Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mezinárodní den menstruace: Jak je těžké prolomit tabu v Nepálu i v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nitin Naren Singh, Člověk v tísni

Menstruace je přirozený biologický proces, který však stále obklopuje stigma. Toto téma je tabu nejen ve vzdálených kulturách, jako je Nepál, ale i u nás v Česku. Přitom ženy tvoří až polovinu obyvatelstva obou států.

Článek

Nedostatek menstruačních pomůcek je pro dívky a ženy v obou zemích dlouhodobým problémem.

Tabu jak v Česku…

V Česku zvýšená sazba DPH ve výši 21 % na menstruační produkty dále snižuje jejich dostupnost pro nízkopříjmové rodiny. Pro dívky z těchto rodin může být ohrožena školní docházka, protože absence hygienických pomůcek je vystavuje fyzickému i duševnímu znevýhodnění v porovnání s ostatními žáky.

V těchto beznadějných situacích se mohou menstruující dívky uchylovat k riskantním řešením, a to bez ohledu na zemi původu. Používáním kusů látek či hadříků místo vložek a tampónů jako provizorního řešení zvyšují riziko zánětů a dalších zdravotních komplikací, což ještě více zhoršuje jejich životní situaci.

...tak v Nepálu

I náboženství má ve vnímání menstruace svou roli. V Nepálu, kde je 81 % obyvatel hinduistického vyznání, jsou menstruující dívky a ženy často označovány za „nečisté“. Což je z pohledu konzervativních obyvatel země přímo vylučuje z mnoha společenských aktivit. I zde je ohroženo vzdělání, stejně jako tomu je v ateistickém Česku.

Menstruace? Za život pětsetkrát

UNICEF upozorňuje, že ženy a dívky prožijí s menstruačním krvácením průměrně sedm let svého života. Proces menstruace tak zažijí pětsetkrát.

Situace se ale v obou státech pomalu zlepšuje, a to především díky osvětě, zásahům neziskových organizací, vlád a místních iniciativ, které navzájem spolupracují.

Změny se dějí

Například Workshop MenstruAction v Nepálu uspořádala Aliance pro menstruační zdraví ve spolupráci se Spolkovou vládou Německa v roce 2018. Pod heslem „Není čas na odpočinek: Zajišťujeme, aby se každé dívce v Nepálu dařilo i v období menstruace“ se podařilo rozšířit povědomí o menstruační chudobě a přimět lidi o tomto problému diskutovat.

Klára Bílková z organizace Člověk v tísni, která zároveň strávila tři měsíce v Nepálu, pozoruje ve vnímání menstruačního zdraví změnu. Říká: „Informace byly omezené. Dnes vnímám, že je to úplně jinak, ať už se jedná o množství informací, otevřenost a dostupnost.“

Foto: Nitin Naren Singh, Člověk v tísni

Dívky v Nepálu učíme šít látkové vložky.

Projekt Reprodukční zdraví informuje v Česku

Projekt Reprodukční zdraví Člověka v tísni se snaží zvýšit informovanost českých dívek především z nízkopříjmových rodin a umožnit jim získat vhodné menstruační a antikoncepční prostředky. Například v Nepálu se ve spolupráci s Člověkem v tísni můžete setkat s výukovými přednáškami na šití znovupoužitelných látkových vložek.

Země od sebe vzdálené 6 000 km sdílejí stejné problémy, avšak v odlišných formách.

„Šířit povědomí a informace stejně jako konkrétní dovednosti, viz dovednost šití znovupoužitelných vložek, je správná cesta,“ dodává Klára Bílková.

Autorkou článku je Kateřina Rejchrtová, studentka Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Článek napsala v rámci předmětu Globální a rozvojová žurnalistika.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz