Hlavní obsah
Názory a úvahy

Poslanci, neberte si důchodce za rukojmí: existuje i smírnější řešení valorizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Politici se dohadují o mimořádné valorizaci důchodů a ve skutečnosti jen stresují důchodce, kteří zůstávají v nejistotě. Kdyby pro ně opravdu chtěli něco udělat, mohli by se dohodnout. A já mám nápad, na kterém mohou stavět.

Článek

Mnoho důchodců netrpělivě čeká na výsledek jednání poslanců o mimořádné valorizaci. Ani poté, co toto komické a nedůstojné jednání plné hádek, mystifikací, silných názorů i předčítání knih skončí, nebudou mít důchodci jistotu, jak vše skončí. Velký otazník se vznáší nad rozhodnutím prezidenta i nad případnou stížností k Ústavnímu soudu.

Čekají nás týdny a možná měsíce velké nejistoty, která důchodce zbytečně stresuje. A to jim možná škodí úplně nejvíc.

Přitom hned během prvních hodin mimořádného jednání Poslanecké sněmovny bylo jasné, co chtějí vládní koalice a opozice sdělit. Dá se to shrnout zhruba do těchto bodů:

  • vládní strany si myslí, že mimořádná valorizace je velmi vysoká, a proto je nutné ji snížit, aby to v dalších letech extrémně nezatěžovalo rozpočet.
  • opozice tvrdí, že jde o okrádání důchodců, návrh je retrospektivní, v rozporu s ústavou a narušuje očekávání důchodců.
  • opozice kritizuje schvalování zákona ve stavu legislativní nouze.
  • vládní strany i opozice se shodují na tom, že současné nastavení mimořádné valorizace je špatné a neférové, protože nepříjemně rozevírá nůžky mezi lidmi s vysokými a nízkými důchody. Navíc se vyšší důchody zvyšují poměrově více než důchody nižší.
  • vládní strany i opozice se shodují, že nižší důchody by se při mimořádné valorizaci měly zvýšit výrazněji, protože jejich valorizace moc dobře nepokrývá současnou inflaci.

Vlastně nikdo nezpochybňuje to, že se mají důchody zvyšovat, a všichni souhlasí, že se musí udělat změny mimořádné valorizace v rámci řádného legislativního procesu. Jen na to chce jít každý úplně jinou cestou a nikdo nechce ustoupit.

Kdyby poslancům na důchodcích opravdu záleželo, možná by jim dopřáli sice o něco méně příjemnou, ale zato očekávanou cestu. Vyhnuli bychom se nejistotě, debatám o právním státě i tomu, že si politici berou za rukojmí tu důchodce, tu mladé. Je to horší než rozvádějící se rodiče, kteří si berou za rukojmí své děti.

Možná bychom mohli udělat následující:

1. Ponechme červnovou valorizaci v původní podobě

Tím zcela odpadne kritika opozice ohledně toho, že jde o „krádež“ či „loupež“ – retrospektivní krok. Nebude tak nutné se obracet na Ústavní soud a ušetříme si mnoho týdnů či měsíců nejistoty, který důchodcům jen způsobuje zbytečný stres. Volitelně je také možné schválit určité fixní navýšení (v řádu například 200 korun), aby se pomohlo chudším důchodcům.

2. Výrazně omezme následující valorizaci důchodů

Ať už půjde o další mimořádnou valorizaci důchodů, pokud vysoká inflace bude pokračovat, nebo řádnou valorizaci v lednu 2024, udělá se opatření, aby se zhruba vyrovnaly zvýšené náklady valorizace v červnu 2023. V podstatě se hraje o nějakých 19 až 20 miliard rozdílu pro tento rok, případně nějaké další miliardy, které se mohou „propisovat“ do dalších valorizací. Zkrátka by se propočítalo, aby to vše bylo zhruba na nule, i kdyby ta následující valorizace měla být „nulová“. Případně půjde o menší omezení dvou následujících valorizací, aby to bylo sociálně únosnější.

Podstatné je, že k tomuto omezení dojde v rámci řádného legislativního procesu a po diskusi s opozicí a všichni důchodci by to čekali dopředu. Navíc by důchodci několik měsíců pobírali důchody o něco více valorizované – to je těch průměrných 7000 korun, o kterých opozice pořád mluví.

3. Schvalme změnu mechanismu budoucích valorizací

Vzhledem k tomu, že zástupci vlády i opozice shodně říkají, že mechanismus valorizace důchodů je nutné změnit, měli by jednat o změně společně. Ať si vše vyříkají, prodiskutují a klidně ať začnou hned poté, co se ukončí nedůstojné divadlo, které právě probíhá. Místo několikadenních obstrukcí, které stejně vláda i opozice očekává, si mohou všichni sednout a skončit jednání až tehdy, než se dohodnou na kompromisu.

Odborných podkladů od NERVu, Národní rozpočtové rady, z minulých důchodových komisí a od dalších expertů mají dostatek. A nový mechanismus může začít platit hned od okamžiku, kdy proběhne následující omezená valorizace důchodů.

Zkusíme to?

Výsledkem těchto tří bodů bude, že se předejde hospodářským škodám, kterých se obává vláda. Zároveň nedojde o ohýbání právního státu a ohrožení ústavnosti, jak se obává opozice. Každá strana trochu ustoupí a prezident Petr Pavel jistě rád podpoří něco, co bude výsledkem kompromisu. A nejdůležitější je, že skončí nejistota a důchodci budou vědět, na čem jsou a co očekávat.

Anketa

Co si myslíte o mém návrhu?
Poslanci by o tom měli uvažovat.
87,1 %
Je to úplně mimo realitu.
4,4 %
Je mi to jedno, jen ať se hádají a uvidíme
0,8 %
Je mi to jedno, stejně to dopadne špatně pro všechny.
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3983 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz