Hlavní obsah
Aktuální dění

Prigožin nešetří kritikou, chce za každou cenu výhru Ruska, radí mobilizaci a stanné právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: government.ru / Licence Creative Commons

Jevgenij Prigožin, když si tehdejší premiér Vladimir Putin prohlíží novou továrnu Concord, která dodává předem připravená jídla do škol, v roce 2010.

Prigožin varuje, že válka si vyžádá stovky tisíc obětí. Kritizuje ruskou elitu a žádá tvrdší opatření k vítězství.

Článek

Před nedávnem došlo k útoku pro-ukrajinských Rusů na ruské území, konkrétně v oblasti Belgorodu, která sousedí s Ukrajinou. Tento útok byl proveden Ruským dobrovolnickým sborem a Legií svobody Ruska, kteří k tomu využili MRAP - taktická obrněná vozidla z USA. Ruská armáda v úterý uvedla, že rozdrtila ozbrojence, kteří předchozí den zaútočili obrněnými vozidly na západní Belgorod, přičemž měli zabít více než 70 „ukrajinských nacionalistů“ a zbytek zatlačili zpět na Ukrajinu. Rusko poté slíbilo, že bude reagovat „extrémně tvrdě“ na vzácný dvoudenní vpád pro-ukrajinských bojovníků na hranice. Ovšem Jevgenij Prigožin vůdce žoldnéřské skupiny Wágner varoval, že Rusko bude čelit dalším překážkám, pokud jeho vládnoucí elita nepřijme drastická a pravděpodobně nepopulární opatření k vítězství ve válce.

„Jsme v takovém stavu, že bychom mohli k***a ztratit Rusko,“ pokračoval a jeho projev byl protkaný vulgárními výrazy. „Musíme se připravit na velmi tvrdou válku, která bude mít za následek stovky tisíc obětí,“ sdělil Prigožin. Navzdory svým osobním neshodám s ruskou elitou a vůdci vojenského štábu, jako jsou ministr obrany Šojgu a náčelník generálního štábu Gerasimov, které obviňuje z nedostatečného zásobování municí a celkových vojenských neúspěchů ruských sil, je Prigožin ochoten bojovat tvrdě za Rusko. Posledním bodem neshod mezi ním a ruskou elitou je ignorování jeho žoldnéřů a jejich úspěchů při nedávném dobytí Bachmutu, které představuje první vítězství Ruska na bojišti po několika měsících. Tato skutečnost je potlačována ruskými státními médii, která zamlčují jeho jméno ve zpravodajství o těchto událostech. Tento nedostatek informací naznačuje, že ruská propagandistická mašinérie se snaží skrýt vnitřní konflikty mezi elitou a problémy na frontové linii před ruským obyvatelstvem. I přes tyto okolnosti Prigožinova oddanost Rusku a jeho touha vyhrát válku v jeho jménu zůstávají neporušené, což ho motivuje k opakovanému předkládání svých názorů.

Během nedávného interview vyzval Prigožin k provedení totální války, což je něco, čemu se ruský prezident Putin pečlivě vyhýbá. Putin se snaží ujistit obyvatele, že jejich životy nebudou ovlivněny „speciální vojenskou operací“ na Ukrajině. Udržování této pozice se stává stále obtížnějším s prodlužující se válkou a narůstajícími ruskými ztrátami. Prigožin navrhl, že Kreml by měl vyhlásit novou mobilizační vlnu, aby povolal více bojovníků, vyhlásil stanné právo a donutil „každého možného“ vyrábět v Rusku munici. Podle jeho slov: „Musíme přestat stavět nové silnice a infrastrukturní zařízení a zaměřit se pouze na válku. Měli bychom žít několik let podobně jako v Severní Koreji. Pokud vyhrajeme, budeme schopni postavit cokoli. Nejprve musíme stabilizovat frontu a potom přejít k nějaké aktivní akci.“ Během rozdávání rad Prigožin také uznal, že Ukrajina disponuje „jednou z nejsilnějších armád na světě“. Zároveň zdůraznil, že násilí na hranicích (vpád pro-ukrajinských Rusů do Belgorodu) je důsledkem špatného vedení na nejvyšší úrovni ruské armády. Prigožin často zaměřoval svou kritiku na ministra obrany Šojgua a  v nedávném rozhovoru definoval své osobní zásady jako: „Miluji svou vlast, sloužím Putinovi, Šojgu by měl být souzen a my budeme nadále bojovat.“ Mnoho odborníků a pozorovatelů je překvapeno Prigožinovými opakovanými útoky na ruskou elitu v tak přísně kontrolované společnosti, zejména jeho zaměřenou kritikou na Šojgua."Podniká velmi riskantní hru," uvedl na konci března v rozhovoru pro The New York Times bohatý moskevský podnikatel, který si přál zůstat v anonymitě, aby mohl hovořit o významné osobě spojené s Kremlu. „Pokud s tím nepřestane, skončí jako Alexej Navalnyj,“ dodal podnikatel.

Prigožin kromě rad oznámil, že je informován o plánu Hlavního zpravodajského ředitelství Ukrajiny na jeho odstranění, stejně jako odstranění ruského prezidenta Putina. Vysvětlil, že to chápe vzhledem k tomu, že Ukrajinci a představitelé Hlavního zpravodajského ředitelství jsou velmi krutí lidé. „Samozřejmě respektuji jejich rozhodnutí. Samozřejmě, že Prigožin, jako jeden z důležitých aktérů v této válce, musí být odstraněn,“ řekl Prigožin.

Navzdory nedostatku munice se Prigožinovi žoldnéřské skupině nazývané Wagnerovci nakonec podařilo téměř po roce od prvních útoků dobýt město Bachmut. Prigožin však zdůraznil, že jeho síly utrpěly ztráty přesahující 20 000 mužů během této dlouhé bitvy. I přes tento úspěch Prigožin přiznal, že cíl ruské invaze „demilitarizace“ Ukrajiny se vymstil. Podle Prigožina, který poskytl rozhovor prokremelskému politickému stratégovi Konstantinu Dolgovovi, se kyjevská armáda stala silnější díky dodávkám zbraní a vojenskému výcviku ze strany svých západních spojenců. Ruské vojenské vedení, řekl, vše během války opakovaně „po***o“. Prigožin vyjádřil, že deklarovaný cíl Ruska, demilitarizace Ukrajiny se nezdařil. Podle něj by takové selhání nebylo přijato sovětským vůdcem Josifem Stalinem. Dále uvedl, že přeshraniční útok na ruskou oblast Belgorod naznačuje selhání vojenského vedení. Varoval, že Ukrajina bude usilovat o provádění úderů i na hlubší území Ruska. I přes ohánění se diktátorem Stalinem Prigožin upozornil, že síly Kremlu během války způsobovaly úmrtí civilistů, přestože Moskva opakovaně a vehementně tyto tvrzení popírá. Také zkritizoval ruskou postsovětskou politiku vůči Ukrajině a označil realizaci toho, co Kreml nazývá „zvláštní vojenskou operací“, za nejasné, rozporuplné a zmatené.

I přesto, že Prigožin dosáhl dlouho očekávaného úspěchu dobýváním Bachmutu, nevidí stav války jako příznivý pro Rusko ani celkově optimisticky. „Pesimistický scénář: Ukrajinci dostanou rakety, připraví vojáky, samozřejmě budou pokračovat v ofenzívě, pokusí se o protiútok. Zaútočí na Krym, pokusí se vyhodit do povětří krymský most (na ruskou pevninu), odříznout (naše) zásobovací trasy. Proto se musíme připravit na tvrdou válku,“ prohlásil Prigožin. Možná nejspíš i proto ohlásil stažení svých sil z Bachmutu dodal že Wagnerovci budou nahrazeni pravidelnými ruskými jednotkami. „Odpočineme si a připravíme se, pak dostaneme nový úkol,“ sdělil Prigožin v nedávném videu. Prigožin poznamenal, že existuje názor, který označil za „optimistický“, že Západ bude vyčerpán válkou a Čína bude schopna zprostředkovat mírovou dohodu. Nicméně sám v tuto interpretaci nevěří. Místo toho prohlásil, že věří v přípravu Ukrajiny na protiofenzívu, která má za cíl vytlačit ruské vojáky zpět k hranicím před rokem 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. Prigožin dodal, že Ukrajina se pokusí obklíčit Bachmut, a pak náhle podnikne útok na Krym. „S největší pravděpodobností tento scénář nebude pro Rusko dobrý, takže se musíme připravit na náročnou válku,“ řekl v rozhovoru zveřejněném na jeho kanálu Telegram.

Prigožin aktivně a neustále kritizuje současný stav Ruska a poukazuje na výraznou sociální nerovnost, kterou válka zvýraznila. Zmiňuje, že synové chudých rodin jsou posíláni zpět z fronty v zinkových rakvích, zatímco děti elity si „natřásají zadky v pohodlí na slunci,“ přičemž varoval před revolucí. „Toto rozdělení může skončit jako v roce 1917 revolucí,“ řekl v rozhovoru. „Nejprve vojáci povstanou a poté – jejich milovaní povstanou. Už jsou jich desítky tisíc – příbuzní zabitých. A pravděpodobně jich budou statisíce – tomu se nevyhneme.“

V nedávné době se také ocitl v situaci, kdy musel vyvracet obvinění, že by kritizoval prezidenta Putina. V nedávném videu totiž řekl že, ukrajinské zbraně „zabíjejí naše vojáky, zatímco šťastný děda si myslí, že se mu všechno daří, že s vojenskou kampaní je vše v pořádku. Co bude dělat země, naše děti, vnuci, kteří jsou budoucností Ruska, a jak můžeme vyhrát tuto válku, pokud se - náhodou, a to jen spekuluji - ukáže, že tento dědeček je úplný ****hlav?“ Odpůrci ruského režimu o Putinovi běžně mluví jako o „dědečkovi“ proto byl citát okamžitě označen za kritiku prezidenta. Později Prigožin řekl, že „dědeček“ odkazuje na vysokého ruského vojenského představitele, jehož jméno neupřesnil. Tento měsíc také označil Ruské nejvyšší vojenské představitele za „zasrané k***y“, které budou v pekle nuceny jíst vnitřnosti padlých vojáků. V sobotu je obvinil, že nechali zemřít pětkrát více mužů, než bylo nutné. Prigožin pro vulgární slova na adresu ruského vojenského velení opravdu nechodí daleko. U příležitosti nejposvátnějšího výročí války Ruska varoval před „zasraným předváděním“ na Rudém náměstí, právě když se Šojgu a Putin zúčastnili okleštěné přehlídky připomínající sovětské vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce. „Jednoho dne se budou zodpovídat za své zlé skutky,“ řekl. „Máme seznam všech, kteří nám pomáhali, a všech, kteří aktivně vystupovali proti nám a v podstatě pomáhali nepříteli.“

Prigožin bude v budoucnu zřejmě pokračovat ve svém kontroverzním a polarizujícím působení. Jeho účast na ruské politické scéně a zapojení do různých mezinárodních aktivit, zejména v oblasti vlivu na volby a propagandy, mu zajistí další pozornost a kritiku. Prigožin se pravděpodobně bude snažit rozšiřovat svůj vliv a moc, což může vést k dalším sporům a kontroverzím, které ovšem se vším ostatním mohou být součástí velkého, nám neznámého plánu. „Dostanete všechno, povolení porušit zákon, vzít lidi z vězení, aniž byste někoho požádali o svolení, zabít ty lidi, pokud se vám znelíbí pro nedostatek disciplíny,“ řekl Oreškin, ruský politolog a kritik Kremlu o podmínkách dohody mezi Putinem a Prigožinem. „Kdyby nepřinesl toto vítězství (dobytí Bachmutu), byl by roztrhán elitami, které znevažuje. Pro něj to byla otázka života a smrti,“ dodal Oreškin.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz