Hlavní obsah
Názory a úvahy

Opravdu můžou za snižující se porodnost peníze?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Čubina Nezbedňáková

Poslední dobou mě rozčilují články, které tvrdí, že hlavním důvodem nízké porodnosti v Česku jsou peníze, lépe řečeno jejich nedostatek. Jsme opravdu příliš chudí na to, abychom měli děti?

Článek

Je samozřejmě možné, že se některé rodiny skutečně rozhodují, zda si „pořídí“ další dítě, na základě své špatné finanční situace. Ale jak pozoruji ve svém okolí, příčiny nízké porodnosti mohou být někde úplně jinde.

Zaměřme na lidi, kteří nemají děti vůbec. Ve svém okolí jich mám dokonce nízké desítky, což je možná překvapivě vysoký počet. Jsou z různých věkových skupin - někteří jsou třicátníci, jiným je i přes šedesát, jsou to ženy i muži. Je jasné, že nemůžu mluvit za ně, ale někteří jsou přímo mí přátelé, takže toto téma občas probíráme a vím, proč děti nemají. A ty ostatní znám o něco méně, ale jsem alespoň zhruba obeznámena s jejich životní situací. Důvody bezdětnosti jsou zpravidla následující:

Největší skupinu tvoří lidé, kteří zkrátka nenašli vhodného partnera, nebo ho potkali ve vyšším věku, kdy už bylo na děti pozdě a zkrátka to nestihli. Nemusím asi dodávat, že je to většinou mrzí a že zůstali bezdětní nedobrovolně, prostě se to tak stalo.

Do druhé skupiny by se dali zařadit všichni ti, jimž rodičovství není dopřáno ze zdravotních důvodů, ať už to znamená, že dítě nemohou vůbec počít, nebo mají závažnou nemoc či nechtějí svého potomka zatížit nějakou dědičnou chorobou.

A pak je tu ještě třetí skupina, do které patřím i já. V našem (mém) případě je to vědomá volba, která ale může mít různé příčiny. Někdo se zkrátka na děti necítí, protože by asi nebyl ideální rodič (případně tuší, že by to z nějakého důvodu nezvládl jejich protějšek), někomu vyhovuje svobodný styl života bez závazků, další má natolik náročnou práci, že rodičovství nepřichází v úvahu. A jsou i tací, kterým dnešní svět připadá natolik zlý nebo chaotický, že si nedokáží představit přivést do něj své ratolesti.

Nechápu časté argumenty v diskusích typu „kdo bude vydělávat na důchody“ nebo „kdyby vláda zvýšila přídavky na děti, hned by se jich rodilo víc“. Copak vy znáte někoho, kdo by založil rodinu, protože se mu to ekonomicky vyplatí nebo protože je to výhodné pro stát? Takhle přece nikdo nepřemýšlí. Lidé mají děti, jelikož je chtějí, vidí v nich smysl, budoucnost, pokračovatele rodu, a ne proto že jim z toho něco kápne.

O tom se ostatně nedávno přesvědčila i polská vláda, když se po dobu osmi let snažila nízkou porodnost podpořit zvýšením rodičovských dávek. Bohužel to nepomohlo a dětí se, a to nejen v Polsku, rodí stále méně. Přestaňme za vším vidět peníze. Výše zmíněným bezdětným lidem by žádná finanční motivace nepomohla - pokud děti mít nechcete nebo nemůžete, sebelepší nabídka nebo vládní program vás stejně nepřesvědčí, nevyléčí ani vám nenajde toho pravého partnera. Život je daleko složitější a peníze nedokážou vyřešit všechno.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-ani-cely-cesky-rozpocet-nezabral-vlajkova-lod-byvale-vlady-polsko-neomladila-262883

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám