Hlavní obsah
Nakupování

Zapláčeme? Ikea zrušila legendární nábytek ÄPPLARÖ, na české zahrady zamíří medový nástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: IKEA

Na zahradě nebo balkónu má posezení ÄPPLARÖ poměrně dost Čechů a nedají na něj dopustit. Nyní ale tento nábytek z nabídky obchodního domu Ikea zmizel, takže k sehnání bude jen po bazarech. Zapláčeme, nebo se nám zalíbí novinka?

Článek

Mám pocit, že hnědý venkovní nábytek ÄPPLARÖ se stal nedílnou součástí mnoha tuzemských zahrádek, teras, pergol i balkónů. Snadno rozpoznatelné židle, stolky i křesla často vidím u starších domků na vesnicích i na balkónech novostaveb v Praze. Běžně na ně narážím i na dovolených v apartmánech u moře nebo v penzionech na horách, takže se všude cítím tak trochu doma. A věřím, to podobně má i mnoho dalších lidí, mladších i starších.

Tato éra ale nyní tak trochu končí. Ikea zmíněnou řadu venkovního nábytku definitivně stáhla z nabídky. A pokud vám nějaký kousek chybí a plánovali jste ho na léto koupit, budete už mít šanci zřejmě jen v bazarech z druhé ruky.

Návrat nábytku se neplánuje, což potvrdila i samotná Ikea. „Náš sortiment stále obměňujeme. Momentálně tuto sérii do sortimentu neplánujeme opět přidat,“ napsali mi ze zákaznického oddělení.

Novinka v medové barvě

Ostatně nasvědčuje tomu i uvedení novinky pojmenované NÄMMARÖ, která se má stát nástupcem původní kolekce. Česká Ikea novou kolekci docela v tichosti představila už v únoru, takže ti, kteří letos plánují vybavovat zahradu u svého domku nebo chaty, možná ani nezaregistrovali, že v nabídce jsou už jen nové kousky.

Foto: IKEA

Nábytek NÄMMARÖ. Je to důstojný nástupce?

„Když jsme navrhovali NÄMMARÖ, chtěli jsme vytvořit sérii moderního venkovního nábytku, který všude zapadne, a přitom bude vynikat. Čtvercový rám použitý v celé sérii přispívá k jednotnému vzhledu a propojuje jednotlivé výrobky. Jemná medová barva stárne s grácií a lze ji snadno sladit s věcmi, které už doma máte, a se zelení na vašem balkonu nebo terase,“ píše Ikea v informativním letáku pro jarní a letní sezónu v roce 2023.

V nabídce jsou tradičně stoly, křesla, lavice, pohovky i úložné krabice. Na první pohled se novinka od původní kolekce až tolik neliší, hlavním rozdílem je již zmíněná medová barva. Ale při bližším prozkoumání je možné narazit na odlišné konstrukční detaily, odlišné jsou třeba područky.

Osobně se někdy podivuji nad tím, proč některé oblíbené a osvědčené produkty z nabídky mizí. Na druhou stranu ale uznávám, že občas je dobré věci trochu obměnit, aby byl život zajímavější. Tak uvidíme, jestli se i NÄMMARÖ bude lidem líbit a nabídne dobrý odpočinek. A pokud už jste novinku vyzkoušeli, napište do diskuse, jaké jsou vaše první dojmy.

Anketa

Jak hodnotíte nový venkovní nábytek NÄMMARÖ?
Je to hezká kolekce a příjemná změna.
9 %
Oproti kolekci ÄPPLARÖ nevidím rozdíl.
1,5 %
Kolekce ÄPPLARÖ byla mnohem lepší.
73,1 %
Venkovní kolekce z Ikea mě nezajímají.
16,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 67 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz