Hlavní obsah
Aktuální dění

S Ulož.to je konec! Nebojte, nemusí vám ho být líto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: publicdomainpictures.net

Čeští internetoví piráti pláčou. Jejich nejnavštěvovanější stránka skončila ve formě, jak ji dobře znali. Ale dlouho smutnit nemusí. Pirátská aktivita se prostě přesune jinam.

Článek

Pirátské Ulož.to dneškem navždy skončilo

Tento nečekaný konec v česku nejpopulárnějšího serveru s pirátských obsahem byl pro mnohé bleskem z čistého nebe, ačkoliv za poslední dobu si prošel tolika proměnami, že byl jeho osud dávno zpečetěn a správci si toho byli vědomi. Posledním hřebíčkem se stala legislativa DSA (Digital Services Act) o ochraně online práv, ze které se Ulož.to už vykroutit nedokázalo.

Služba od svého spuštění v roce 2007 kličkovala mezírkami v zákoně a žalobami ze stran majitelů autorských práv a pokaždé víceméně odcházela bez výraznějšího pošramocení a mohla vesele nabízet všelijaký „upirátěný“ obsah dál. Ulož.to pochopitelně nabízelo více než jen to, ale přiznejme si, že většinu stejně zajímaly pirátské kopie nových filmů, seriálů, hudby, her nebo třeba cracknutých PC programů.

Takovýto obsah již nebude možné s nikým sdílet, a tedy dále šířit. Jinými slovy: co si na Ulož.to nahrajete, pouze to si sami stáhnete.

Co se bude dít s Ulož.to dál?

Paradoxní je, že veškerý, do té doby nahraný, obsah bude nadále na serveru existovat. Dostanou se k němu ale opět pouze uživatelé, kteří ho tam sami nahráli.

Rovněž je dost možné, že správci brzo přistoupí k mazání starého obsahu, ke kterému se nikdo nehlásí nebo byl nahrán neregistrovanými uživateli, aby pročistili svá úložiště, která nyní poslouží ke cloudovým službám. Ulož.to DISK se totiž chce stát cloudovou jedničkou na českém trhu. Společnost se na tento přechod očividně připravovala delší dobu.

Foto: Foto: Cinefil / Uložto.cz

Nová podoba hlavní stránky bez vyhledávače souborů

Správců Ulož.to vám nemusí být líto. Nehráli fér hru

Na Ulož.to bylo donedávna možné za peníze nakupovat gigabajty pro rychlejší stahování, přičemž vás server ještě odměňoval různými bonusy na základě jeho vytížení. Společnost tímto stylem defacto profitovala z nelegálně šířeného obsahu, a to bylo pro spoustu lidí příliš velké sousto.

Ulož.to nicméně svůj byznys dokola obhajovalo, a to často poněkud trapnými řečmi o cenzuře apod. Nepřítelem č. 1 bylo především pro české umělce, jejichž tvorba se na serveru nelegálně objevovala a šířila.

Výsledkem vzájemných soudních tahanic bylo jakési Pyrrhovo vítězství, kdy se některé české filmy na serveru buď aktivně mazaly, nebo byly ve výsledcích hledání skryty. Po čase se tam ovšem objevily v plné parádě. A takhle to bylo dokola se vším celých 16 let.

Ostatně rozdíl mezi Ulož.to a kteroukoliv jinou ryze pirátskou stránkou byl pouze v sídle v České republice, a ne někde na Kajmanech. Samotných správců vám proto nemusí být vůbec líto, jelikož si svůj osud zpečetili sami svým překrucováním českých zákonů a zakrývání šedého byznysu, který od začátku provozovali.

Anketa

Bude vám Ulož.to chybět?
Ano, používal jsem ho pravidelně, i za peníze
50,6 %
Ano, občas jsem odtamtud stahoval
40,7 %
Moc ne, používal jsem ho málo
4,3 %
Nepoužívám Ulož.to / nejsem pirát
2,5 %
Přejdu na jinou pirátskou stránku
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 162 čtenářů.

Nejsou piráti jako piráti

Co se týče nás, uživatelů Ulož.to, neseme na celé kauze vlastní podíl. Ovšem každý trochu jiný. Zatímco samotné stahování autorsky chráněného obsahu není nezákonné, jeho nahrávaní a šíření ano.

Existuje však pirátění a „pirátění“. V jednom případě běžní lidé stahují díla, která mnohdy nejsou vůbec dostupná legální cestou, popřípadě stahují staré filmy a chtějí se pouze kulturně obohatit. Zde pak vidím díru na trhu, kterou se stále nepodařilo nijak zacelit, a to ani mnoha druhy streamovacích služeb, které stejně nenabízí vše to, co by měly (např. HBO Max by mělo obsahovat celou knihovnu studia Warner Bros., ve skutečnosti tam naleznete pouze díla po roce 1990). Souhlasím proto s tím, že stahování starých filmů není totéž jako tzv. kinoripy filmů, jež zrovna běží v kině.

Tím se dostávám k druhému případu pirátů, kteří vědomě kradou a šíří chráněný obsah v této pro autory nejcitlivější době a dopouští se morálního přestupku. O to horší, kdy to spousta stahujících uživatelů finančně podporuje. Pro ně totiž bylo Ulož.to jakýmsi VOD, které nabízelo prakticky vše a za levno. A to, co chybělo, se dalo snadno nahrát a zpřístupnit všem. Tady jsou veškeré obhajoby takovéhoto chování liché.

Piráti se přesunuli na jiné stránky a Ulož.to možná brzo zanikne

„Uřízněte jednu hlavu, narostou další tři.“ Čekat, že s koncem Ulož.to vymizí v Česku tak populární pirátění (na západě je to mnohem méně tolerované téma) je naivní. Takoví uživatelé se už dávno přesunuli i se svým obsahem na druhé a třetí nejpopulárnější servery tohoto typu u nás, jejichž návštěvnost rapidně roste.

Co se týká samotného Ulož.to DISKu a jeho obstání před zavedenou konkurencí v podobě Google Disk, Microsoft OneDrive, Apple iCloud, Dropbox nebo Mega je na pováženou. Na rozdíl od něj konkurence nabízí užitečné funkce jako sdílení souborů s ostatními i když nemají účet, editování obsahu, poznámky, komentáře aj.

Ulož.to se těchto funkcí muselo pochopitelně vzdát, jinak by prakticky fungovala jako doposud. Mně osobně z tohoto uvažování vychází, že Ulož.to DISK nemá v nové podobě velkou šanci dlouho vydržet. Společnosti to možná přinese nějaký zisk, ale ani zdaleka ne tolik jako dřív. Jedna etapa českého pirátění je tímto definitivně u konce jen, aby vytvořila prostor pro novou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz