Hlavní obsah
Finance

Moderní monetární teorie a inflace v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daricha Moravčíková

Inflace v ČR a EU listopad 2023

Inflace je problém, který nás trápí více než rok.

Článek

Trvalý nárůst cen energií a nákladů na jídlo, které se přímo promítají do CPI, spustily inflační proces v České republice.

Obchodní společnosti s dostatečnou tržní silou jednostranně způsobily zvyšování cen ve snaze o větší a větší zisky.

Tak jednoduše vznikla inflace. Přebytkem peněz.

Jaký způsoby snížení inflace nabízí moderní monetární teorie?

1.úspěšné řízení měnové politiky centrální bankou

2.snížení nákladů výroby

3.zvýšení produktivity

4.nárůst nabídky zboží a služeb

5.snížení poptávky

Ale v ČR je inflace problém, který má hlídat jen ČNB, což, jak vidíme u moderní monetární teorie, jen jeden z kroků z více postupu.

Hrubě řečeno, ČNB a vláda ignorovánim principu #MMT používá lidské bytosti jako svou primární zbraň proti inflaci. Přece je v ČR problém zavést i bankovní daň, když největší příjmy vykazují finanční instituce.

Moderní monetární teorie doporučuje odklon od současného spoléhání se jen na centrální banky při plnění cíle cenové stability (inflace).

Navrhuje více zapojit kroky vládní jako antimonopolní kontrolu, snížení cen energií a fiskální kroky.

Fiskální deficity samy o sobě nejsou ani dobré, ani špatné. Není důležité, zda je rozpočet státní správy přebytkový nebo deficitní, ale zda vláda svůj rozpočet využívá k dosahování dobrých výsledků pro zbytek ekonomiky.

Což tady v provedení 5K to nevidíme.

Ano, měli bychom se spoléhat na úpravy daní a výdajů (fiskální politika) spíše než na úrokové sazby (měnová politika).

Musíme ale pamatovat, že daňové škrty mohou fungovat, když jsou dobře zacíleny, musí být přínosem pro ty, kteří by tyto peníze s největší pravděpodobností utratili zpět v místní ekonomice.

Ale to by tady neměly byt řeči o utahování opasku..krocení deficitu rozpočtu..spíše mluvit o silném vychýlení příjmů ve prospěch těch, kdo je na samém vrcholu distribuce příjmů a že to nepřinese očekávaný efekt růstu ekonomiky - bohatí neutrácejí tak jak chudší obyvatelstvo, spíše ukládají nebo vyvádějí peníze z ekonomiky a tak přínos do místní ekonomiky může být méně výrazný.

Co je ale důležité na závěr - moderní monetární teorie zbavuje politiku lživých řečí o utahování opasků z důvodu snížení deficitu.

Pokud by se nemohli politici schovat za mýtus o deficitu, jakou výmluvu by použili k ospravedlnění menší podpory vzdělání, inflačního vyrovnání podpory rodin a dětí, důstojných platů a důchodů?

#MMT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám