Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pouhá změna pohlaví z muže na ženu k dřívějšímu důchodu nestačí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Pokud si muž úředně změní své pohlaví na ženu, neznamená to, že bude mít automaticky i nárok na nižší důchodový věk. Tato výhoda je totiž spojena s výchovou dětí, je to legislativně jasně ošetřeno a není možné ji účelově zneužít.

Článek

Ústavní soud ve svém jarním nálezu konstatoval, že úřední změna pohlaví nesmí být podmíněna podstoupením operace. V této souvislosti jsem v poslední době na sociálních sítích nebo v předvolebních vystoupeních politiků zaznamenal prohlášení, že by případné zjednodušení změny pohlaví mohlo vést k tomu, že by muži odcházeli do důchodu dříve.

Například politik Boris Šťastný, který kandiduje do Senátu s podporou strany Motoristé sobě a hnutí ANO, zmínil, že tato legislativní změna bude mít i „hlubší konsekvence“, a to právě i ve vztahu k důchodu. „Ženy chodí dříve do důchodu, že jo, takže si změníme pohlaví a půjdeme o pár let dříve do důchodu a pak se zase změníme zpátky,“ řekl Šťastný ve videu, které zachycuje jeho předvolební mítink.

Účelová mystifikace

V tomto případě jde o nepravdivou informaci a účelovou mystifikaci. Ano, úřední změna pohlaví může vést ke změně důchodového věku, ale účelové zneužití je dnes už prakticky nemožné. Důvodem je, že bezdětné ženy už dnes výhodu sníženého věku nemají, tato výhoda se týkala jen žen narozených do roku 1956, které už v důchodu jsou.

Nyní je snížení věku spojeno už pouze s dětmi, a to konkrétně s jejich výchovou. Aby bylo uznáno snížení důchodového věku, je nutné, aby žena splnila podmínku výchovy, která je stanovena následovně:

  • Je nutné o dítě pečovat alespoň 10 let před dosažením jeho zletilosti.
  • Pokud se žena ujme péče o dítě až poté, co dosáhlo 8 let, musí o něj pečovat alespoň 5 let a nesmí péči přerušit až do jeho zletilosti.
  • Když dítě předčasně zemře, je podmínka splněna, pokud o něj žena pečovala od narození až do smrti a dítě se dožilo alespoň 5 let.

V tomto ohledu je navíc zásadní to, že výchova musí probíhat v okamžiku, kdy je osoba ženou. Muž, který si změní pohlaví, nemůže jednoduše „vzít“ případné vlastní děti z minulosti a využít toho, že se o ně staral. Je nutné, aby šlo o „nové“ dítě a výchova musí začít od začátku. Toho lze dosáhnout v podstatě jedině tak, že je dané osobě soudem svěřeno do péče nezletilé dítě. Jinými slovy je nutné si nejprve změnit pohlaví, pak dostat dítě do péče a teprve po splnění podmínek výchovy je možné zohlednit nižší důchodový věk.

Důchodový věk se sjednocuje

Navíc i tato cesta už je do značné míry časově omezená, protože postupně dochází ke sjednocování důchodového věku pro muže a ženy. Už v roce 2026 ztratí výhodu ženy s jedním dítětem a v dalších letech se přestane důchodový věk snižovat i ženám s více dětmi. Naposledy budou mít výhodu ženy narozené v roce 1972, které vychovaly 5 a více dětí, což má nastat v roce 2035. Pak už děti zohledňovány nebudou.

I pokud by si tedy nějaký muž nyní cíleně změnil pohlaví, začal vychovávat děti za účelem snížení důchodového věku, je možné, že to ani nestihne. Přitom už tato samotná myšlenka, že by někdo podstupoval takové martyrium, aby si o pár měsíců snížil důchodový věk, je velmi úsměvná. A je smutné, že podobné myšlenky někdo využívá ve volební kampani.

Pro úplnost je vhodné dodat, že když si žena změní pohlaví na mužské, tak je úředně považována za muže, a podle toho je jí stanoven i důchodový věk. Takže i žena, která má nárok na snížený důchodový věk, musí po úřední změně počítat s tím, že se jí věk zvýší.

Zdroje: Zákon o důchodovém pojištění (č. 155/1995 Sb.), Nález Ústavního soudu (Pl. ÚS 52/23)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz