s vnoučaty, nebo procestujete krásy světa. Ale ouha, na ten důchod hned tak nedojde, alespoň ne v některých zaměstnáních.

Článek

Na to krásné období, kdy nebude člověk muset brzy vstávat do práce a bude si užívat zaslouženého odpočinku, se těší každý, kdo se blíží věku pro odchod do důchodu. Aby také ne, nikdo nemládne, naše tělo již nepodává takové fyzické výkony jako dřív, člověk má bolesti, které sice zvládá, ale se svými pracovními povinnostmi nemá ani moc čas je řešit. Proto se těší, až konečně s klidem předá své pracovní závazky svému nástupci a půjde se těšit z volných dnů, naplněných dle svého uvážení. Jenomže okolnosti tomu chtějí jinak.

Foto: drátěný materiál, www.freepik.com

Důchodce

Proč se vlastně věková hranice pro odchod do důchodu zvyšuje?

Vláda své rozhodnutí hájí tím, že díky zvýšení věkové hranice odchodu do důchodu zůstane schodek státu v přijatelné mezi, nebude stále tak narůstat. Odůvodňuje to tím, že pokud by lidé odcházeli do důchodu tak, jak bylo stanoveno předtím, penzijní výdaje neustále porostou a stát je nezvládne pokrýt. Společnost stárne, je potřeba, aby bylo z čeho důchodce vyplácet. Novela předpokládá zvyšování hranice věku odchodu do důchodu dle naděje dožití. No, už to samotné zní docela šíleně.

Kromě zvýšení věku odchodu do důchodu novela přináší změnu pro lidi, kteří v zaměstnání mají často těžší práci (fyzicky náročná manipulace, teplotní podmínky). Tito lidé mohou do penze odejít o 5 let dříve, než v kolika letech by za normálních okolností do penze odešli. Jednalo by se o některé pracovníky ve zdravotnictví, v lesnictví atd.

Další změnou je fakt, že by lidé, kteří by v důchodu nadále pracovali, nemuseli platit odvody. To by bylo místo navyšování penze. Počítá se s tím, že průměrná doba, kterou člověk v důchodu stráví, je 21,5 roku.

Foto: stokkete, www.freepik.com

Pracující důchodce

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz