Hlavní obsah
Finance

Europoslanci mají nárok na důchod už v 63 letech, maximálně získají 163 tisíc měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Evropský parlament/Audiovisual Services

V Česku se momentálně vede emotivní debata o zvyšování důchodového věku. Trápit rozhodně nemusí europoslance, kteří začínají evropský důchod pobírat už v 63 letech nezávisle na tom českém.

Článek

Důchodový věk v Česku momentálně postupně roste a je zastropovaný na 65 letech. V rámci důchodové reformy, kterou oznámila vláda Petra Fialy, pravděpodobně dojde k prolomení tohoto stropu. Důchodový věk se bude určovat na základě statistických údajů tak, aby lidé trávili v důchodu průměrně 21,5 let.

Všichni europoslanci, kteří alespoň jeden rok vykonávali svou funkci, mají mimo český důchodový systém nárok také na evropský starobní důchod. Ten se začíná vyplácet už v 63 letech a vypočítává se podle délky mandátu.

Až 70 % platu

Za každý celý rok ve funkci získají europoslanci 3,5 % platu a jednu dvanáctinu za každý další dovršený měsíc, přičemž výše důchodu je zastropována na 70 % aktuálního platu.

V současné době pobírají europoslanci základní plat ve výši 9 808,67 euro, tedy v přepočtu 233 184 korun. Pokud tedy byl někdo europoslancem jedno volební období, které trvá 5 let, získá na důchodu 1 716,51 euro měsíčně, tedy v přepočtu 40 809 korun.

Například europoslanec Jan Zahradil, který je v Evropském parlamentu od roku 2004 a nyní oznámil, že již nebude znova kandidovat, bude mít v době svého konce za sebou čtyři volební období, tady 20 let ve funkci. Podle pravidel tedy získá nárok na nejvyšší možný důchod na úrovni 70 % platu europoslanců, tedy 6 866 euro. To je v přepočtu 163 229 korun měsíčně.

V případě úmrtí bývalého europoslance přechází jeho starobní důchod částečně na manžela či manželku, případně na nezaopatřené děti. Manžel či manželka získává 60 % původního důchodu a nárok nezaniká ani novým sňatkem. Dítě získá 20 % z výše důchodu a pobírání zaniká ve 21 letech.

Europoslanci mají nárok také na invalidní důchod, pokud je postihne invalidita v průběhu vykonávání funkce. Pokud na svou funkci rezignují, získají nárok na důchod ve výši, která se počítá obdobně jako u starobního důchodu, rozhoduje tedy počet let ve funkci.

Všechny důchody europoslanců se platí z rozpočtu Evropské unie. Podstatné je, že jsou nezávislé na národních důchodech, takže europoslanec může ve stáří pobírat evropský i český důchod.

Nárok na odchodné

Vedle samotného starobního důchodu má každý europoslanec po skončení mandátu nárok rovněž na odchodné, a to ve výši svého platu. Toto odchodné se pobírá tolik měsíců, kolik let byl europoslanec ve funkci, přičemž nejméně je to 6 měsíců a nejvíce 24 měsíců.

V případě, že nárok na starobní důchod vznikne současně (tedy europoslanec skončí mandát v 63 letech), vybere si jednu z možností, kterou dostane. Je ale možné nejprve vyčerpat odchodné a poté začít čerpat starobní důchod.

Částky v eurech byly přepočítány v aktuálním kurzu ke dni 15. 6. 2023.

Anketa

Měli by europoslanci pobírat evropský důchod?
Ano, je to v pořádku.
1,4 %
Ano, ale jeho výše by se měla snížit.
0,7 %
Ano, ale důchodový věk by se měl zvýšit.
0,7 %
Ne, mají pobírat pouze národní důchod.
97,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2583 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz