Hlavní obsah
Lidé a společnost

Etiopská farmářka se bála žížal, ale teď na nich vydělává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Mihiret Wasihun, Člověk v tísni

Almaze Argeta z Etiopie se celý život věnuje zemědělství. Až donedávna nevěděla, jaký zázrak jsou obyčejné žížaly. Dnes díky Člověku v tísni používá tzv. vermikompostér a učí ostatní, jak dokáže kompost zvýšit úrodu.

Článek

Almaze je matka šesti dětí z jižní Etiopie a žije ve vesnici Dibicho v oblasti Alta Chiko. Jedinou obživou je pro rodinu její pole. V zemědělství je opravdu dobrá, a tak ji tým Člověka v tísni, který v Etiopii působí, oslovil, aby se zúčastnila školení, a pak se o svoje znalosti podělila s ostatními.

Foto: Člověk v tísni

Almaze zjistila, jakým zázrakem jsou obyčejné žížaly.

Naučila se vyrábět vermikompost – kompost produkovaný žížalami – z odpadu z domácnosti a rostlinných zbytků na její zahradě. Od české organizace dostala také základní vybavení, jako je box na zpracování vermikompostu a krmení žížal.

Nejdřív jsem si myslela, že je to vtip. Nemohla jsem tomu uvěřit. Nechtěla jsem se na žížaly ani podívat nebo se jich dotknout, natož abych s nimi nějak pracovala. Štítila jsem se jich. Od školení jsem očekávala, že dostanu nějaké jednoduché tipy, ne že budu mít vlastní žížaly a budu vyrábět kompost.
Almaze Agreta
Foto: Mihiret Wasihun, Člověk v tísni

Almaze chová žížaly v těchto boxech.

Vermikompost jako podnikatelská příležitost pro místní farmáře

Počáteční odpor ale rychle překonala. Proces výroby vermikompostu začíná namnožením žížal a přípravou rostlinných zbytků, které je potřeba nasekat na menší kousky. Žížaly je pak potřeba průběžně krmit. Vermikompost je čistě organické hnojivo vyrobené z biologických výměšků těchto živočichů.

Almaze potvrzuje, jak je obtížné naučit lidi ve venkovských oblastech takové novoty. V cestě stojí tradice a kulturní bariéry. Práce v takovém prostředí s sebou přináší řadu výzev – překonávání předsudků, stigmatizaci, a dokonce může vést k vyloučení ze společenského života komunity.

Foto: Člověk v tísni

Nyní už má Almaze s hnojením a chovem žížal takové zkušenosti, že se o ně může dělit s ostatními.

V nejrůznějších sociálních, politických a ekonomických otázkách mají etiopské ženy nejmenší rozhodovací pravomoc, proto je pro ně těžké zapojit se do nových projektů.

Školení, podpora terénního týmu a praktické zkušenosti farmářů mě povzbuzují, abych pokračovala a zlepšovala se.
Almaze

Almaze teď chová žížaly a vermikompost od nich používá jako organické hnojivo sama, a dokonce ho prodává. Nejdřív měla z jednoho boxu žížal jen malé množství vermikompostu, což stačilo jen na malé zeleninové a ovocné záhony. Nyní ho ale má dostatek pro všechna svá pole.

Od roku 2020 Almaze nepoužívá žádná umělá hnojiva. Nemusí tak za ně utrácet a celkově ušetří. Místo toho využívá ekologická hnojiva šetrná k přírodě, a díky tomu jsou její produkty ekologické. Pěstuje hlavně ananas, zeleninu, kukuřici, banánovník habešský a kávovník.

Foto: Člověk v tísni

Ananas a další plodiny může nyní Almaze pěstovat bez umělých hnojiv, a její výpěstky jsou tedy ekologické.

Almaze si plánuje dál šířit osvětu mezi zemědělci a dál prodávat své produkty. Chce farmářům jít příkladem a ukázat jim, že v době rostoucích cen můžou ušetřit za hnojivo a ještě být ohleduplní k přírodě.

Foto: Člověk v tísni

Člověk v tísni v Etiopii pracuje na rozvojových projektech společně s Českou rozvojovou agenturouMinisterstvem zahraničních věcí.

Autorem článku je Wasihun Mihiret Teklu, komunikační koordinátorka Člověka v tísni v Etiopii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Žížaly

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz