Hlavní obsah
Sport

Kipchoge – Bekele – Kiptum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Bíbrlík

Kevin Kiptum - třetí nejrychlejší maratonec všech dob a nejlepší maratonský debut vůbec.

Článek

Žijeme v rychlé době. Chceme vše a nejlépe hned. Sotva uběhneme první desítku, už pošilháváme očkem po maratonské vzdálenosti. Eliud Kipchoge a Kenenisa Bekele jsou naši novodobí hrdinové. Utuženi knihami typu Jak uběhnout maraton za 100 dní a povzbuzeni kamarády, kteří přece také dali maraton pod čtyři a se i my postavíme brzy na startovní čáru oné vzdálenosti 42,195km. Třicet kilometrů nějak dáme no a potom? To se uvidí.

Lidí, kteří tohle chtějí zkusit je rok co rok více. Zúčastnit se, být u toho, vždyť přece vyhrává každý, kdo doběhne do cíle… A když už, tak už. Proč si jít zaběhnout svůj maratonský debut na nějaký přespolák, když můžu vyrazit na pořádný World marathon Major. Tedy pokud mám štěstí. Jen třeba na Londýn marathon se hlásí 350 000 uchazečů při 17 000 volných místech. Šance pod 5% (dle čísel ročníku 2023, Zdroj: Like the Wind newsletter, 1.12.2022). Naštěstí je tady i spousta jiných velkolepých maratonů. Třeba ten ve Valencii.

Smutné, že masivnímu nárůstu běžců na startovní čáře neodpovídají předvedené výkony. Tedy co se hobby běžců týká. Pár desítek let zpět byly běžné časové limity pro maraton 4 hodiny. Dnes? Dnes jsou 4 hodiny vysněným časem nás obyčejných běžců. Organizátoři jsou velkorysí a časový cut-off time mnohdy natáhnou na dlouhých sedm hodin.

Kelvin Kiptum

Běžecká špička však jde opačným směrem. Tam se postupně ukrajují sekundy a čas se blíží oné magické hranici 2 hodiny. Skvělé výkony padly i v neděli 4.12.2022 ve španělské Valencii. Na svůj první maraton vůbec se postavil čerstvě 23 letý keňský běžec Kelvin Kiptum. Cílem proletěl v čase 2:01:53 hod. a zaznamenal tak nejlepší maratonský debut v historii. Aby toho nebylo málo, zapsal se také do historie jako třetí nejrychlejší muž (jednalo se o čtvrtý nejrychlejší čas všech dob). Rychlejší časy zaběhli pouze Kipchoge (2×) a Bekele.

Dopingová krize na vzestupu?

Doufejme však, že tento výsledek z historie nezmizí. V posledních týdnech a měsících otřásá Keňou dopingový skandál (Zdroj: AP News, Kenya faces threat of athletics ban for doping ‚crisis‘ ze dne 25.11.2022). Ten by mohl mít dopad i na chystané olympijské hry v Paříži v roce 2024. Mohli bychom se tak dočkat toho, že pod neutrální vlajkou budou startovat i běžci z Afriky. Keňská vláda se zaručila, že sjedná nápravu. Snad se nejedná o podobně plané sliby, které jsme slyšeli z Ruska. Doporučuji si přečíst výbornou knihu The Russian affair, které tohle vše popisuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz