Hlavní obsah
Sport

World marathon majors 2022

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Bíbrlík

World marathon majors je série šesti TOP světových maratonů v New Yorku, Bostonu, Chicagu, Tokiu, Berlíně a v Londýně. Účastí na všech z nich se dostaneš do VIP klubu. Kolik takových běžců tam je?

Článek

Six Star medal je ocenění, které získáš za dokončení šesti „velkých“ maratonů série World Marathon Majors. Boston, New York, Chicago, Tokio, Berlín a Londýn. Rok od roku je těžší se na tyto maratony dostat, než je uběhnout. Šance na úspěch při registraci např. na Londýn jsou pod 5%. A to není mnoho… Nezbývá, než to zkoušet pořád dokola. Pro získání Six Star medal není nutné absolvovat maratony v jednom roce. I když i tohle se letos povedlo jednomu maratonci.

Foto: David Bíbrlík

Six-Star-medal-marathon

Trochu maratonské statistiky

Tato pocta se uděluje teprve od roku 2016. Od té doby si tuhle speciální medaili pověsilo na krk celkem 8 143 běžců ze 104 zemí. V roce 2022 to bylo 981 běžců. Nejstarším běžcem byl 80 letý „stařík“ a nejstarší ženě bylo 77 let. A čas? Ten byl v průměru 4:03:22 hod (Zdroj: RunnersWorld). Nejslavnější finišerkou letošního roku byla držitelka amerického rekordu v maratonu a olympijská medailistka Deena Kastor. Doporučuji přečíst její biografii Let your mind run (nebo alespoň recenzi na knihu, kde najdeš o ní pár informací).

Foto: David Bíbrlík

Deena Kastor a Eliud Kipchoge

Česká republika má taky několik běžců, kteří tuhle medaili šesti hvězd získali. Lenka Kubková o tom dokonce napsala knihu Příběh amatérské maratonské běžkyně. Její úspěch při registracích byl i díky skvělým časům, které Lenka zaběhla (Pozn. manželem je MUDr. Milan Kubek, dlouholetý předseda České lékařské komory).

Foto: David Bíbrlík

World-marathon-majors-Moje-cesta-kniha

David Chládek

V roce 2022 dokončil všech šest maratonů i David Chládek. Rozhovor s ním si můžeš přečíst ve článku Boston? Dobrý. New York je špička. Ale Chicago, to vás nadchne! na Behej.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz