Hlavní obsah
Zdraví

Znáte maralový kořen?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dana Navrátilová

Jaká je léčivost maralového kořene?

Článek

Maralový kořen je víceletá rostlina s přezimujícím trsem kořenů. Roste ve vysokohorských loukách ve východním Kazachstánu. Tvoří mohutnou listovou růžici širokých a početných listů. Purpurový květ na jaře působí i okrasně, viz foto. Pěstování je jednoduché. Semeno se vysévá buď přímo na stanoviště, nebo se vysazují již předpěstované rostliny. Vhodná je každá půda, nejlépe písčitá, která se pak snadněji oklepe při sklizni kořenů. Pro použití se kořeny vykopávají až 3. rokem a suší se.

V lidovém lékařství je rostlina dost vyhledávána. Působení je velmi příbuzné ženšenu. Traduje se, že pomáhá od řady chorob a omlazuje. Vědecky bylo prokázáno, že extrakty snižují únavu, zvyšují odolnost, působí při podrážděnosti, bolestech hlavy, podporují trávení a odstraňují nechutenství. Z kořene se dělá i výluh - 3 lžíce suchých kořenů se naloží do 1 l vody a nechají se vyluhovat 5 hodin. Pak se přecedí a užívá se 1 lžíce 3× denně před jídlem. Suché kořeny lze zpracovat i jinak, 50 g suchých kořenů dáme do 0,5 l vodky, necháme 14 dní vyluhovat a pak podáváme 2× denně 20-30 kapek před jídlem po dobu 4 týdnů.

Semeno se prodává v obchodech se semeny a zahradnickými potřebami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám