Hlavní obsah
Sport

Bukovský, Hall, Hawkins, Hazucha, Kotila, Pavel, …

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: David Bíbrlík

Pravidelná dávka informací z běžeckého světa. To je newsletter z behotoulani.cz - Nenabízím, neprodávám, pouze předávám to, co mě zaujalo.

Článek

Registraci na Medzinárodný maratón mieru Košice máme hotovou. Samotnému se mě jet nechtělo, a tak jsem zbantoval ostatní kolegy z BK Ludgeřovice. Nakonec se nás postaví na start 10 běžců na maraton a 5 na půlmaraton. Zvýhodněné startovné běží do konce ledna - obě distance mají za 45 EUR. Takže neváhej a dej si cíl na rok 2023. Běží se až 1.10.2023, ale už teď se těším na společný výlet - pro některé to bude první maraton, takže budou padat osobáky, no a ty bude potřeba patřičně oslavit :)

Bylo tak jasné, po jaké knize sáhnout. Není to tak dávno, kdy jsem dočetl knihu Slovenský Feidippides o košickém ultraběžci Milanu Furínovi. On se bohužel vydání už nedožil, ale díky rodině a jeho příteli Miroslavu Hazuchovi tato kniha vznikla. Pan Hazucha je na Slovensku známý sportovní novinář (*1944), a tak mě velmi potěšil jeho dopis k recenzi, kterou našel na internetu. Po dvou dopisech následovalo pár emailů a já mám doma o tři knihy více k přečtení. Recenze číslo 111 je tak o knize Najstarším v Európe - řeč je samozřejmě o maratonu. Spousta fotografií, dobových textů a informací o jeho zakladateli Vojtěchu Bukovském.

Foto: David Bíbrlík

kniha-nejstarsi-v-europe



Dnes „musím“ také zmínit další knihu Nevzdáme se, v níž jedna z povídek je zasazena také do Košic. Povídku napsal běžec-spisovatel-vědec (nehodící ať škrtne on sám) Aleš Dvořák. Jak jinak, jedná se o „běžeckou povídku“, která je zasazena do kontextu posledních měsíců a událostí, které se dějí na Ukrajině. Právě ta nám ukázala, jak je důležité mít silného a schopného lídra na postě prezidenta. Prosím, neposerme si tuto šanci o nadcházejícím víkendu…

Na maraton do Košic je tedy ještě daleko, ale blíží se půlka v Barceloně (19.2.2023), takže je třeba trénovat. Ideální příležitostí byl Zimní běh v Hlučíně, který byl letos konečně opravdu zimní. Konečně jsem tak mohl odzkoušet běh v neoprenových ponožkách a s nesmeky. Bylo to pouhých deset kilometrů. Smutné bylo pouze to, že dorazilo jen 55 běžců. Akce je to již tradiční a v naprosto přátelské až rodinné atmosféře. Nechápu, proč lidé jdou v houfech na různé Winter, Night a jiné Runny, kde startovné stojí 3× více a dostaneš 2× méně… Zlaté tyto místní pouťáky.

Já přibíhal do cíle v Hlučíně a chvíli přede mnou virtuálně doběhl v Anglii vítěz letošní Montane Spine Race - 432 km dlouhý závod bez podpory napříč Anglií, to je jiná káva… Vyhrál Brit podporovaný firmou Inov-8 Damian Hall.

Foto: David Bíbrlík

damian-hall-wins-2023-spine-race


Zvládl to za 84:36 hod. a překonal mužský traťový rekord. Absolutní rekord zde drží Britka Jasmin Paris (83:12 hod.)!!! Na tomto závodě v minulosti startoval třeba Pavel Paloncý nebo Jan Francke, který i o tomto závodě napsal knihu Sám sobě psem.

Damien je nejen skvělý běžec, ale i spisovatel. O jeho útrapách na ultra tratích si můžeš přečíst ve knize In it for the Long Run, ale zajímavá je i jeho prvotina A year on the Run. Zde máš na každý den v roce jeden příběh z běžecké historie. Co se tedy stalo 26.1.? V roce 2014 zemřel ten méně známý Fin se jménem Paavo. Nejednalo se o Nurmiho, ale o Paavo Kotilu, který 12.8.1956 zaběhl světový rekord v maratonu (2:18:05 hod.). Na olympijských hrách v Melbourne o pár měsíců později doběhl až na 13. místě (2:38:59 hod.) - 6. skončil Zátopek, vyhrál Alain Mimoun (2:25:00 hod.). Chuť si spravil v roce 1960, kdy vyhrál Boston marathon.

Kdo ví. Třeba i on se už tehdy inspiroval (na rozdíl od Itala Alessandra Braconiho) povoleným dopingem. I tady však platí, že je třeba mít selský rozum a dost genetické výbavy. Třeba pak budeš také běhat až do svých 106 let jako světová rekordmanka Julia Hawkins. Ta je důkazem, že nikdy není pozdě začít - s během začala ve svých 100 letech. Cíl? Ve 100 letech dát 100m za 100s.

Takže jaký máš ten tvůj cíl na 2023? :)

Foto: David Bíbrlík

104-let

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz