Hlavní obsah
Satira

Důchodová reforma v praxi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jedna věc, kterou si velmi užívám a občas si ji dopřeju. Napustím si plnou vanu horké vody, dám si tam pěnu a cachtám se klidně hodinu.....

Článek

Zapálím svíčku…zavřu oči…naleju si dvě decky červeného a kašlu na všechno - prostě relax. Většinou si pustím i rádio, kde hrajou, pokud možno bez reklam. Jenže nedávno se stalo, že nehráli a zrovna jsem natrefil na pořad, kde byla jako host známá socioložka Lucie Vidovičová. A téma ? To tu dlouho nebylo - senioři :-) Tentokrát ale bez obvyklé dehonestace, naopak to bylo poměrně zajímavé. Trochu obecná statistika.....a pak zároveň konstatování, že díky demografické křivce, kdy dochází k neodvratnému stárnutí populace, čeká společnost tzv. „Šedé tsunami“. A na to že není vůbec připravené ani naše zdravotnictví ani sociální služby. Ta paní socioložka řekla nahlas jen to, co naši skvělí politici dnes okázale ignorují a absolutně neřeší.

Ale odvyprávěla tam jednu příhodu, která mě dostala do kolen. Senior v Holandsku, ve věku 70 let se cítil tak skvěle, že si nechal u lékaře změřit biologický věk a doktor ho posoudil na 50 let :-) Dal mu na to papír s razítkem … a chlápek s tím vyrazil na úřady, kde požadoval opravu věku podle toho papíru.....a úřady mu vyhověly ! :-) Senior si velmi pochvaloval - že je o něj hned větší zájem na pracovním trhu i na seznamce :-)

Tak mě v tu chvíli napadlo,  jak jednoduše srovnat důchodový deficit a elegantně vyřešit tu zapeklitou důchodovou reformu… Každý stávající důchodce okamžitě nástup na měření a kdo bude vyhodnocený jako mladší než je aktuální důchodový věk, tak samozřejmě zastavit výplatu důchodu, vrátit peníze za předmětné období a šup zpátky do rachoty! :-)  Retroaktivitu a ohýbání zákonů si naši mocipáni nedávno natrénovali na valorizacích, takže ani na vteřinu nepochybuju, že ÚS to zase správně rozsoudí - žádný problém! Zrovna jsem nedávno četl článek, jak obrovský zájem je o zaměstnance ve věku 55+ takže se to krásně hodí! A protože známe tu pověstnou českou vyčůranost, kdy frustrovaní mileniálové by se určitě cítili biologicky na 70 let, tak zákaz měření jedincům, kteří nemají důchodový věk. Doufám, že ten pořad poslouchal také někdo z MPSV, nebo aspoň nějací chytří poradci. Takže očekávám konsolidační balíček č. 2 - protože na prostý lid musí být přísnost! To by tak hrálo - aby se důchodci zbůhdarma váleli ve vaně a poslouchali si rádio!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám