Hlavní obsah
Umění a zábava

Forejt s Punčochářem mají vlastní kulinářskou show. Jako by se ale vrátili o dvacet let v čase

Foto: Show Jana Krause (Wikipedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Jan Punčochář

Nerozlučná trojice porotců z MasterChefa se letos musela rozdělit. Radek Kašpárek dostal nabídku na moderování zahraničního formátu Hell´s kitchen, a tak jeho kolegům nezbylo nic jiného, než si udělat pořad vlastní.

Článek

Hned při znělce pořadu a úvodních slovech nové kulinářské show se člověk musí sám sebe ptát, jestli se nevrátil o dvacet let zpátky. Takové formáty už se snad v Česku nedělají. Vítězka páté řady kuchařské show MasterChef Česko Veronika Beskydiarová neboli Besky v roli moderátorky opravdu nebyla ta správná volba. Kuchařka je to jistě vynikající a jako osoba působí také sympaticky. V pozici moderátorky z ní ale vyzařuje nervozita a je slyšet, jak má texty naučené zpaměti. Navíc její moderátorský výkon kazí silný slovenský přízvuk. Besky se totiž v pořadu snaží mluvit perfektní češtinou.

Ledničko, vyprávěj!. Horší název pro takovou show už opravdu nikdo vymyslet nemohl. Lednička v pořadu nehraje prakticky žádnou roli. Jen jsou v ní na začátku pořadu umístěné dvě suroviny, které s sebou přinesou hvězdní hosté. V závěru pořadu se pak udílí řád červené ledničky, což už je naprosto směšné.

Besky se bude sice objevovat v každém díle pořadu, avšak v žádném z nich nebude vařit, což je opravdu škoda. Lidé by určitě ocenili, kdyby mohli vidět, kam se kuchařka, které v MasterChefovi před třemi lety fandili, posunula.

Každý týden do pořadu zavítají dva hosté. Právě vybranou surovinou do jisté míry ovlivní, co se bude vařit. Recepty se totiž vymýšlejí až na místě a obě jídla musí obsahovat obě suroviny. Hosté, kteří do pořadu dorazí, ale mají spíše bavit a občas trochu pomoci s běžnými kuchyňskými pracemi. Rozhodně ale nevaří, takže o jejich kuchařském talentu se toho moc nedozvíme. Místo nich vaří ostřílení porotci a vyhlášení šéfkuchaři Přemek Forejt a Jan Punčochář.

To, co ale tihle dva dokážou někdy vymyslet, nad tím zůstává rozum stát. V prvním díle pořadu pracovali s jedním z velmi drahých švýcarských sýrů. Místo toho, aby z něj ale vytvořili nějakou delikatesu, zaváněly jejich nápady fádností. Jan Punčochář raclette rozpustil a udělal z něj ohrané fondue, Přemek Forejt ho zase obalil v trojobalu a usmažil nám smažák. Jenže většina sýra vytekla, a tak se v mnoha případech jednalo pouze o prázdný obal ze strouhanky, vajec a mouky.

Pořad opravdu evokoval dobu před dvaceti lety, kdy se ve velkém točily pořady obdobného typu. Prima vařečka, Kašpárku vař!, Babicovy dobroty nebo U Haliny v kuchyni. To všechno byly klenoty tehdejší doby. Jenže dneska je doba jiný a divák vyžaduje víc, než vyžadoval kdysi. A v dnešním konkurenčním prostředí nemá takový pořad šanci obstát. Na druhou stranu je z něj cítit upřímnost, na nic si nehraje a všichni se v něm chovají přirozeně. A to je dnes také poměrně vzácné.

Zdroje

a na základě vlastního názoru na pořad Ledničko, vyprávěj!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz