Hlavní obsah
Lidé a společnost

Znáte někoho, komu je pod 30 a mění svět k lepšímu? Nominujte ho na Cenu Gratias Tibi!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Jan Slavík

Johanna Nejedlová z organizace Konsent přebírá v roce 2019 Cenu Gratias Tibi za kampaň „Když to nechce, tak to nechce“.

Máte ve svém okolí aktivní mladé lidi, kteří svými činnostmi mění svět k lepšímu? Oceňte jejich úsilí a nominujte je do konce dubna na Cenu Gratias Tibi!

Článek

Nebo máte svůj vlastní projekt? Přihlaste ho a zařaďte se po bok projektů, jako je Konsent nebo aplikace Nepanikař, které cenu získaly v předešlých letech.

Gratias Tibi znamená v latině Děkuji Tobě

Cena Gratias Tibi oceňuje mladé lidi do věku 30 let, kteří se zapojují do dění okolo nás a svými aktivitami mění věci k lepšímu. Název Gratias Tibi znamená v překladu z latiny Děkuji Tobě a symbolizuje vděk, který daným projektům vyjádříte v případě, že je nominujete.

Foto: Josef Rabara

Udílení Cen Gratias Tibi za rok 2018.

Předávání cen již 10. rokem pořádá projekt Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. Od roku 2014 organizátoři obdrželi více jak 1000 nominací ze všech krajů České republiky. Mladí lidé organizovali charitativní sbírky, pomáhali seniorům, oživovali veřejný prostor nebo upozorňovali osvětovou kampaní na závažná onemocnění.

Mezi laureáty patří například Johanna Nejedlová, zakladatelka organizace Konsent zaměřující se na prevenci sexuálního násilí, která v roce 2019 zvítězila v kategorii do 30 let s projektem Když to nechce, tak to nechce.

O rok později se mezi oceněné zařadili tvůrci aplikace Nepanikař. Ta pomáhá lidem trpícím depresí, úzkostí, sebepoškozováním, myšlenkami na sebevraždu nebo poruchou příjmu potravy. Spolek dnes kromě aplikace nabízí také online poradny, terapie nebo workshopy, díky kterým se naučíte pečovat o své duševní zdraví.

Věřte lidem, kterým je pod 30!

Nominovat můžete jednotlivce, skupinový projekt či svůj vlastní, a to v rámci tří věkových kategorií: základní školy, střední školy a lidé do 30 let.

Odborná porota i veřejnost následně vyberou vítěze každé kategorie, kteří obdrží cenu na slavnostním předávání v září. Součástí výhry je i studijní zahraniční cesta a vzdělávací kurz dle vlastního výběru.

Nominace budou otevřeny na webu Gratias Tibi až do neděle 30. dubna 2023.

Autorkou článku je Aneta Šebková.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz