Článek
Vidíme je na jaře na každém kroku, žlutě na nás svítí na louce, u cesty, v trávníku při procházce, jsou to pampelišky. Nejenom, že jsou krásné na pohled, ale i chutné. Zkuste si udělat pampeliškový med. Natrhejte 200 květů pampelišky, 1 l vody, 1 citron, 1 kg cukru. Pampeliškové květy trháme v čistém, bezprašném prostředí. Od čerstvě natrhaných květů ostříháme stvoly, květy zalijeme vodou, přidáme dobře omytý a na kolečka nakrájený oloupaný citron. Směs uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pak ji necháme vyluhovat 1 hodinu i déle - třeba přes noc. Pak vše přecedíme přes husté síto, vsypeme cukr a za občasného mícháme povaříme, až roztok zhoustne téměř do hustoty medu. Odstavíme z plotýnky a po částečném vychladnutí nalijeme do menších skleniček. Dobře je uzavřeme a uložíme do chladna. Používáme jako pomazánku, do čaje, do vody spolu s citronovou šťávou jako limonádu ale i do pečiva. Med se skladováním nekazí a houstne.