Hlavní obsah
Knihy a literatura

Maraton a jiné pošetilosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: David Bíbrlík

Úsměvné historky a o běhání, které sepsal sportovní novinář a velmi slušný běžec Luboš Brabec.

Článek

V životě nebylo mnoho knih, které bych četl dvakrát. Ne, že bych neměl štěstí na opravdu dobré knížky. Opak je pravdou. Dobrý pocit z nich nich však nezávisí pouze na schopnosti či kvalitě autora, ale mnohdy spíše na momentálním rozpoložením čtenáře. Podruhé jsem tak po stejné knize nesáhl, abych se nezklamal. U této knihy Maraton a jiné pošetilosti jsem si byl jist, že výjimku můžu s klidným svědomím udělat.

Pro koho je kniha určená?

Knihu jsem četl v počátcích svého běžeckého snažení. Takže vlastně před nedávnem. A bylo to právě v čas. Začínal jsem mít dojem, že jediné o čem se v běžeckých knížkách píše je to jaké boty vybrat, jak správně trénovat, co jíst či spíše nejíst a kolik toho týdně naběhat. Kniha Maraton a jiné pošetilosti mě ukázala jak pošetilé tyto starosti jsou. Můžeš řešit na fórech či s kamarády hodiny a hodiny výše uvedené „problémy“ anebo prostě vyrazíš.

Nejedná se o klasickou knihu s jedním, volně plynoucím (tedy spíše běžícím) příběhem z bodu A do bodu B. Knížka je vlastně souborem několika povídek či fejetonů. Literární žánr si hodnotit netroufám, na to jsem ve škole nedával dostatečný pozor.

Vybrané povídky z knihy

Nečekej ale „Nejgeniálnější tréninkový plán“. Po „Cigaretě k snídani“ se raději vydej vstříc „Osamělosti přespolního běžce“ a „Vyprávěj“ o svém „Dlouhém běhu“, na který jsi vyrazil „S žízní v patách“ prožít si své „Čtyři hodiny v očistci“ Vyplatí se to. Svou „Běžeckou sexmisi“, i přes protrpěný „PMS“ tak zakončíš maratonem pod „2:59:59“, zažiješ tak svých „Patnáct minut slávy“ a na závěr se dostaví i „Keňské slzy“.

Foto: foto: archiv autora

autor knihy Luboš Brabec

Pokud si nechceš číst nejen o názvech vybraných příběhů a zajímá tě co je pod povrchem tak už víš po jaké knize se podívat. Přečíst jde opravdu za dva večery. Doporučuji si však příběhy dávkovat postupně. Vždy jeden před spaním. Budeš tak mít zaručené příjemné usínání po celý jeden měsíc.

Jediným „nedostatkem“ knihy je to, že obsahuje pouze 36 povídek. Myslím, že by ji slušel počet 42. Navrch by autor mohl přidat ještě jednu rozepsanou. Do maratonského cíle by tak doběhl nejen on, ale i čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz