Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodové hrátky a mystifikace prezidenta Pavla: Těžko říct, co si doopravdy myslí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Docela mě překvapilo, že prezident Petr Pavel nevyužil možnosti, aby aktivně vstoupil do přípravného řízení k důchodové reformě a předložil svůj pohled nebo priority. Zcela zatím rezignoval také na svůj plán debatu kolem reformy moderovat.

Článek

V polovině prosince skončilo měsíční připomínkové řízení k návrhu velké důchodové reformy předložené Ministerstvem práce a sociálních věcí. Petr Pavel dostal příležitost do řízení vstoupit a předložit své připomínky nebo upozornit na případné chyby a nepřesnosti. Není to úplně běžné, například u předchozích důchodových novel Kancelář prezidenta republiky připomínkovým místem nebyla.

Vzhledem k tomu, že prezident opakovaně řekl, že je pro něj téma důchodů důležité a avizoval, že chce vstupovat do jednání o důchodové reformě nebo ji dokonce moderovat, očekával jsem, že se své role aktivně zhostí.

Ostatně má ve svém týmu jednoho z největších českých odborníků na důchody, ekonoma a šéfa dvou důchodových komisí Vladimíra Bezděka. Společně upozornili třeba na to, že změna mechanismu mimořádné valorizace bude v dlouhodobějším horizontu pro stát finančně méně výhodná a vyjádřili pochybnosti také u změn předčasných důchodů. I sám ministr Marian Jurečka poté, co prezidenta s návrhem reformy seznámil, od něj očekával nějaké připomínky. A ředitel prezidentova vnitropolitického odboru Tomáš Lebeda v rozhovoru pro Český rozhlas nedávno zopakoval, že téma je pro prezidenta důležité a už má dokonce představu o konkrétní podobě parametrů.

A výsledek? Vůbec nic! Prezidentova kancléřka Jana Vohralíková se v připomínkovém řízení velmi stručně vyjádřila, že prezident žádné připomínky nemá. To nelze číst jinak, než že se všemi chystanými změnami souhlasí a v dalším legislativním procesu je nebude nijak rozporovat. Prezident nevyužil možnosti předložit své vize nebo návrhy, které by mohlo ministerstvo řešit nebo zapracovat, a to přesto, že připomínky nyní mají i významné orgány jako Národní rozpočtová rada, úřad ombudsmana nebo Ministerstvo financí.

Prezidentovo mlčení

Prezident se zároveň rozhodl, že nad rámec vyjádření v připomínkovém řízení nebude nic komentovat. Když jsem tiskový odbor Hradu požádal o případný názor na návrh reformy a dotázal se na prezidentovy další plány, bylo to opět stručně odmítnuto. „K důchodové reformě se prezident Pavel v této fázi nevyjádří, ale bude nadále diskutovat a konzultovat navrhovaná opatření napříč politickým spektrem a s odborníky,“ napsala mi Eva Hromádková.

Je to pro mě zklamání. Krok prezidenta vnímám docela rozporuplně a podezřívám ho z toho, že na svou aktivní roli v projednávání důchodové reformy a při hledání kompromisu mezi vládou a opozicí trochu rezignoval. Opakovaně slíbil i společnou schůzku, ale zatím nic nezorganizoval. Ano, vyslechl si ministra Jurečku i zástupce stínové vlády hnutí ANO, ale nic nekomentoval a nic neudělal. (A nebo o tom alespoň nedal vědět.)

Pokud chce prezident Pavel zůstat pasivní, je to samozřejmě jeho právo, může se klidně věnovat jiným tématům a prioritám. Měl by být ale k veřejnosti otevřený a jasně říct, že důchodovou reformu bude jen zpovzdálí sledovat a vyjádří se k ní až poté, co bude vše schváleno v Poslanecké sněmovně a Senátu. Případně že se nevyjádří vůbec a svou vůli dá najevo pouze svým podpisem (či vetem).

Bude se ještě angažovat?

V opačném případě dává lidem jen neurčité naděje a očekávání, které ale nakonec vyznívají spíše do prázdna. Nejsem si totiž jistý, nakolik je pro současné i budoucí důchodce srozumitelné, že prezident již dvakrát vyjádřil pochybnosti ohledně důchodových novel (v případě změn mimořádných valorizací i u změn předčasných důchodů), zkritizoval podobu legislativy i způsob schvalování, a následně vše podepsal a tím to uzavřel.

Ano, opět zdůrazňuji, že na to má prezident právo a jeho kroky nezpochybňuji. Jen mám dojem, že jsou to kroky nesrozumitelné a možná i trochu mystifikující. Jak vlastně máme vědět, co si Petr Pavel o důchodech doopravdy myslí?

Nyní několik týdnů potrvá, než Ministerstvo práce a sociálních věcí zapracuje všechny připomínky od organizací, úřadů i zájmových sdružení, a následně předloží finální znění návrhu reformy. Jakmile ho vláda schválí, což je pravděpodobné, začne velká politická debata v Poslanecké sněmovně, do které může prezident také aktivně vstoupit. Dokonce může pronést před poslanci projev. Ale pokud toho nevyužije, přestanu mít v tomto ohledu od prezidenta jakákoliv očekávání.

Jak to vnímáte vy? Napište mi do diskuse pod článkem.

Další zdroj: Připomínkové řízení k návrhu důchodové reformy

Anketa

Jak hodnotíte dosavadní kroky a vyjádření prezidenta Petra Pavla u důchodových změn?
Souhlasím s tím, jak postupuje a nemám výhrady.
1,7 %
Jeho kroky jsou nesrozumitelné a matoucí.
64,1 %
Postupuje nesprávně, zaslouží si kritiku.
21,6 %
Původně jsem měl(a) velká očekávání, ale zklamal mě.
11,8 %
Jednání prezidenta v oblasti důchodů mě nezajímá.
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4352 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz