Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Greenwashing: lžou nám výrobci?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik/redgreystocks

V regálech dnes nalézáme čím dál více zboží, které o sobě tvrdí, že chrání planetu. „100% bez plastu“, „eco-friendly“, někdy naleznete i výrobek, který tvrdí, že díky jeho nákupu chráníte tučňáky… Fantazie některých výrobců skutečně nezná mezí.

Článek

Jenže, jak zjistila Evropská komise, většinou jsou tato „environmentální tvrzení“ (též „zelená tvrzení“) vágní, zavádějící nebo nepodložená, což ukázalo několik studií. Ta poslední z roku 2020, se kterou přišla Evropská komise zjistila, že 53,3 % zkoumaných environmentálních tvrzení vykazuje tyto neduhy, přičemž navíc 40 % tvrzení bylo zcela nepodložených. Nelze se pak divit, že u nás, běžných spotřebitelů, je důvěra v podobná tvrzení nízká. A přitom poptávka po udržitelně vyrobeném zboží stále roste, a to hlavně u mladé generace. Planetu totiž máme jen jednu a spotřebitelé a výrobci by měli participovat na ochraně životního prostředí ruku v ruce. A přitom mnohdy stačí velice málo: omezit plasty ve výrobcích, používat méně vody při výrobě, vybírat si přírodní materiály atd.

V extrémních případech se setkáváme i s tzv. „greenwashingem“. Některé firmy se snaží nepravdivými, neověřitelnými nebo zavádějícími tvrzeními o svém podnikaní vytvořit image firmy, která podniká udržitelně a v souladu s ochranou životního prostředí. Zkrátka záměrně se lakuje nazeleno – výrobky, investice nebo rovnou celé podnikání. Na čemž pak strádá nejen oklamaný spotřebitel, který se chtěl zachovat zodpovědně k životnímu prostředí, ale především je to nefér k podnikatelům, kteří pro planetu opravdu něco dělají, a odlišují se tak od těch, co to jen předstírají.

Proto máme v Evropském parlamentu na stole legislativu, která má za úkol nastavit pravidla tak, aby byla tato tvrzení objektivní, podložená a ověřitelná. Řeč je o směrnici o environmentálních tvrzeních, za kterou budu nově zodpovědná jako členka výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Osobně budu ale také prosazovat to, aby malé a střední podniky nebyly zbytečně zatěžovány přílišnou byrokracií. Norem z EU bylo dost, ale ne vždy pro dobro businessu. Kontroly těchto tvrzení musí probíhat rychle a efektivně. Za nejdůležitější považují nalezení rovnováhy mezi ochranou spotřebitele a svobodou podnikání. A to já a moji kolegové z frakce EPP chceme u této směrnice prosadit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám