Hlavní obsah

Elon Musk, geniální manipulátor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Obrázek z freepik.com, licence zdarma.

Elon Musk. Jméno, které dnes slyšíme častěji než jméno vlastního šéfa. Tento excentrický miliardář, génius a vtipálek se stal symbolem technologického pokroku a někdy i symbolickým postrachem všech sociálních sítí.

Článek

Ale co kdybychom ho viděli jinou optikou? Co když je Elon Musk nejen technický génius, ale i mistrný manipulátor, který dokáže hrát s veřejností, jako kdyby to byla jeho vlastní videohra?

Začněme od začátku. Muskův záběr na technologickém poli je ohromující. Vede Tesla Motors, vyrábí elektromobily, které si můžete koupit za cenu menší vesnice, ale které jsou ekologicky šetrné (alespoň dokud si nevzpomene, že chce vyhodit do vzduchu další raketu s nálepkou SpaceX). Musk také mluví o tom, že chce kolonizovat Mars. Ano, zatímco my řešíme, zda zvládneme výlet do Chorvatska, Musk přemýšlí o tom, jak nás přestěhovat na jinou planetu.

Ale to je jen špička ledovce. Ve chvíli, kdy si myslíte, že jste pochopili, o čem Musk mluví, přijde další tweet, který úplně otočí svět naruby. Pamatujete si, když Musk řekl, že chce koupit Twitter? A pak to udělal. A pak se to všechno začalo měnit. A nakonec přejmenoval celou platformu na „X“. Teď nevíme, jestli je to sociální síť, nebo nepovedený název nové generace iPhonu. A tady právě přichází na scénu Muskova manipulace – neboť v této zmatenosti je mistrem. Než si stihneme uvědomit, co vlastně dělá, už jsme lapeni v jeho hře.

Muskova největší zbraň je totiž jeho schopnost kontrolovat vyprávění příběhu. Představte si, že máte k dispozici platformu, na které vás sledují miliony lidí, a každé slovo, které vypustíte do světa, dokáže rozhýbat trhy. Jednoduchý tweet o Dogecoinu? Cena letí nahoru. Další tweet? Cena padá dolů. Lidé, kteří normálně ani nevědí, co je kryptoměna, teď brečí do polštáře, protože Musk udělal srandu z „psího“ tokenu. Ať už je to Tesla, SpaceX, Neuralink nebo jakýkoli další jeho projekt, vše, co Musk dělá, je obklopeno aurou nepředvídatelnosti a tajemství. To je pravý mistr manipulace – nikdy přesně nevíte, co přijde dál.

Jedna z nejgeniálnějších věcí, které Musk dělá, je vytváření obrazů sebe sama. Pro jedny je vizionářem, který posouvá hranice toho, co je možné. Pro druhé je excentrickým milionářem, který tweetuje z gauče, zatímco se směje chaosu, který tím způsobí. A pak jsou tu ti, kteří si myslí, že Musk je něco jako Tony Stark – s tím rozdílem, že místo Iron Mana jsme dostali někoho, kdo občas působí, že jeho tweet byl napsán pod vlivem příliš silného espresa. Ale všechny tyto verze Muska jsou vytvořeny jedním člověkem – Muskem samotným.

Zábavné na tom je, že si Musk rád pohrává i s médii. Místo toho, aby se snažil být diplomatem a uhlazeným řečníkem, jak by se od miliardáře očekávalo, Musk si razí svou cestu stylem „řeknu, co si myslím, a vy se s tím smiřte“. Když se jednou dostal do problému za to, že ho obvinili z toho, že nazval potápěče, který zachránil thajské děti, „pedo guy“, nevzdal se a prostě pokračoval dál, jako by se nic nestalo. To je typická Muskova strategie. Nehrne se do omluv, nehroutí se pod tlakem veřejnosti. Prostě si jede dál.

A pak je tu jeho vztah k technologiím. Musk není jen manipulátor médií, ale i technologických trendů. Vždy ví, jak přijít s něčím, co zní jako věc z budoucnosti. Ovládání počítačů mozkem? Jasně, Neuralink. Elektromobil, co se sám řídí? Tesla. Kolonizace Marsu? SpaceX. Většina z nás si možná říká, že je to nemožné, ale to Muska nezajímá. Je jako ten kamarád, co vám pořád tvrdí, že dokáže vypít pět piv za minutu, zatímco vy víte, že to asi nepůjde – ale přesto ho rádi sledujete, jak to zkouší.

Ale co když je Musk opravdu geniálním manipulátorem? Možná nás všechny klame, když nás vede k tomu, že věříme v jeho grandiózní plány. Možná nikdy kolonizaci Marsu neplánuje. Možná jen hraje hru s našimi nadějemi, zatímco my všichni netrpělivě čekáme na další tweet. A co víc, je možné, že Musk jen využívá naší posedlosti inovacemi a technologickým pokrokem, aby nás držel na špičkách. Každý jeho krok, ať už je to experiment s raketami, vývoj nového elektromobilu nebo banální tweet, vyvolává u lidí reakci. A to je právě kouzlo. V dnešním světě, kde je pozornost tou nejdůležitější měnou, je Elon Musk králem.

Možná tedy Elon Musk není jen génius technologií, ale také mistrný manipulátor lidí, který dokáže zařídit, aby celý svět hrál podle jeho pravidel. Zatímco my všichni se bavíme jeho tweety, on dál ovládá obří byznysy a vyvíjí nové technologie. Je to hra, a on je ten, kdo tahá za nitky.

Závěrem lze tedy říci, že Elon Musk je opravdu zvláštní druh génia. Umí nás nadchnout pro budoucnost, zamotat nám hlavu a pak nás dostat zpět na zem s novým šíleným nápadem. A přestože může někdy působit jako podivín, je těžké mu upřít, že dokáže manipulovat nejen technologickým světem, ale i tím naším, lidským.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz