Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vymýšlí si Fiala, nebo Schillerová? Jednání o důchodech zamrzla, lidé ať si pořídí věšteckou kouli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Úřad vlády ČR

Vypadá to, že vládní a opoziční politici nejsou schopni ani základního konsenzu u chystané důchodové reformy. Vinu za to, kdo bojkotuje jednání, si přehazují jako horký brambor a situace přestává být přehledná. Čeká nás další důchodová blamáž?

Článek

Začínám bohužel ztrácet víru v to, že se vláda a opozice alespoň v základních parametrech shodnou na důchodové reformě. Mám pocit, jako by obě strany na jednání rezignovaly, jinak by na veřejnost nemohla pronikat zcela protichůdná vyjádření politiků.

O co konkrétně jde?

  1. Premiér Petr Fiala ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl: „Toto je příklad tématu, které bylo s opozicí projednáváno. Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka o těch parametrech důchodové reformy opakovaně jednal. Jsme připraveni v tom pokračovat a myslím si, že by bylo dobré v této věci najít shodu.“
  2. Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová na svém Facebooku uvedla: „Kde jsou ty schůzky a intenzivní jednání s panem ministrem Jurečkou nad takzvanou důchodovou reformou? Já vám řeknu, jak to bylo. Jediná schůzka proběhla na jaře loňského roku, kdy jsem si od pana ministra vyžádala tvrdá data, analýzy, protože on má za sebou tisícihlavé ministerstvo. A od té doby jenom čekám a čekám a návrhy na PR schůzky, ty rozhodně odmítám.“

Zástupci vlády tvrdí, že s opozicí opakovaně jednají a díle chtějí jednat a hledat kompromis. Zástupci hnutí ANO, nejsilnější opoziční strany, pak tvrdí, že proběhlo jediné jednání a že pro další jim chybí podklady. Jde tedy o dvě zcela si protiřečící vyjádření. Veřejnost vůbec netuší, jestli nějaké schůzky skutečně proběhly, kolik jich bylo a co se řešilo. A odpovědnost za to, že se nyní fakticky nejedná, si politici přehazují navzájem.

Oba mají máslo na hlavě

Komu tedy máme věřit? A kdo tady říká pravdu a kdo mystifikuje? Těžko říct, protože Fiala i Schillerová se už v minulosti u důchodů dopustili nepravdivých výroků, případně výrazně změnili názor na konkrétní problematiku. Připomeňme si to:

  • Petr Fiala v listopadu 2022 v rozhovoru pro Blesk.cz ujistil, že zvyšování důchodového věku nad 65 let v tomto volebním období neproběhne. Také řekl, že ani v souvislosti s chystanými úsporami se nebude měnit stávající mechanismus valorizací důchodů. A výsledek? Vláda nyní navrhuje prolomení hranice důchodového věku nad 65 let, v roce 2023 jednorázově snížila červnovou mimořádnou valorizaci, následně zpomalila i budoucí řádné valorizace a změnila i mechanismus mimořádných valorizací.
  • Alena Schillerová v srpnu 2019 v rozhovoru pro iDnes.cz řekla, že bude prosazovat debatu o zvyšování důchodového věku. (V roce 2016 dokonce hnutí ANO označovalo tehdejší návrh ČSSD na zastropování důchodového věku na 65 let za populistický.) Nyní však Schillerová u důchodového věku zcela otočila. Lze připomenout také její nepravdivý výrok, kdy Andreji Babišovi a vládě hnutí ANO přisuzovala zásluhy za prosazení výchovného k důchodu, Babiš prý za výchovné bojoval od roku 2019. Ve skutečnosti hnutí ANO výchovné od začátku opakovaně odmítalo a Schillerová ho dokonce kritizovala jako nesystémový a fiskálně neodpovědný krok. Nakonec návrh hnutí ANO podpořilo až pod tlakem voleb v roce 2021. (Pokud vás historie výchovného zajímá více, detailně jsem ji popsal v tomto článku.)

Je prakticky nemožné odhalit, kdo jednání o důchodové reformě bojkotuje. Příliš světla do situace nevnáší ani prezident Petr Pavel, který opakovaně slíbil, že svolá společné jednání zástupců vlády a opozice a bude debatu o důchodové reformě moderovat. Zatím tak ale neučinil a nedávno dokonce naznačil, že tak zřejmě ani neučiní, protože je to zbytečné.

To také není příliš odpovědné. Navíc to není poprvé, co prezident u důchodů vydával matoucí signály, stačí si vzpomenout na podivné váhání u změn předčasných důchodů.

Nepřehledná situace

Smutné na tom je, že běžná veřejnost se v celé situaci kolem reformy začíná ztrácet. A vůbec nejhorší je, že v nejistotě zůstávají i lidé, kteří mají jen několik málo let před důchodem, a zatím vůbec netuší, jaká důchodová pravidla pro ně budou platit.

Premiér Fiala totiž prohlásil, že vláda je připravena prosadit důchodové změny i bez dohody s opozicí. Některé změny, například u výpočtů důchodů nebo výchovného, přitom mají začít platit už v roce 2026 nebo 2027.

A vedle toho Alena Schillerová uvedla, že když se hnutí ANO po volbách v roce 2025 dostane do vlády, udělá kompletní revizi důchodového systému a možná některé schválené změny zruší. Které? Prý je předčasné to konkretizovat.

Mnozí si pamatují blamáž s poslední významnou důchodovou reformou, konkrétně se zavedením druhého důchodového pilíře. Ten prosadila vláda Petra Nečase (ODS) a druhý pilíř začal fungovat v roce 2013. Už v roce 2015 ho však vláda ČSSD a hnutí ANO zrušila. Momentálně to vypadá, že nás čeká něco podobného. Současná vláda něco „na sílu“ prosadí a opozice už dopředu avizuje, že to zcela „překope“. Budoucí důchodci jsou v nejistotě a dosavadní vyjádření politiků naznačují je to, že by měli začít shánět věšteckou kouli.

Začínám se obávat toho, aby se historie neopakovala a my jsme neztratili další cenné roky, kdy bylo možné s důchody něco udělat. Myslím, že by politici měli odložit obavy o voličské preference a měli by se odpovědně dohodnout alespoň na minimálních změnách, které by finanční udržitelnosti důchodů pomohly.

Anketa

Kterému politikovi více věříte, když zmiňují jednání o důchodové reformě?
Petr Fiala ve mně budí více důvěry.
9,3 %
Alena Schillerová ve mně budí více důvěry.
77 %
Nevěřím Fialovi ani Schillerové.
12,9 %
Možná se vzájemně domluvili a jen záměrně matou veřejnost.
0,5 %
Jednání o důchodové reformě mě nezajímá.
0,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3189 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz