Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Podporujeme Arniku v otevření veřejné debaty o „Tykačově sjezdovce“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Člověk v tísni

Petice neziskové organizace Arnika rozproudila v posledních týdnech debatu o tom, zda je vhodné budovat šestimiliardový sportovní areál v těsné blízkosti přírodního parku u soutoku Vltavy a Berounky.

Článek

Součástí plánovaného areálu je totiž i celoroční krytá sjezdovka, jejíž realizace by si vyžádala řadu zásahů do okolní přírodní krajiny, počínaje vlastní výstavbou a konče zajištěním stálého přísunu vody a energie během jejího provozování, o náporu turismu v území ani nemluvě.

Arnika spustila proti výstavbě petici, proti které se ohradil jak Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR), tak Magistrát hlavního města Prahy s argumenty, že se jedná o neověřené informace a areál se sjezdovkou zatím schváleny nejsou, čímž naznačily, že se jedná o bezpředmětnou debatu.

Z pohledu zkušenosti Člověka v tísni se však s takovým názorem nemůžeme ztotožnit.

V našich programech regenerace krajiny a adaptace na klimatickou změnu pracujeme s lidmi, aby se do projednávání změn v krajině promítly hodnoty všech, koho by se změny dotkly. Takový přístup je podle nás správný a máme s ním nejlepší zkušenosti, projekty se tak daří plánovat i realizovat.

Magdaléna Davis, vedoucí našich českých klimatických programů, k tomu říká: „S problémy, jako je neschopnost krajiny zadržovat vodu nebo obnovovat se po destruktivních zásazích či přírodních katastrofách, se na našich lokalitách setkávám poměrně často. Obce, se kterými spolupracujeme, již poznaly hodnotu své krajiny skrze nějakou velmi nepříjemnou zkušenost a nyní dělají všechno pro to, aby v krajině obnovily potřebné přírodní funkce.“

Foto: Člověk v tísni

Vedoucí klimatických programů Magdaléna Davis na konferenci v Dolních Bojanovicích.

Otázky, které nastolila Arnika svou peticí, jsou důležité a musíme se jimi zabývat. Ať už radotínské pozemky vlastní prostřednictvím společnosti Rekreační zóna Radotín s.r.o. pan Tykač, nebo kdokoli jiný, změna jejich využití v územním plánu by se dotkla mnoha lidí, a proto by se o nich mělo diskutovat široce a veřejně.

Už teď se velká část české krajiny potýká se suchem, druhovým ochuzením a se ztrátou schopnosti ochlazovat okolí. Naše krajina potřebuje naši pomoc, a ne další tlaky od developerů hnaných ekonomickým ziskem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz