Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zemětřesení v Turecku a Sýrii: půl roku poté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Člověk v tísni

Od série ničivých zemětřesení, která zasáhla Turecko a severozápadní Sýrii a zanechala za sebou zkázu a zmar, uplynulo přesně půl roku. Dnes si připomínáme příběhy těch, kteří i nadále nacházejí sílu čelit ničivým dopadům této přírodní katastrofy.

Článek

Jen v Turecku si zemětřesení vyžádalo přes 57 000 obětí a 297 lidí zůstává pohřešovaných. Dalších 107 204 lidí v jedenácti ze sedmnácti zasažených oblastí utrpělo zranění. Zemětřesení ovlivnilo životy nejméně 15,7 milionů lidí a zanechalo následky na 4 milionech budov. Zničeno bylo přibližně 345 000 bytů a z mnoha škol a nemocnic zbyly jen trosky. Nespočet jednotlivců a rodin dodnes žije v provizorním bydlení: přežívají ve stanech a kontejnerových domcích.

Boj s extrémním počasím bez domova

Pro mnohé bylo zemětřesení ještě o to horší, že se z nich stali vnitřní uprchlíci a jejich přístřešky mnohdy špatně odolávaly nepříznivým povětrnostním podmínkám. Těhotná Syřanka Mariam*, matka tří dětí v Adıyamanu, vypráví o náročném životě ve stanu během mrazů a horkého léta. „Chceme se odstěhovat, než přijde zima,“ říká. „Náš dům zničilo zemětřesení, takže jsme se museli přestěhovat do tohoto stanu. Prožili jsme si chvíle hrůzy, protože celou dobu pršelo a pak přišly povodně.“

Foto: Člověk v tísni

Syrské děti nesou lahve s vodou ve stanovém městečku v tureckém Adıyamanu. (© Zaynab Mayladan, Člověk v tísni)

Mnoho rodičů se snaží adaptovat na nový život, ale trauma se přenáší i na děti, které vedle stávajících potíží zažívají ještě další trápení. 

Moje děti mají ze zemětřesení trauma a nechtějí se už nikdy vrátit do domu mezi čtyři stěny. Stále z toho mají noční můry a neustále o tom mluví.
Mariam, Adıyaman, Turecko.

„Nechci se vrátit do domu, protože se rozpadá,“ říká Mariamino dítě.

Mariam byla ve čtvrtém měsíci těhotenství, když zemětřesení zasáhlo jejich čtvrť. Bydleli v pronajatém bytě a byli spokojení a šťastní. „Turecká vláda nám poskytla vše, včetně vody, vzdělání a bezplatného zdravotnictví,“ říká. „Mysleli jsme si, že už budeme žít v klidu, a nikdy jsme nečekali, že se staneme znovu vnitřními uprchlíky.“

Turecká vláda plánuje přestěhovat lidi ze stanů do kontejnerových domků a nakonec do domů. „Na začátku výstavby tábora žilo v této oblasti (Adıyaman) 16 000 lidí. Nyní se jejich počet snížil na 5 000 poté, co se mnozí přestěhovali do kontejnerových domků nebo do domů příbuzných,“ říká jeden z guvernérů Adıyamanu.

„Teď je tu asi tisíc kontejnerů. Vyřešit otázku bydlení je velmi náročné, protože zemětřesení postihlo v Turecku jedenáct velkých měst,“ dodává.

Elektroinstalace zdarma

Čtyřicetiletý Adel sedí ve slunečním žáru a pomáhá mnoha rodinám ve stanových městečkách v tureckém Adıyamanu. „Před zemětřesením jsem pracoval jako elektrikář,“ říká. „Teď jsem o práci přišel, ale lidem postiženým zemětřesením zavádím zdarma elektrické rozvody.“

Foto: Člověk v tísni

Adel pomáhá lidem v jednom ze stanových městeček v tureckém Adıyamanu. (© Zaynab Mayladan, Člověk v tísni)

Adelovi se to nestalo poprvé. Poté, co musel během syrské války odejít z rodného Aleppa, uprchl do Turecka. Po zemětřesení se musel stěhovat nanovo. Nyní bydlí ve stanovém městečku, kde instaluje zdarma elektrické rozvody lidem, které postihlo zemětřesení.

S velkorysou podporou organizací Stichting Vluchteling (SV), USAIDConcern Worldwide jsme podpořili více než 4 000 domácností, včetně domácností Mariam a Adela, a to konkrétně distribucí základních hygienických balíčků a instalací mobilních záchodů ve stanových městečkách v Turecku.

Povstání z trosek

Zemětřesení nezničilo pouze budovy, ale narušilo i pracovní trh, což se dotklo přibližně 700 000 lidí 35 000 malých a středních podniků. Mezinárodní organizace práce (International Labour Organization, ILO) uvádí dalekosáhlé důsledky, které mají dopad na nezaměstnané a ty, kteří jsou na nich závislí.

Kolem trosek po zemětřesení se v centru Adıyamanu objevuje tržiště. Majitelé malých a středních podniků se snaží postavit na vlastní nohy díky finanční podpoře, kterou jim Člověk v tísni poskytuje. Tyto granty jim umožňují oživit jejich podnikání a začít opět normálně žít.

Pro Gibraela mělo být řeznictví splněným snem

„Zemětřesení přišlo v den, kdy jsem svůj obchod otevřel poprvé. Přišel jsem o všechno,“ říká Gibrael, 33letý Turek, který žije v Adıyamanu.

Gibrael už pracoval jako řezník mnoho let, než se rozhodl, že bude provozovat vlastní řeznictví. „Provozovat vlastní řeznictví byl můj sen. Pouhý den před zemětřesením jsem obchod uklidil a vybavil před otevíračkou,“ říká. Když došlo k zemětřesení, Gibrael se nejprve vydal zkontrolovat svou rodinu. Jeho dům byl mírně poničen, ale rodina byla naštěstí v pořádku. Vydal se do obchodu a obával se nejhoršího. „Z vybavení, uzenin a vize, kterou jsem měl po celá léta, zbyly jen trosky. Byl to pohled, který mi zlomil srdce,“ vysvětluje Gibrael.

Konečně jsem si splnil svůj sen, jen abych ho vzápětí viděl rozbitý na tisíc kousků.
Gibrael, Adıyaman, Turecko.

Gibrael okusil úspěch – i když jen krátký – a věděl, že to dokáže znovu. S láskou a podporou své rodiny a finanční podporou Člověka v tísni našel sílu řeznictví znovu otevřít. „Největší obavy jsem měl z toho, že se budu muset vrátit k práci v cizích obchodech. Měl jsem štěstí, že jsem získal tento grant a mohl znovu otevřít svoji vlastní provozovnu,“ dodává.

Foto: Člověk v tísni

Gibrael ve svém novém řeznictví v Adıyamanu poté, co získal peníze od Člověka v tísni. (© Zaynab Mayladan, Člověk v tísni)

Postupem času se obchod začal znovu formovat a zákazníci, kteří jej kdysi navštívili v den otevření, se vrátili. „Začínám pomalu. Jak vidíte, nemám moc zásob. Doufám, že za pár let získám mezi místními dobrou pověst,“ dodává s nadějí.

Usnadnili jsme růst místních podniků v Turecku tím, že jsme poskytli granty na malé podniky více než 1500 jednotlivcům. Projekty obnovy zdrojů obživy byly umožněny díky štědré podpoře organizací Bobcat, Stichting Vluchteling (SV), King Baudouin Foundation (KBF) a tchajwanského ICDF.
Člověk v tísni

*Jméno bylo z bezpečnostních důvodů změněno.

Autorem článku je Zaynab Mayladan.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz