Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jan Očko z Vlašimi – rádce a přítel Karla IV.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Daren

Jan Očko z Vlašimi

Jan Očko z Vlašimi byl olomoucký biskup, pražský arcibiskup a první český kardinál. Pocházel z měšťanského rodu Jenštejnů z Vlašimi.

Článek

Původně zastával Jan Očko u panovnického dvora funkci sekretáře. Ve 40. letech 14. století se sblížil s českým králem a římským císařem Karlem IV. Stal se jeho důvěrníkem a rádcem. Přátelství nebylo z jeho strany jakkoli zištné, císaři byl vděčný a loajální.

Na podzim 1351 dosáhl hodnosti olomouckého biskupa. V roce 1355 se účastnil Karlovy druhé korunovační cesty do Itálie.

Pražským arcibiskupem se stal po smrti prvního pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic 12. 6. 1364. Nejprve se návrhu arcibiskupského úřadu bránil, až po Karlově naléhání tento církevní stolec přijal. Jako projev uznání svého povýšení nechal pod Vyšehradem postavit špitál pro chudé. Arcibiskup Jan se svědecky vyskytoval v mnoha Karlových listinách a vysvětil mnoho kostelů.

Roku 1378 byl jmenován papežem Urbanem VI. prvním českým kardinálem.

Jan se stal poručníkem kralevice Václava, kterému byl vychovatelem a politickým rádcem. Vychovával jej v duchu tehdejšího pojetí středověké teologie. Po smrti Bolka II, držícího doživotně Dolní Lužici, se měl na Karlův příkaz kralevic Václav ihned ujmou tamního výkonu vládní moci. Václav hrál úlohu spíše formální, vše bylo pevně v rukách zkušeného Jana Očka.

Jan Očko zemřel 14. ledna 1380. Ostatky jsou uloženy ve Vlašimské kapli katedrály svatého Víta pod náhrobkem z bílého mramoru.

Pokud někdy zavítáte do Vlašimi, můžete si ve zdejším parku prohlédnout sochu Jana Očka z Vlašimi. Najdete ji mezi Vlašimskou bránou a zámkem, kousek od vstupu z centra města. Výška sochy je asi 230 cm a 50 cm měří podstavec sochy. Určitě ji nepřehlédnete. Autorem sochy jsou sochařští mistři Viktor a Tereza Svatošovi. Celkové náklady činily téměř 1.150.000,- Kč, na financování se podílelo město Vlašim, veřejná sbírka Spolku pro sochu a církev prostřednictvím kardinála Duky, který se zúčastnil jejího odhalení. Socha byla odhalena ve Vlašimském zámeckém parku 22. 9. 2021.

A když už budete v kraji Podblanicka, byla by škoda nenavštívit rovnou i bájnou horu Blaník, na jejímž vrcholu se nachází dřevěná rozhledna s krásným výhledem do kraje. Při cestě totiž můžete opět narazit na zmíněnou postavu. Skalní výběžek, který míjíte cestou k vrcholu, připomíná tvář Jana Očka z profilu. Jedná se o mimořádné vydařené dílo, tentokrát zcela v režii přírody.

Zdroj:

https://www.e-stredovek.cz/post/jan-ocko-z-vlasimi/

https://benesovsky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-jana-ocka-z-vlasimi-konecne-pripomina-jeho-socha-v-zameckem-parku-2021.html

https://www.spolekprosochu.cz/

Literatura: Velké dějiny zemí Koruny české

Foto: Daren

Jak Očko z Vlašimi - Skála

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám