Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slíbili koně, řešili sperma a nakonec ho utratili: Trapas s darem pro Williama a Kate

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: The Royal Family/Royal Communications

Před čtyřmi lety definitivně skončila podivuhodná příhoda se svatebním darem pro britského prince Williama a jeho ženu Kate. Hřebce, kterého nikdo nechtěl, nakonec po letech utratili.

Článek

Když se v roce 2011 brali britský následník trůnu William a jeho žena Kate Middletonová, dopředu hlásili, že si nepřejí žádné svatební dary, a požádali, aby gratulanti raději posílali příspěvky na charitu. Česko se tehdy rozhodlo jít vlastní cestou a se vší parádou oznámilo, že daruje ceněného bělouše z národního hřebčína v Kladrubech.

Tento nepromyšlený nápad, který se zcela vymykal všem tradičním diplomatickým postupům, zaskočil britskou královskou rodinu i českou diplomacii. Byla to dost komplikovaná situace už proto, že předávání darů je vždy poměrně citlivá záležitost, a v tomto případě šlo navíc o živé zvíře. Koně zkrátka nelze jen tak snadno odvézt do královské stáje.

Šlo o chaotický krok tehdejší vlády Petra Nečase, který Česku zase jednou způsobil pořádnou ostudu. A všechno museli citlivě urovnávat čeští diplomati.

Skandál tehdy v první linii hasil Michael Žantovský, který v té době působil jako velvyslanec ve Velké Británii. Když jsem s ním před časem dělal pro noviny rozhovor, svěřil se, že byl tehdy naprosto nepřipravený a musel narychlo vymyslet, co s tímto nepovedeným nápadem udělat. Dost tehdy pomohli i zástupci královské rodiny, kteří neměli zájem záležitost zbytečně rozmazávat a William s Kate byli nakonec obdarováni jen symbolicky. „Navštívil jsem je s krásným vyobrazením koně v rámu, namalovaným českým umělcem. Předal jsem ho místo toho fyzického koně,“ řekl mi Žantovský v rozhovoru.

Foto: Národní hřebčín Kladruby nad Labem/Dalibor Gregor

Kůň Favory Alta

Kůň Favory Alta v hodnotě asi milion korun se tedy nakonec nikam nestěhoval a zůstal mezi svými v kladrubském hřebčíně. A jediné, co se na jeho životě změnilo, byla malá tabulka, která přibyla u jeho boxu ve stáji a připomínala, že byl věnován jako dar.

Vypadalo to, že záležitost elegantně utichla a všichni na ni mohli zapomenout. Jenže o pár měsíců později premiér Nečas i představitelé kladrubského hřebčína hrdě informovali, že do Británie místo koně poputuje alespoň jeho sperma, o které měly královské stáje projevit zájem. Takže místo toho, aby se toto diplomatické faux pas nepřipomínalo, se začalo veřejně a v médiích řešit, jestli se cenný genetický materiál pošle v mraženém či jiném stavu. A také jak bude zabalený.

Definitivní tečku za tímto podivným příběhem přinesl až začátek roku 2019. Nechtěného koně nechali utratit, protože trpěl nevyléčitelnou nemocí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz