Hlavní obsah

Podivný pozdrav Neila Armstronga z Měsíce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Jedna z nejpodivnějších záhad vesmírného věku začala dne 20.července 1969 v době přistání Američanů na Měsíci. Neil Armstrong vystoupil na povrch Měsíce jako první a pronesl známá památná slova.

Článek

“ Toto je jeden krůček pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo “ O pár okamžiků později, právě před tím, než znovu nastoupil do modulu, prý jakoby pro sebe zamumlal záhadnou poznámku ." Hodně štěstí, pane Gorsky “. Jeho společníci na palubě byli zmateni, toto jméno neznali. V ústředí NASA v Houstonu někteří z těch, kdo tvrdili, že to jméno také zaslechli, mysleli, že je to jméno někoho, s nímž se Armstrong setkal během dlouhých týdnů výcviku na misi, či jméno konkurenčního ruského kosmonauta. Zkontrolovali seznamy jmen v sovětských i amerických vesmírných programech ale žádného Gorského nenašli. Během let se mnozí lidé Armstronga ptali, co vlastně měla slova “ Hodně štěstí , pane Gorsky" znamenat, ale on se vždycky jenom pousmál a neodpověděl. Nikdy později ani slůvkem nenaznačil smysl svého vzkazu a to až do 5.července 1995  v Tampa Bay na Floridě. Tam po jeho projevu jeden zpravodaj nadnesl dvacet šest let starou otázku. Až tady ji prý Armstrong konečně zodpověděl. Publiku řekl, že pan Gorsky právě zemřel, takže mu již nic nebrání v tom, aby přiznal pravdu.

V roce 1938,kdy jako dítě žil v malém městečku na Středozápadě, s kamarádem na dvorku hráli fotbal. Jeho kamarád trefil nešikovně míč a ten přistál na dvorku jejich souseda. Míč spadl blízko otevřených oken ložnice jednopatrového domku, jehož vlastníky byl postarší židovský pár, pan a paní Gorsky. Mladý Armstrong přelezl plot a šel sebrat míč. Přitom slyšel, jak paní Gorska v ložnici ječí na svého manžela : “ Sex ! Říkal jsi, že chceš sex ? Tak ho budeš mít, až se ten odvedle projde po Měsíci ! “

zdroj:Ed Rayner a Ron Staplex : Who Was Mr.Nobody ? Debunking Historical Mysteries

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz