Hlavní obsah
Finance

Nejvyšší důchod v Česku se za posledních 5 let zvýšil o 70 tisíc korun

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Přestože jsou starobní důchody v Česku rovnostářské, několik stovek těch nejvyšších z nich vyčnívá. Pohybují se totiž nad dvojnásobkem průměru. Unikátní je pak hlavně důchod nejvyšší, který se dnes blíží extrémní hodnotě 250 tisíc korun.

Článek

České důchody jsou specifické tím, že průměrný důchod (momentálně 20 633 Kč) je téměř totožný s mediánem. To znamená, že zhruba stejný počet lidí pobírá důchod nad průměrem i pod průměrem. Nejčastěji pak lidé pobírají důchod někde v rozpětí 16 až 26 tisíc Kč, konkrétně jde o více než 80 % důchodců.

Část důchodců se ale z této statistiky vymyká, protože jejich důchody jsou v porovnání s ostatními velmi vysoké. Necelá stovka důchodců dnes dostává od státu více než 70 tisíc Kč měsíčně. A vůbec nejvyšší důchod v Česku se blíží hranici 250 tisíc Kč.

Poslední oficiální údaje o tomto důchodu zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí v lednu 2023, kdy činil 241 725 Kč. Následně v červnu 2023 proběhla mimořádná valorizace, která tento důchod pravděpodobně zvýšila na 247 592 Kč, a naposledy pak řádná valorizace v lednu 2024, která ho zvýšila na aktuálních 247 952 Kč.

Pomohly mimořádné valorizace

Zda je ještě v současné době tento důchod vyplácen, momentálně nevíme. S jistotou ale víme, že byl vyplácen ještě na konci roku 2023, kdy Česká správa sociálního zabezpečení zveřejnila poslední statistiky o aktuálně vyplácených důchodech.

Tyto statistiky zároveň ukazují, že za posledních 5 let v rámci valorizací se tento důchod zvýšil nejméně o 70 tisíc Kč. Velmi tomu pomohly zejména dvě mimořádné valorizace v roce 2022, které plně zohledňovaly vysokou míru inflace, a o tuto míru navyšovaly procentní výměru. Během tohoto jednoho roku se důchod zvýšil o více než 30 tisíc Kč.

Důchod blížící se čtvrt milionu korun může na první pohled svádět k závisti. Osobně si ale myslím, že to není úplně na místě. Je nutné si uvědomit, že důchody v Česku jsou zásluhové, takže zohledňují délku důchodového pojištění i celoživotní výdělky. A tento důchodce (či důchodkyně), musel státu na sociálních odvodech během života odvést ohromné částky.

Pro úplnost je také nutné zmínit, že důchody, které svou výší v ročním součtu přesahují 36násobek minimální mzdy, jsou daněny 15 %. Jde tedy o důchody vyšší než 56 700 Kč. „Nejbohatší“ důchodce či důchodkyně tedy každý měsíc „vrací“ státu na dani ze svého důchodu více než 37 tisíc Kč.

Foto: David Budai

Hladiny vysokých starobních důchodů. (Údaje ČSSZ k 12/2023)

Přiznaný od roku 2013

Detailní informace o tomto důchodu pochopitelně nemáme. Ze statistik a podle důchodové legislativy nicméně můžeme odvodit některé zajímavosti. Jen upozorňuji, že další údaje už jsou spekulativní.

Důchod byl pravděpodobně přiznán v roce 2013, a to ve výši 150 až 160 tisíc Kč. Právě v tomto roce začal tento vysoký důchod ve statistikách figurovat, do té doby byl nejvyšší důchod nižší než 100 tisíc Kč. Zřejmě šlo o zaměstnance s velmi vysokou mzdou, protože podnikatel by se svými nízkými odvody na takto vysoký důchod nedosáhl (případně by si jako majitel firmy musel vyplácet velmi vysokou mzdu či odměnu jednatele, protože na podíly ze zisku se sociální odvody nevztahují). Troufnu si tvrdit, že tato osoba v práci přesluhovala, a to klidně několik let, což důchod významně navýšilo. Nemyslím si, že kdyby šla do důchodu hned při dosažení důchodového věku, že by byl důchod tak vysoký.

Důchod byl přiznán krátce před tím, než se přestaly do důchodu počítat výdělky vyšší než čtyřnásobek průměrné mzdy. Do konce roku 2014 fungoval ještě systém 3 redukčních hranic a vysoké výdělky se zásluhově zohledňovaly, třebaže to bylo jen omezeně. Pak začaly platit pouze dvě redukční hranice a výdělky nad zmíněný čtyřnásobek už se neberou v potaz. Od roku 2015 už není možné takto vysoké důchody získat.

Anketa

Myslíte si, že by se do důchodu měly zohledňovat i výdělky nad čtyřnásobek průměrné mzdy, tedy nad druhou redukční hranicí?
Ano, měly by se zohledňovat plně.
55,1 %
Ano, ale měly by se zohledňovat spíše málo.
7,8 %
Nemají se zohledňovat, současné nastavení je správné.
14,4 %
Všichni by měli mít stejné důchody (bez zásluhovosti).
16,4 %
Nedokážu to posoudit.
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2180 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz