Hlavní obsah
Názory a úvahy

Libot - lidský robot. Alias live robot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AI

Žijeme v době, která je naprosto úžasná. Má svoje problémy, jistě. Ale před očima se nám mění svět minulý ve svět, který jsme si vysnili. To s sebou přináší ovšem některá úskalí, která nás dřív ani nenapadla.

Článek

O fenoménu umělé inteligence byly popsány hromady papíru a zaplněn nejeden počítačový server a disk. AI se pomalu stává běžnou součástí v praxi kreativních mozků všech věkových kategorií. Ještě před pár lety nás fascinovaly pokroky v oblasti robotiky, které dělal např. společnost Boston Dynamics, nebo DARPA. Filmy, jako Číslo 5 žije!, nebo Chappie nám daly vizi, která je stejně úžasná, jako děsivá. Zdá se, že jsme jako civilizace udělali k naplnění těchto vizí nikoliv kroky, nýbrž celé skoky. Něco chybí. Takový jsem měl pocit já. Slovo ROBOT už nenaplňuje zcela význam těchto vizí.

Robota si představuju jako zcela fundamentální stroj. Nemá žádnou lidskou charakteristiku. Pravda je, že někteří takoví roboti začínají mít tzv. emoční lidské charakteristiky, jako je např. chůze, která imituje živou bytost. Rozum nám říká, že to je pouhý stroj, ale emoční inteligence (pokud je samozřejmě přítomna a funguje relativně normálně) přisuzuje tomuto stroji emoční hodnotu.

Tohle si člověk uvědomuje u některých videí na youtube, která sdílejí testování tzv. „robotických mul“. Výzkumníci do nich velmi hrubě kopou, aby demonstrovali, jak jsou tyto stroje stabilní a schopny ustát velmi nepříznivé podmínky. Kladou jim do cesty překážky a studují, jak se s nimi muly popasují.

Jedná se jen o robota, nebo už lze označit tento stroj za „něco víc“? Samozřejmě to robot je! Na druhou stranu budu klidně věřit nějakému psychologovi, který by tvrdil, že pokud by někdo nezaujatý a nestranný sledoval podobné počínání dostatečně dlouho, mohlo by to v člověku vyvolat pocity lítosti, nebo přinejmenším emoční diskomfort.

Co se to s námi vlastně děje? Koukáme na stroje, které v nás budí velmi silné emoce. Víme, že to jsou stroje, ale … nemůžeme si pomoct.

Tohle vše je ovšem level č. 1. Level č. 2 jsou Chatboti. Byly zaznamenány případy, kdy se někteří lidé stali závislými na tomto textovém software. Omezili mezilidskou interakci a „naspořený“ čas věnovali umělé inteligenci, která si s nimi byla schopna povídat. WTF?! Ať je to, jakkoliv nepochopitelné pro běžného člověka současnosti, stává se to.

Já se chci bavit o levelu č. 3 … O spojení software AI a humanoidního robotického stroje. Protože ta doba se velmi rychle blíží, kdy přinejmenším robot formátu „Číslo 5 žije!“ bude skutečně existovat. Jistě - bez vědomí, duše. Ale s něčím, co vědomí, duši bude velmi zdařile imitovat. A s každým upgrade se bude své předloze blížit. Co s tímhle fenoménem? Vystačíme si se slovem robot? Nikoliv.

LIBOT je to správné slovo. Od angl. slova live(žít) a českého slova „lidský“ robot. Kolik slov ještě označuje nějakou lidskou charakteristiku osobnosti se začátečními písmeny „li-“? Licoměrný? Líbivý? Líbezný? Litující? Libidofilní? To poslední se nepočítá. Samozřejmě.

Ve spolupráci s umělou inteligencí Copilot jsme tuhle možnost dostatečně prodiskutovali, a i ona nakonec uznala, že zbytek z hromady návrhů, které dala…byl méně výstižný než návrh můj. Její návrhy byly buď zavádějící, nebo zcela „mimo mísu“ jako např. „BIOBOT“. Nesmysl. Ačkoliv jednou i tihle budou existovat a jejich těla budou kombinací nějaké biosložky se „železem“.

Chci si to slovo nechat patentovat právě v tomto kontextu. Je to možné? A kde se to dá realizovat? Budu rád za vaše návrhy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz