Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsem rád, že se zavedlo výchovné. I když je nesystémové a má „mouchy“, nerušil bych ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Výchovné, tedy bonus 500 korun k důchodu za každé vychované dítě, budí emoce i rozporuplné reakce. Já osobně jsem rád, že bylo schváleno, i když má „své mouchy“.

Článek

Od začátku roku 2023 začal stát vyplácet takzvané výchovné k důchodu, které oceňuje péči o děti. Cesta od prvního nápadu, který přinesla KDU-ČSL v roce 2018, byla trnitá. Část politiků na výchovné měnila názor a nakonec bylo prosazeno krátce před sněmovními volbami v roce 2021. A paradoxně už předtím, než se začalo reálně vyplácet, se objevily kritické hlasy od části politiků i odborníků.

Výchovné kritizoval například současný ministr financí Zbyněk Stanjura, který prosazoval jeho omezení, i Národní ekonomická rada vlády (NERV), která navrhovala rovnou jeho zrušení. Nakonec se po politických debatách ve vládní koalici dospělo k tomu, že se výchovné rušit nebude, ale postupně bude nahrazeno jiným mechanismem.

Já osobně jsem velmi rád, že bylo výchovné zavedeno a začalo se vyplácet. To, že výchova dětí má přímý negativní dopad na výši budoucího důchodu žen, se vědělo celé roky, ale nic se s tím nedělalo. I v důsledku toho pak mívaly ženy nižší důchody než muži, a zvláště v případě, že ovdověly, se dostávaly do finančních problémů.

Výchovné oceňuji i přes nedostatky

Zvýšení důchodu o 500 korun za každé vychované dítě pomohlo nepříznivou situaci zmírnit. Výchovné navýšilo ženám důchody, a byť to bylo uděláno nesystémově, formou pevně dané dávky, je to skvělá zpráva. Zavedení výchovného navíc doporučila důchodová komise vedená ekonomkou Danuší Nerudovou, ve které byli zástupci tehdejší vlády i opozice, takže jde o určitý politický kompromis, který v posledních letech vídáme spíše výjimečně.

Výchovné podporuji, přestože má podle mě několik nedostatků a nespravedlností:

  • Po úmrtí důchodce nemůže výchovné přejít na manžela či manželku, a to i když zemře třeba měsíc po odchodu do důchodu.
  • Lidé, kteří již dosáhli důchodového věku, pobírají invalidní důchod a chybí jim například doba pojištění, musí na výchovné čekat až do 65 let.
  • Když jde o hraniční situace, nejsou pravidla započítávání výchovy pro nárok na výchovné dostatečně pružná. Pokud se například rodiče rozvedli v době, kdy bylo dítěti 9 let, a to bylo následně svěřeno do péče otce, může se stát, že matce se započítá 9,5 roků výchovy a otci 8,5 roků. Celé výchovné ale připadne matce.

Rušení a omezování nepodporuji

Přesto všechno bych výchovné nerušil a nechal bych ho zachované i do budoucna. Jakékoliv omezování by přineslo jen nepochopení a pravděpodobně také další nespravedlnosti, protože by se musela udělat čára mezi těmi, kteří by nárok měli, a těmi, kteří by ho ztratili. A také si myslím, že je nesmyslné rušit nebo omezovat něco, co bylo nedávno zavedeno.

V současné době vláda přemýšlí o tom, že v budoucnu, pravděpodobně někdy po roce 2026, bude výchovné jako mechanismus zrušeno (týkalo by se to nových důchodů, již přiznané výchovné by zůstalo beze změny). Nahradit by ho měl nový nástroj v podobě rodičovského vyměřovacího základu. To znamená, že rodič, který byl s dítětem na rodičovské dovolené, bude mít do důchodu započítávány „fiktivní“ výdělky ve výši průměrné mzdy.

Myslím si, že výchovné by mělo být zachováno i poté, co bude tento rodičovský vyměřovací základ zaveden. Bylo by to sice dvojité ocenění výchovy, ale je to oprávněné. Zvláště v okamžiku, kdy vláda nakonec ustoupila od svého záměru, že bude možné posílat jedno procento svého důchodového pojištění na důchody rodičů a prarodičů. Pouze bych u nově přiznávaného výchovného po zavedení rodičovského základu zrušil valorizaci, čímž by postupně docházelo k „rozmělňování“ hodnoty výchovného v čase.

Anketa

Mělo by zůstat výchovné zachováno trvale?
Ano, žádné změny už by se neměly dělat.
87,2 %
Ne, po zavedení rodičovského základu by se mělo zrušit.
3,5 %
Výchovné by se mělo zrušit okamžitě.
7,6 %
Výchovné by se mělo omezit.
0,6 %
Na výchovné nemám názor.
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 864 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz