Hlavní obsah
Právo a státní správa

Nic nedlužíte, přesto vám zdravotní pojišťovna sráží ze mzdy na exekuci. Realita jedné seniorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andreea Popa, Unsplash

Těžko uvěřit, že po vás Všeobecná zdravotní pojišťovna vymáhá dluh, když jí nic nedlužíte. A pokračuje v tom řadu let. Jak to? Pojišťovna mylně považovala dluh vašeho manžela za součást společného jmění, mylně si vykládala i novelu exekučního řádu.

Článek

A s jednáním v rozporu se zákonem pojišťovna neskončila ani poté, co skutečný dlužník zemřel. Bez pomoci advokátky by nepochopitelné a nespravedlivé jednání pojišťovny na úkor její i naší klientky možná pokračovalo dál.

Za pádem do exekuce byla pohledávka na pojistném a penále přes 65 tisíc korun. To byl rok 2013 a dluh u Všeobecné zdravotní pojišťovny měl pan Karel. V průběhu let se k němu přidávaly další, v součtu více než 400 tisíc. Od července roku 2015 exekutor prováděl srážky ze mzdy jeho manželce, paní Marcele, a to i přesto, že to bylo v rozporu s novelou exekučního řádu. A srážky pokračovaly i poté, co pan Karel loni zemřel.

Zjištění, že vymáhání dluhu manžela bylo roky neoprávněné

„To byl moment, kdy se klientka začala ptát, jestli je to v pořádku, a ukázalo se, že v jejím případě pojišťovna a exekutorský úřad postupovaly v rozporu se zákonem i v době, kdy manžel žil,“ upozorňuje advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová, která spolupracuje s Člověkem v tísni.

Exekutor tak neoprávněně vymohl více než 350 tisíc korun na závazek manžela, za který, přestože vznikl v době trvání manželství, měl nést odpovědnost pouze pan Karel (po nabytí účinnosti ustanovení občanského zákoníku lednem 2014).

Boj o zastavení exekuce

Paní Marcela se po těchto zjištěních na podzim roku 2022 domáhala částečného zastavení exekuce. Pojišťovna a exekutorský úřad s tím ale nesouhlasily. Pojišťovna argumentovala mylně tím, že exekuční příkaz byl vydán ještě před nabytím účinnosti zákona, který chrání manželky/manžely dlužníků. Navíc trvala na tom, že dluh na pojistném a penále je součástí společného jmění manželů.

Soud však dospěl k závěru, že návrh na zastavení exekuce byl oprávněný, a exekuci zastavil. Peníze z nepřípustně vymoženého plnění i poměrnou část nákladů uložil pojišťovně a exekutorskému úřadu vrátit. Tím však příběh seniorky, vdovy po panu Karlovi, nekončí.

V únoru 2023 bylo v dnes již zastavené exekuci vymáháno bezmála 427 tisíc korun, k tomu je třeba přičíst nárok exekutora 78 tisíc. Zaplaceno bylo přes 350 tisíc. Přitom dle soudu měla být mzda paní Marcely postihnuta maximálně pro vymáhání dluhu 65 tisíc, který vznikl v letech 2010 až 2012 a tehdy ještě náležel do společného jmění manželů.

Pokračující jednání pojišťovny v rozporu s dobrými mravy

Reakcí na výzvu k navrácení neoprávněně vymoženého plnění sledovala Všeobecná zdravotní pojišťovna opět především vlastní prospěch. Z požadované částky odečetla peníze zaplacené například srážkami z důchodu či přeplatku jiné exekuce pana Karla.

Zbylo 201 tisíc, ze kterých srazila s odvoláním na tříletou promlčecí lhůtu dle občanského zákoníku vše, co bylo vymoženo před červencem 2020. Na účet paní Marcele poslala necelých 79 tisíc a připojila zprávu: „…je nám líto, že pro Vás nemáme příznivější informace.“

„Námitka promlčení vznesená Všeobecnou zdravotní pojišťovnou byla nejenže v rozporu s dosavadní rozhodovací praxí soudů, ale navíc i v rozporu s dobrými mravy, protože jak pojišťovna, tak exekutorský úřad roky postupovaly v rozporu se zákonem. Na místě by bylo uznání pochybení a vrácení neoprávněně vymožených peněz klientce bez dalších obstrukcí. Je na pováženou, že bez právního zastoupení by klientka byla bez šance uspět,“ podotýká advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová.

201 tisíc zpátky na účtu neprávem ochuzené klientky

Aby bylo spravedlnosti učiněno zadost, obdržela pojišťovna předžalobní výzvu, aby klientce vrátila do koruny celých 201 tisíc. A ta je nakonec opravdu vrátila.

■ ■ ■

Poznámka: Člověk v tísni má k dispozici všechny dokumenty i rozhodnutí soudu, které se tohoto případu týkají.

■ ■ ■

Ocitli jste se v tíživé životní situaci kvůli dluhům či exekuci a potřebujete naléhavě pomoci? Obraťte se na naši telefonickou help linku na čísle 770-600-800 od pondělí do pátku od 9:00 do 17:00, při mobiliární exekuci volejte až do 22:00.

Foto: Člověk v tísni

V případě nouze volejte na naši help linku.

■ ■ ■

Autorkou článku je Eva Kroupová.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz