Hlavní obsah
Knihy a literatura

Maratón Juana Zabalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: David Bíbrlík

Nejstarší evropský maraton se v Košicích pořádá již od roku 1924. Za celou dobu se neběželo pouze dvakrát, a to v letech 1938 a 1940. Pokud se nestane nic neočekávaného, bude se v roce 2023 běžet již stý ročník maratonu.

Článek

O historii maratonu toho bylo spoustu napsáno i řečeno. Za zmínku stojí určitě kniha Život ako maratón (2021) od dlouholetého ředitele závodu, Braňo Koniara. Nechme stranou historii, rekordy, zážitky a pojďme se podívat na maraton prostřednictvím literárního díla.

Povídka Maratón Juana Zabalu od slovenského exilového spisovatele Dušana Šimka (*1945) vyšla poprvé v roce 1984. Autor, který v roce 1968 emigroval do Švýcarska si musel na vydání ve své vlasti počkat ještě šest let. Původně se jednalo o sbírku několika povídek, která dostala do vínku maratonský název. V roce 2013 poté vyšla tato povídka samostatně. Dočkala se rovněž českého překladu, který důrazněji doporučuji, zejména pro porevoluční ročníky čtenářů.

Ústřední postavou literárního díla je Lojzi báči a jeho otec Kornél báči, který stál u založení samotného maratonu. Těch postav, které se mihnou knihou je opravdu velké množství. Matoucí na straně jedné, ale dobře ilustrující danou dobu začátku 20. století na straně druhé. Po krátkém úvodu vše směřuje k organizaci prvního ročníku.

První ročník maratonu v Košicích

Na startu závodu stojí pozdější vítěz, masér Karol Halla, kolegové Tronka, Badonič, Kulcsár z Košického atletického klubu, Schuller ze Slávie či vojáci z místní posádky. Je odstartováno a my máme možnost si přečíst jak probíhal průběh závodu. Je to fikce nebo přepis historických událostí? Jména běžců, průběh závodu a konečné pořadí je skutečné. Jméno zakladatele košického závodu, Vojtecha Bukovskýho (původní jméno Bélabáči), však v knize nefiguruje.

Foto: David Bíbrlík

MMM-1924-start-Foto-archiv-MK-Kosice

Historie maratonu se rozběhla a my se v ději přesouváme do roku 1931. Do Košic přijíždí první velká světové hvězda, Argentinec Juan Carlos Zabala. Opět jsme svědky rekonstrukce běžeckého závodu v literární podobě. Události popisované v knize odpovídají „historickým pramenům“.

Juan Carlos Zabala – vítěz ročníku 1931

I přes velmi nevlídné počasí, zaběhne pozdější olympijský vítěz (1932) čas 2:33:19 hod. a o 8 minut tak vylepší traťový rekord. Dvojnásobného vítěze košického maratonu, Maďara Jószefa Galambose (1927/1928), za sebou nechá o takřka 15 minut… Juan zaostal pouze pár sekund za časem, který v roce 1928 zaběhl olympijský vítěz Boughéra El Ouafi v Amsterodamu (jeho příběh je vykreslen v knize Marathon).

Foto: David Bíbrlík

Zabala dobíhá do cíle

V knize najdeme i jméno další světové hvězdy, která běžela v Košicích. Abebe Bikila. Nejsou to však zdaleka pouze příběhy běžců, které mají místo v této povídce. Nechybí osudy běžných Košičanů. Díky tomu máš pocit, že jsi součástí oné doby.

Kniha končí v roce 1968 (rok autorovi emigrace). Lojzu báčiho probudí v noci sousedi. „Čo je zas. Čo máte? Však je ešte noc, ľudia, že nedáte pokoj!“ odpoví rozespalý Lojzi. „Rúsi sú tu, Lojzi báči“ odpoví sousedka. Lojzi si sedne, sklopí hlavu do dlaní a začne plakat. „Povedzte – čo bude s maratónom“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz