Hlavní obsah
Aktuální dění

Kde se nelení, tam se zelení. Proto si v Němčicích vysadili hned dvě aleje!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Cermanová

S rýči a motykami a v gumácích se na padesát obyvatel Němčic v sobotu sešlo v poli za obcí. Pak tu během pouhých tří hodin vysadili 57 stromků.

Článek

Dubová a ovocná alej mají do budoucna chránit obec před dopady klimatické změny a dodají místu nové estetické kvality. To všechno je zarámované naším projektem LIFE WILL.

Vysazení dvou alejí za němčickými humny bylo první terénní realizací našeho projektu LIFE WILL – Voda v krajině a půdě. Uskutečnila se přitom z tradičních obecních brigád, díky kterým se několikrát do roka tmelí místní komunita a šetří obecní pokladna.

Foto: Karolina Cermanová

Ovocná alej čítá na 40 stromů – třešní, višní, jabloní a hrušní.

Místní brigádníci si pod dohledem starosty, manažera projektu Petra Nohavy a odborníků z organizace Sázíme stromy nejprve vysadili jednu kratší, dubovou alej, o kousek dál delší, sestávající z jabloní, hrušní, třešní a višní. Obě aleje budou do budoucna sloužit jako větrolam, útočiště živočichů, zdroj potravy lidí i zvířat a příjemná součást vycházkových cest.

Akci prodchnula dobrá nálada

I přes sychravé počasí se v terénu sešlo na padesát lidí, od miminek po seniory. Někdo kopal jámy, někdo zatloukal kůly, jiný obmotával pletivem už zasazené stromky. Na posilněnou měli brigádníci připravené martinské rohlíčky, buchty a koláče z místních kuchyní, v případě prochlazení i čaj s rumem. Do práce se pustili s vervou, za tři hodiny měli hotovo a mohli zamířit na nedaleké hřiště na pivo a klobásu.

Foto: Karolina Cermanová

Do sázení se zapojily skoro všechny generace.

„Jsem úplně nadšený, že přišlo tolik lidí,“ radoval se po úspěšné akci starosta, který svou obec do projektu zapojil a sám v terénu aktivně přiložil ruku k dílu. „Jsem rád, že je to bavilo a jaký k tomu mají přístup! Každý byl rád, že si mohl zasadit ten svůj strom,“ dodal.

Foto: Karolina Cermanová

Starosta Němčic Lukáš Jelínek se zapojil velmi aktivně.

Voda v krajině a půdě Němčic

Tím se ale v Němčicích nekončí. Na jaře se bude alej dosazovat keři a následovat bude sázení další, ještě delší aleje. Navíc se tu v budoucnu meandrovat místní potok a na místě zaniklého rybníka, v místech pramenišť, zakládat nový mokřad. Všechny tyto krajinné úpravy mají místní rovinaté krajině zajistit vyšší odolnost proti klimatické změně a působit i mitigačně, tj. pomáhá snižovat objem skleníkových plynů v atmosféře.

Foto: Karolina Cermanová

Manažer projektu Petr Nohava přiložil ruku k dílu.

To všechno připravujeme nejen s obcí, ale i našimi partnery  – organizacemi Beleco, Sdružení místních samospráv ČR Daphne – Inštitút aplikovanej ekológie. Projekt probíhá v Česku a na Slovensku a je financován z evropského programu LIFE. Kofinancuje ho Ministerstvo životního prostředí ČRStředočeský kraj.

Foto: Karolina Cermanová

Poslední strom a půjde se posedět.

A proč je takový projekt potřeba?

Protože naše krajina nevzkvétá. Půda umírá, stromy chřadnou, voda mizí a teploty stoupají. Velkou měrou za to může konvenční hospodaření, které způsobilo odlesnění krajiny, pokles biodiversity a erozi půdy. Jestli chceme, aby nás naše krajina dál živila, poskytovala nám útočiště či prostou krásu k odpočinku, měli bychom ji uzdravovat.

Foto: Karolina Cermanová

Lidé z Němčic spolu drží.

Autorkou článku je Barbora Vrablíková.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz