Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co ještě dlužíme Rusku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dělník a kolchoznice kráčejí ke komunismu

Že jsme byli po válce Sovětskému svazu vděční za osvobození republiky, zdá se být celkem logické. Je však nepochopitelné, že nemalé procento našich spoluobčanů obdivuje současné Rusko, i když ono teď odkrylo svou skutečnou tvář.

Článek

Co ještě dlužíme Rusku?

Je mezi námi poměrně dost lidí, kteří si dobře pamatují tu dobu, ty časy, ty věčné časy. Tehdy nebylo žádného výročí, svátku, ba ani dne všedního, aby naše města, městečka i zapomenuté vesničky nebyly ozdobeny rudými transparenty, na nichž se skvěly nápisy nadšeně vzývající tehdejší božstvo, které nám dalo nový život a bez kterého bychom se ani, no, víte co. Tím božstvem byli samozřejmě míněni bohatýři ze širé Matičky Rusi, stateční muži i ženy, hloubaví vědci i vším lidem milovaní krasnoarmějci. Zkrátka sovětští komunisté. Byli to oni, kdož budovali nový svět, kde nebude pánů ani chudáků a kde stroje budou pro blaho všech zpívat oslavné písně práce. A vy pomýlení, zapomeňte na nějaké Edisony, Belly, Watty či jiné buržoasní pseudovynálezce, když vše nové se zrodilo pouze v mozcích ruských badatelů. V mozcích lidí tak bystrých, výjimečných a vlasti oddaných, že ani náš slavný Jára Cimrman s nimi nestačil držet krok. Ty mozky totiž řídilo velké a nesmrtelné učení marxismu-leninismu. A my tomu tleskali jako malé děti, jako retardovaní chovanci nějakého ústavu.

Ano, až tak jsme jim tam lezli.

A pak přišla léta šedesátá, a hlavně rok šedesátý osmý. Někteří lidé přestali myslet podle stranických brožůrek a začali nesměle uvažovat tak trochu po svém. Stačilo povytáhnout hlavu z té ruské zadnice, abyste viděli, jak se nahromaděné problémy řeší jinde. Jak se žije jinde.

Reakcí na to bylo nejprve mírně pozvednuté srostlé obočí, potom tytyty! a nakonec si z naší republiky udělala Rudá armáda menší tankodrom.

A my se znovu začali modlit k Velkému bratrovi a znovu mu začali být vděční. Za všechno! A i teď, když jsou Rusové naši protivníci, kdy nás v podstatě zařadili mezi úhlavní nepřátele, kdy na příkladu Ukrajiny názorně ukazují, co je to ta slovanská vzájemnost, najdou se u nás ještě skupiny těch, kteří by zase rádi do té zadnice zalezli. Prý je tam teplo, tak proč Rusko znovu neuznat, nepochválit, nedat najevo vděk.

Musel jsem si tudíž logicky položit otázku, proč se Rusové neustále vměšují do našich životů? Proč nám stále připomínají doby tak dávno minulé? Proč nám zase nařizují, co smíme a co ne? Proč se tolik dožadují hlasitě proklamovaného vděku?

Ať se na tento problém podíváme z jakéhokoliv úhlu, z jakékoliv světové strany, dostáváme se stále a znovu k II. světové válce. Během této války padlo na sovětské straně přes 23 milionů lidí. A nebyli to pouze Rusové, ale i Ukrajinci, Kazachové, Gruzínci či Arméni. Je nutno těmto mrtvým vzdát hold, a to bez ohledu na to, jestli padli kulkou fašisty, nesmyslným rozhodnutím svých velících důstojníků, či bdělou zbraní hlídajícího komisaře. Každá oběť tehdejšího běsnění pomohla vybojovat tak toužebně očekávaný mír. Ať na té či oné straně spojenecké fronty. Jenže…

Jenže pro současné Rusko je tehdejší vítězství stále důležitější a důležitější. Jeho neustálým připomínáním si tento kolos snaží dokazovat, že to byla právě II. světová válka, která jej zařadila mezi globální velmoci. Mezi velmoci, ke kterým se snaží počítat i teď, byť jeho ekonomická síla je na úrovni rozvojových států. Proto musí stále harašit nukleárním arzenálem a připomínat světu, kde že bychom byli, kdyby oni tenkrát…

Dlužíme tedy něco Ruskému impériu? Máme být až na věky věků vděční? A poslušní?

Položme si nyní pár otázek.

Otázka první: Osvobodila Prahu vojska Sovětského svazu?

Odpověď: Ano i ne. Je pravdou, že Rudá armáda vjela 9. května do jarní Prahy, kde se již tančilo a slavilo, a je také pravdou, že ještě musela zlikvidovat několik ozbrojených skupin fanatických oddílů SS, jež se nehodlaly za žádnou cenu vzdát. Teď nemá cenu kalkulovat, zda k osvobození Prahy přispěla větší mírou armáda generála Vlasova či nadšení českých povstalců. Nemá cenu ani odsuzovat ty stovky sovětských vojáků, kteří se zasaženi omamným trumfem vítězství upili ukradeným metylalkoholem až k smrti. Kdo z nás, být v jejich kůži a prožít to peklo od Stalingradu až k nám, by tuto tak dlouho vzývanou a toužebně očekávanou chvíli zvládl lépe? Ti šťastnější se možná upili a ti rozumnější za odměnu putovali do Stalinových gulagů. Protože moc viděli, moc věděli.

Ale to je již jiná kapitola.

Otázka číslo dvě: Došlo by k Pražskému povstání, kdyby nebyla již většina území Československa obsazena Rudou armádou, kdy každý rozumně uvažující člověk musel vidět, že je konec války za dveřmi?

Odpověď: Lidé tenkrát ještě Sovětům věřili a jejich postup naším územím byl určitě jistým stimulem pro zahájení povstání. Ovšem na druhou stranu stačil jeden telegram do Plzně a generál Patton by byl v Praze během pár hodin. Slavilo by se tedy dřív a mohli jsme si ušetřit i tu spoustu pomníčků. Navíc naši k moci se bezohledně deroucí komunisté později všechny vedoucí činitele povstání pozavírali, protože rozkaz z Moskvy zněl jasně: Prahu musí osvobodit pouze Rudá armáda. I polská Varšava by mohla o tomhle vyprávět. Ale i tak perlička: V Praze se stavěly nadšeně barikády a pražská děvčata stejně nadšeně jezdila nabitými vlaky do Plzně za americkými boys. Silonky byly totiž hitem sezony.

Otázka číslo tři: Proč Rusové slaví konec války až 9. května?

Odpověď: Celá Evropa vzpomíná konce války už 8. května. Ten den totiž byla podepsána bezpodmínečná kapitulace Německa. Tím tedy oficiálně skončila II. světová válka, která začala 1. září 1939 přepadením Polska. Jenže, jak již bylo naznačeno, Rusko uznává pouze Velkou vlasteneckou válku, která dle něj skončila 9. května osvobozením Prahy.

Ale proč? Protože veškeré události před 22. červnem 1941 se ho jako netýkají a ony se ani tak moc týkat nemohou, protože v té době stál Sovětský svaz na trochu jiné straně barikády. Nejenom že měl s Německem smlouvu o neútočení a spolupráci, ale podepsal i tzv. tajný dodatek, který mu umožnil si bez jakýchkoliv zábran přivlastnit druhou polovinu Polska a všechny pobaltské republiky k tomu. Zde neobstojí pozdější argumentace, že chtěl aspoň část obyvatelstva zachránit před fašistickou okupací. Nejen Katyň je tomu svědkem, ale i ty deseti tisíce dalších Poláků, Estonců, Lotyšů a Litevců okamžitě přesouvaných do sibiřských gulagů. A navíc, až do 22. června 1941, tj. do dne vpádu Wehrmachtu do Sovětského svazu, zasílal Stalin Hitlerovi obrovské množství surovin. Tyto dodávky činily 75% veškerého německého dovozu a obsahovaly potraviny, obilí, manganovou rudu či téměř milion tun ropy. Tak bezmezně věřili bolševici německým nacionálním socialistům. A představte si, kdyby to přátelství dvou příbuzných ideologií trvalo dál. Brrr!

Otázka číslo čtyři: Kdo má největší podíl na vítězství v této válce?

Odpověď: Jak jsem již psal. Každý padlý, každý odvážný čin, každá úspěšná ba i neúspěšná akce pomohla společnými silami zdolat nacistickou stvůru. Nelze oddělovat těžce zkoušenou masu sovětských vojáků od americké techniky či britského odhodlání. Každý kamínek zapadl přesně na své místo v té správné a vítězné mozaice.

Začněme Velkou Británií. V létě roku 1940 Němci již okupovali téměř celé západní pobřeží Evropy. Poměrně snadno dobyli Dánsko, Norsko, Francii i státy Beneluxu. Británie zůstala sama a, i když jí USA poskytly padesát starých torpédoborců, vyhlídky na vítězství byly spíše zoufalé. Byla tu samozřejmě možnost uzavřít separátní mír, což by se s kladným ohlasem určitě setkalo i v Berlíně, ale Churchill byl neústupný. A právě tato vytrvalá tvrdohlavost poskytla ostatním spojencům to nejdůležitější – čas. Čas potřebný k rychlému dovyzbrojení na válku nepřipravených armád.

Pouze Sověti, jak bylo výše uvedeno, ládovali do Říše jako zběsilí stovky a stovky plně naložených vlaků.

USA - Spojené státy zpočátku tvrdě dodržovaly princip neutrality, ale pozdější vývoj v Evropě je přesvědčil o opaku. Zvláště když Japonci útokem na Pearl Harbor v prosinci 1941 otevřeli v podstatě další frontu, jejíž obrana ležela především na amerických bedrech. Přesto po napadení Sovětského svazu Stalin pragmaticky přešel na druhou stranu a okamžitě se začal dožadovat pomoci spojenců. Sám se také zavázal vyhlásit válku Japonsku a pomoci tím Američanům na východě. Západní fronta byla otevřena 6. června 1944 vyloděním Spojenců v Normandii, Stalin však vyhlásil válku Japonsku až 6. srpna 1945. Ano, čtvrt roku po skončených bojích v Evropě a okamžitě po svržení atomové pumy na Hirošimu. Japonsko za pár dnů kapitulovalo a SSSR coby vítěz si okamžitě zabral několik Aleutských ostrovů, které samozřejmě až do dneška nevrátil.

USA si nepřivlastnily nic, avšak všichni je později obviňovali z imperialistické politiky.

SSSR – Válečná fronta procházející zeměmi Sovětského svazu byla v létech 1941–1943 jedinou frontou v Evropě a až do konce války vázala 65 % německých ozbrojených sil. Byla to fronta krutá, vyhlazovací, krvavá. A proto má i krev těchto padlých velký podíl na pozdější porážce Německa. O čem se však na ruských velkolepých oslavách moc nemluví, byla velkorysá pomoc Spojenců. U téměř dobyté Moskvy byly na poslední chvíli nasazeny britské tanky a britská letadla, která pomohla odvrátit obsazení ruské metropole.

A to ještě nic nebylo proti válečným dodávkám ze Spojených států. Jen tak namátkou: 400 tisíc nákladních automobilů a džípů, 14 tisíc letadel, 13 tisíc tanků, 8 tisíc traktorů a stavebních strojů, 2 tisíce lokomotiv, tisíce železničních vagónů, tuny kolejnic a stovky tisíc pneumatik. Společně s Anglií pak 57 % všeho spotřebovaného leteckého benzínu, 30 % munice, 32 tisíc vysílaček, radary, miliony párů bot a samozřejmě potraviny a léky.

Také dost důležitý kamínek (spíše balvan) do mozaiky vítězství. (Pro profesionální šťouraly musím doplnit, že SSSR vše postupně formou dodávek surovin později splácel.)

Určitou zásluhu na porážce fašismu mají i Francouzi, kteří se na poslední chvíli zařadili po bok vítězných mocností a zajistili si tak právo později mluvit do věcí vezdejších.

Nebudeme tedy vyhlašovat žádného vítěze ankety: Absolutní vítěz války, protože měřítkem nemůže být ani počet mrtvých ani miliardy dolarů a dokonce ani anglická buldočí zarputilost. Směrodatný má být jen cíl, které tyto armády měly před sebou, za který bojovaly, pro který pokládaly životy. Snad to byla vidina nového světa, vize osvobozené Evropy, nebo konečně bezpečná planeta.

Osvoboditel. Co si pod tímto pojmem vůbec představujeme? Ve školních lavicích nám neustále sugerovali vidinu sovětského vojáka s kyticí šeříku, kterak se objímá s českým, z barikád čerstvě přikvapivším, dělníkem. Ve skutečnosti měl tento voják asi místo šeříku na ruce několik hodinek a velmi, velmi žádostivě se rozhlížel, koho by tak ještě srdečněji objal.

Ale o tom se již raději nemluví.

Každopádně osvoboditel je ten, kdo vám přinese nebo vybojuje svobodu, což se o Rudé armádě říct nemohlo. Můžeme jí přiznat zásluhu za porážku fašizmu, za rozbití jedné krvavé diktatury – aby ji sama později nahradila jinou, bolševickou.

Armády Spojenců se z dobytých území stáhly a nechaly tak státy západní Evropy rozhodnout se samy a svobodně o své budoucnosti. Ne tak Rudá armáda. Opustila pouze dánský ostrov Bornholm, Československo a Rakousko. Všude jinde se vlády chopili v Moskvě vyškolení kolaboranti, kteří začali okamžitě s tvrdou bolševizací svých krajin. Rakousko sice bylo výjimkou, ale muselo podepsat vnucený závazek neutrality.

A my?

Naši komunisté museli v Moskvě udělat takový dojem, že i paranoidní Stalin uvěřil, že mu Československo nikdy neuteče. Už dopředu s tím počítal jako s hotovou věcí. Proto zároveň s prvními tanky přijely i gaziky s důstojníky tajné policie (SMERŠ), kteří již měli dopředu seznamy všech osob ruské národnosti, jež k nám za 1. republiky utekly před Leninovou genocidou. Šlo o osoby většinou z intelektuálních a vojenských kruhů, které velmi dobře tušily, co se na nás pod pláštíkem přátelství chystá. Proto musely zmizet, být rozprášeni a roztroušeni po všech těch krutých pracovních táborech, které si někdy nezadaly s německými koncentráky. Že máme prezidenta, vládu, nějaké zastupitelstvo – to tyhle soudruhy nezajímalo. - Ну и что, все равно будет наше!

A to byl teprve začátek.

Co nám tedy přineslo přátelství se Sovětským svazem?

Odpovědi:

- Ztrátu Podkarpatské Rusi.

- Zákaz zúčastnit se Marshallova plánu, a tak mít stejný ekonomický start jako západní země.

- Smrt Jana Masaryka. Ruské archivy určitě vědí své.

- Zrušení všech nesocialistických politických stran, kdy zbývající partaje se okamžitě změnily na tzv. křoví.

- Vítězný Únor. A to byl již Stalin nervózní, proč se ten Kléma s tím tak párá. Dokonce nabízel okamžitou vojenskou pomoc jednotek umístěných v blízkém zahraničí.

- Politické procesy. Stovky popravených. Tisíce nevinně odsouzených. Kompletní revize soudnictví a policie.

- Likvidaci celých sedláckých rodů, jejichž lásku k půdě již žádný jezeďák nedokázal zopakovat.

- Ztrátu našich 300 000 spoluobčanů, kteří ze strachu před perzekucí či z obyčejné touhy po svobodě komunistické Československo opustili.

- Absolutní vytěžení našeho uranu. Nyní jej musíme za drahé peníze kupovat zvenku.

- Pětiletky.

- Měnu v roce 1953.

- Připoutání československé koruny k uměle vytvořenému kurzu ruble, a tím definitivní znehodnocení naší měny na světových trzích.

- Totální zadrátování republiky, neboť západní hranice tábora míru musela být přece náležitě střežena. Výsledkem byl konec svobodné zahraniční turistiky a absolutní nemožnost porovnat poměry s druhou stranou Evropy.

- Samozřejmě platil i jakýkoliv zákaz opuštění republiky, a to pod hrozbou nejpřísnějších trestů.

- Byli jsme poctěni, stát se v případě III. světové války nárazníkovým pásmem, čili srozumitelně řečeno hlavním válčištěm.

- Tvrdou cenzuru a účelně podávané dezinformace coby zaručené zprávy o okolním světě.

- StB, domovní důvěrníky, rozsáhlou síť práskačů, a tudíž paranoidní pocit neustálého nebezpečí.

- Úpadek strojírenství a lehkého průmyslu. Zhoršení kvality, a tím i ztráta konkurenceschopnosti.

- V rámci RVHP převedení výroby některých našich světoznámých značek. (Autobusy, traktory, šicí stroje, vagony metra atd.)

- V rámci socialistického realismu a otrockého lpění na sovětské kultuře i naprostou degeneraci našeho kulturního života.

- Nedostatek potravin i jiného spotřebního zboží. Trapnou uniformitu oděvního průmyslu.

- Naprostý odklon od hlavních křesťanských hodnot.

- Zákaz tradičních a oblíbených organizací, jako Junák, Skaut či Sokol. Zároveň byl do našeho vyspělého sportu vsazen dle vzoru sovětské tělovýchovy tzv. amatérismus.

- V srpnu 1968 kompletní okupaci, která zabránila naší specifické cestě k normální demokracii.

- Následnou normalizaci. Husáka, Bilaka a ostatní kolaboranty.

- Ekologickou devastaci míst, která si sovětská vojska vybrala k svému pobytu.

- Velkolepé celostátní spartakiády, díky kterým se skokově každých pět let zvedla nadprůměrně populace.

- Podivné kouzlení s dluhem 100 miliard korun. (Vysvětlí M. Zeman)

- Celou armádu užitečných idiotů, kteří zakukleni v různých „politických“ spolcích jenom čekají, až budou moci zakroutit demokracii (a tím i demokratům) krkem.

A za tohle máme být vděčni? Otázka spíše zní, kdo je komu nakonec co dlužen?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz