Hlavní obsah
Sport

Zprávy nejen z Ostrava City Marathon - #1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Bíbrlík

Otto Seitl a Petra Pastorová - hlavní tváře Ostrava City Marathonu

Vyběhni se mnou na maratonskou přípravu. Cílem bude Ostrava City Marathon, který se běží 10. 9. 2023 (ten první se běžel přesně před 100 lety). Cestu si zkrátíme zajímavým čtením o běhání.

Článek

Tři, dva, jedna … START!

Ne, nemusíš se bát. Do startovního výstřelu máme opravdu ještě pár měsíců čas. Čas na trénink, aby v září padla, třeba tvá první, maratonská zeď. Cíl při závodě je jasně vymezený. Většinou tě čeká nafouklá startovní brána a toho prvního (a zpravidla i posledního) velké ovace. Jaký je ten náš cíl? Přinést ti informace a snad i trochu zábavy. Pojďme si tedy ten čas při čekání zkrátit zajímavostmi zdaleka ne jen o našem závodě.

Foto: David Bíbrlík

Petra Pastorová a Otto Seitl

#kdyzbezimziju je hashtag, který používá ředitelka závodu Petra Pastorová. #kdyznebezimctu je pak hashtag, který by mohl používat autor těchto obsahových newsletterů David Bíbrlík. Ti dva se rozhodli, že spojí síly v podpoře závodu. Drž jim palce a oni slibují, že budou držet palce Tobě na startu. Budeme však rádi za zpětnou vazbu, náměty, doporučení či obsahové texty pro zveřejnění. Máš chuť se zapojit? Ozvi se nám!

A jaký že byl ten náš loňský ročník?

Pojď si trochu zavzpomínat a naladit se na běžeckou vlnu. Pokud tě to chytlo, zůstaň s námi nejen u tohoto newsletteru.

Pevnost Boyard má otce Fura, Ostrava má Ottu

O Petře Pastorové bude ještě určitě řeč v příštím newsletteru. Tím neméně důležitým je Otto Seitl, dlouholetý organizátor ostravských maratonů. No, zvládl toho podstatně více. Krom toho, že v půli března 2023 oslavil kulatých 70 tak má na kontě ještě třeba tohle:

  • celkem naběhal přes 245 000 km
  • zaběhl 373 maratonů (z toho 21x ten ostravský)
  • ostravský maraton organizuje již přes 40 let
  • 19x běžel závod na 24 hodin
  • 25x běžel závod na 100 km a 2x 6-ti denní
  • měsíční běžecké maximum 1250 km
  • 6x titul Mistra Československa a 1x titul MČR na 100 m překážek
Foto: David Bíbrlík
  • 2.místo MČR ve štafetě 4x 100m a 3. místo MČR na 4x 400m
  • držitel 25. Českých rekordů na utramaratonských distancích
  • od 22 let je trenérem - 10 Českých reprezentantů na ME i MS
  • v Ostravě uspořádal přes 450 běžeckých závodu, včetně MČR
  • byl prezidentem České asociace ultra vytrvalců
  • založil svůj maratónsky klub MK Seitl Ostrava

- Pojďme se zasmát

Motivace. Výše uvedené výkony by nebyly možné bez dostatečné motivace. Co vedlo Ottu k těmto nadpozemských výkonům? A podařilo se mu vše, co chtěl? Dozvíš se v dalších vydáních newsletteru.

Foto: David Bíbrlík

Motivace pro běh

Já osobně nevím, co fungovalo Ottovi, mě jako motivace funguje nejlépe registrace do závodu. Tím je daný termín i vzdálenost, na kterou je třeba natrénovat. Nikdy nebudu běhat ani jako Keňan s nadváhou, ale přesto mám možnost se posunout vpřed. Co já, ale i ty. Stačí udělat ten první krok.

- Zajímavosti

Vasky / Botas

Motivace nemusí být jen ve sportu. Skvělou motivaci musel mít třeba Václav Staněk, zakladatel zlínské obuvnické značky Vasky. Díky masivní marketingové kampani se firmě podařilo prodat v tomto měsíci 8 000 párů bot. Díky výnosům z prodeje se tak podařilo zachránit značku Botas (Bota Skuteč).

Foto: David Bíbrlík

Bota Botas

Právě v těchto botách běhal legendární Emil Zátopek, ale třeba také Dr. Pavel Kantorek, který v roce 1959 vyhrál Ostravský maraton v čase 2:19:06 hod. Nezbývá než se ptát, kdy uvidíme v těchto botách dalšího běžce na Ostrava City Marathonu. Bude to ještě letos? Bude to vůbec někdy?

Foto: David Bíbrlík

Zátopek + Kantorek

- Běžecký výkon týdne

Vteřina. Jedna pouhá vteřina dělila Etiopčana Jomifa Kejelchu od světového rekordu na 5 000m ve francouzském Lille. Stalo se tak v neděli 19. 3. 2023. Jeho výkon 12:50 min. byl vylepšením osobního maxima o 3 sekundy. Radost vystřídalo zklamání. Stačilo být o vteřinu rychlejší a padl by světový rekord.

Přesto je to neskutečný výkon - průměrné tempo 2:34 min/km resp. rychlost přes 23 km/hod. No i na kole bych měl co dělat…

Foto: David Bíbrlík

chyběla vteřina

- Pohled do historie

Tak rychle sice nikdo na Ostrava City Marathonu nepoběží, ale připomenout by se to mělo. Dne 23. 3. 2023 to bylo přesně 94 let, co se narodil Roger Bannister. Borec, který poprvé zaběhl jednu míli pod 4 minuty. Padla tak hranice, která odolávala desítky let.

Roger ukázal cestu a od této chvíle se rekord přepisoval co pár měsíců. Sir Roger Bannister (1929-2018) však za větší úspěch svého života považoval svoji práci v medicíně.

Foto: David Bíbrlík

Roger Bannister

- Tip na knihu o běhání

Pokud tě příběh Rogera Bannistera zaujal, doporučujeme knihu The perfect mile. Na uvedeném odkazu si můžeš přečíst recenzi na knihu. Dozvíš se tam třeba i to, že na Olympiádě v roce 1948 nesoutěžil, ale proslavil se tím, že při slavnostním zahajovacím ceremoniálu zaběhl do automobilu pro zapomenutou britskou vlajku.

Foto: David Bíbrlík

kniha The perfect mile

- Motivační citát o běhání

When you focus on the journey, you´ll be rewarded at the destination.

Když se zaměříš na cestu, budeš v cíli odměněn.

Foto: David Bíbrlík

Eluid Kipchoge

- Kam vyrazit na závod?

V příjemném prostředí podhůří Beskyd, tě zvou pořadatelé z AKEZ Kopřivnice na 14. ročník závodu Mořkovský zajíc. Závod se koná pod záštitou místního rodáka a bývalého reprezentanta ČR v maratonu Saši Neuwirtha. Start v sobotu 1.4.2023 A fakt to není apríl!

Foto: David Bíbrlík

tip na závod

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz