Hlavní obsah
Finance

Zrušením možnosti platit hotově získáme řadu výhod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Debata o zákazu hotovost konečně pokročila správným směrem. Pojďme si aspoň ve stručnosti nastínit, proč by zrušení hotovosti bylo prospěšné pro celou naši společnost.

Článek

Spoluautorem dnešního článku je vlastně diskutér, který doplnil můj minulý článek týkající se diskriminace lidí chtějících platit bankovní kartou.

Proč bychom měli uvítat případný zákaz hotovosti?

Tak například kvůli evidenci, kdo si kupuje alkohol. Nejde jen o to, že by bylo snadno dohledatelné, zda nebyl alkohol prodán mladistvým. Ale rovněž bychom díky tomu mohli eliminovat spotřebu alkoholických nápojů. Netvrdím, že by si čas od času někdo nemohl dát pivo. Ale opravdu se chceme potkávat s lidmi, kteří jich v sobě mají třeba i pět? Já tedy rozhodně ne. A náš bankovní systém by snadno znemožnil, aby si někdo mohl na tancovačce nebo na diskotéce to páté pivo koupit. Anebo aby si někdo koupil už druhou basu lahvových piv za měsíc. Nejenže by se naše společnost stala méně agresivní, neboť alkohol agresivitu způsobuje, ale rovněž by to prospělo i zdraví těch, kteří jej pravidelně pijí. Zde by tedy prospěch ze zrušení hotovosti měli úplně všichni.

Díky identifikátorům, které by byly do bankovních karet implantovány, by bylo možno v budoucnu regulovat například jídelníček osobám, kterým lékař předepsal dietu. Mohli bychom regulovat maximální možnou částku utracenou jedincem za maso, čímž bychom přispěli i k ochraně klimatu. Mohli bychom regulovat spotřebu cukrovin. Mohli bychom zajistit, aby určité procento potravin, které si jedinec kupuje, byly certifikované fair trade produkty nebo potraviny pěstované v zemích, které jsou nejvíce postižené změnami klimatu.

Díky zákazu hotovosti bychom mohli regulovat uhlíkovou stopu. U čerpací stanice by nemohl natankovat člověk, který už svůj schválený měsíční limit pohonných hmot vyčerpal. Nemohl by natankovat ani člověk, který má zákaz řízení.

Dokázali bychom vysledovat financování opozičních aktivit zaměřených proti liberální demokracii. A mohli bychom ty, kteří tyto aktivity financují, postihovat takřka okamžitě pokutami, které by byly hned strženy z účtu. Naopak bychom měli přehled o těch, kteří přispívají neziskovým organizacím na aktivity, které jsou žádoucí a přispívají k rozvoji liberální demokracie.

Zkrátka a dobře. Zrušením hotovosti bychom přestali být krátcí na jedince, kteří si dnes myslí, že si za hotovost mohou koupit všechno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz