Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jurečkova kritéria náročných profesí sice neznáme, ale už víme, že jakékoliv připomínky nebere

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniela Ostrá

Ministr práce Marian Jurečka představil před časem velmi obecný seznam náročných profesí s nárokem na dřívější odchod do penze. A ihned dodal, že nepřipustí žádnou další debatu. Dodnes nic moc neupřesnil.

Článek

Jaká je představa vlády?

Nárok na předčasnou penzi mají mít pracovníci řazení do 4. kategorie podle zdravotní rizikovosti práce. Jsou to lidé, kteří vykonávají svou činnost v extrémním hluku nebo teplotách a ohrožení jejich zdraví není vyloučeno ani při používání ochranných pomůcek.

Kromě toho ministr Jurečka uvedl, že nárok se bude týkat i části lidí spadajících do třetí kategorie, kde bude rozhodujícím faktorem fyzická zátěž, vibrace, teplo a chlad. Počet těch, kteří by mohli do předčasného důchodu odejít, vyčíslil na celkem 120 tisíc osob.

A ačkoliv ministerstvo práce ve své tiskové zprávě ani prezentaci neupřesňuje konkrétní kritéria a profese, kterých by se měl předčasný důchod týkat, na tiskové konferenci Marian Jurečka uvedl, že půjde o některé zdravotní sestry, skláře, kováře, lesníky, zedníky, kamnáře, dlaždiče a další.

Vzhledem k obecné povaze informací však vyvstává mnoho otázek. Zatímco ve čtvrté kategorii se hodnotí celá řada dalších kritérií, včetně psychické a zrakové zátěže, v případě pracovníků v třetí kategorii to neplatí. To s sebou může nést rizika.

Řidiči, zaměstnanci dispečinku nebo chirurgové vykonávají psychicky náročnou a odpovědnou profesi. Lze si těžko představit, že v téměř sedmdesáti letech budou stále schopní stejně vykonávat práci, která vyžaduje soustředění nebo dobrý zrak.

Podobným způsobem jsme neslyšeli nic o tom, že by mělo být hodnoceno pracování na směny. Přitom noční směny samotné, včetně neustálých změn životního rytmu, spojených s přecházením mezi denními a nočními směnami, způsobují dlouhodobé zdravotní potíže. Problémy se spánkem, nadváha a stres jsou těmi nejčastějšími.

Co k tomu všemu říct? Už více než půl roku chceme po ministru Jurečkovi seznam náročných profesí a kritérií, dle nichž bude náročnost práce hodnocena. Celou dobu slýcháme přísliby, abychom se nakonec dozvěděli několik obecných frází a čísel, u nichž není jasné, jak k nim autoři došli. Korunu tomu dal sám ministr, který po zveřejnění části informací bez patřičných dalších podkladů řekl, že odmítá další úpravy a debaty.

Nelze také zapomenout na to, jaká byla situace loni. Vzhledem k nejasnostem požádala řada lidí o předčasný důchod, ačkoliv se později ukázalo, že pro spoustu z nich to nebylo výhodné. Úřady navíc několik měsíců nestíhaly důchody vyměřovat a jejich výplaty se zpožďovaly i o půl roku.

Informace přicházejí pozdě. Lidé nemají čas se se změnami a jejich dopady seznámit. Marian Jurečka nyní tvrdí, že jeho návrh by měla v horizontu několika týdnů projednat vláda. Pokud se však budou opakovat zpoždění, která vládu provázejí po celou dobu její existence, bude se situace opět komplikovat a lidé i úředníci budou opět v nejistotě.

Vláda často slýchá, že je její přístup arogantní a diví se vlastní nepopularitě. Přitom by často jen stačilo přečíst sidni svá vlastní slova v novinách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz