Hlavní obsah
Psychologie

Úzkosti aneb Když vás zlobí tělo, ale může za to mozek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jdete po ulici nebo řídíte auto. Najednou cítíte že něco není v pořádku. Srdce vám začíná bušit stále rychleji, máte pocit že se vám špatně dýchá, motá se vám hlava a brní ruce.

Článek

Jdete po ulici nebo řídíte auto. Najednou cítíte že něco není v pořádku. Srdce vám začíná bušit stále rychleji, máte pocit že se vám špatně dýchá, motá se vám hlava a brní ruce. Tohle nemusí být nic vážného ale pro toho kdo se s tím setkává poprvé je to velmi nepříjemné a téměř vždy si daná osoba myslí, že má infarkt. Právě jste se poprvé setkali s panickou atakou. Bylo by tedy dobré říct, co to vlastně ta panická ataka je, proč jste ji dostali, je nebezpečná a jak se s ní vypořádat. Panická ataka vás může postihnout pouze jednou, někteří lidé jí ale mají velmi často a pak se bavíme o úzkostné poruše. Úzkost, stav kdy nám náš mozek říká že jsme v nebezpečí a vysílá našemu tělu signál, UTEČ A PŘEŽIJ. Tento stav je přesně ten, který jsem popsal na začátku. V momentě kdy před vámi stojí rozzuřený pes a vy mu utečete, tento stav odezní. Navíc v tom nebezpečí, tento stav ani moc nevnímáte. Problém je, když před námi není žádné nebezpečí, v podobě rozzuřeného psa. Problém to je, protože nemáte kam utéct a mozek nevydá signál, STOP. V tu chvíli zažíváte nepříjemnou, panickou ataku, což není nic jiného než úzkost, v tom nejvyšším stupni. Úzkost je nepříjemná ale často jí na člověku nepoznáte. Panická ataka, tedy vystupňovaná úzkost, ta se skrývá špatně. Co tedy dělat, v případě že jste s někým koho panická ataka přepadla, případně jste to přímo vy. Asi nejdůležitější pomoc, je dýchání. I když máme pocit že se nám dýchá špatně, lapáním po dechu by jsme si vše jen zhoršili. Snažíme se tedy dýchat klidně, nádech na 3 doby, 2 doby zadržíme dech a zatneme pravou ruku. Poté na 5 dob vydechujeme a pomalu uvolňujeme napnutý sval. Takhle opakujeme s pravou a levou rukou, pravou a levou nohou a hýžděmi.

Toto dechové cvičení by vám mělo pomoct. V případě že dotyčný není schopný takhle dýchat (to se může stát velmi často), zkuste odpoutat jeho pozornost. Můžeme zapojit takzvané mindfulness cvičení. Zapojíme smysly. Co dotyčný cítí když jezdí rukou po trávě. Co cítí když se nadechne a vnímá pachy okolí. Jakou barvu má jeho tričko. Snažíme se tedy zapojit všechny smysly a tím nastavit pozornost někam jinam. Pomoct vám může i rozhovor o nějakém konkrétním tématu, hlavně se nesoustřeďte na panickou ataku. Ona tam není, ignorujte jí, nedejte jí pozornost po které prahne. Pokud se v tomto nepříjemném stavu nedokážete soustředit ani na jednu z těchto věcí, nebojte se. Tento stav odezní i když nic neděláte. Trvá to kolem 15-20 minut ale tělo se poté vyčerpá a přestane do vás pumpovat adrenalin.

Panickou ataku jste přežili, máte za sebou velmi nepříjemný zážitek a co teď s tím. Pokud se u vás úzkost a panické ataky vyskytují často, vyhledejte lékaře. První by měl být na řadě psychiatr, který vám dá jasnou diagnózu o vašem stavu, případně i nějakou medikaci ve formě léků. Zde prosím POZOR. Praktičtí lékaři a občas i psychiatři, předepisují kromě klasických antidepresiv, léky typu Neurol (jeho obdoba je nejvíc známá jako Xanax) . Tyto léky berte ale pouze v případě že máte panickou ataku a nezvládáte jí. Berte je pouze jako záchrannou brzdu. Jsou totiž silně návykové a mají spoustu vedlejších účinků. Proto by vám měl lékař předepsat antidepresiva, která vám pomohou a dnes nemají téměř žádné vedlejší účinky.

Druhá a možná nejdůležitější pomoc, je terapie. Léky vám pomohou fungovat normálně ale neléčí vás. Proto je důležité najít dobrého terapeuta, který vás naučí jak s úzkostmi, depresemi, panickou atakou atd. pracovat. Na úzkostné stavy se nejčastěji doporučuje takzvaná KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ TERAPIE.

Pokud víte že trpíte psychickými problémi, nestyďte se za to. Vyhledejte pomoc. Ve světě v kterém žijeme, plném spěchu a tlaku, přibývá stále více lidí, kteří tyto problémi mají. Pokud víte že tyto stavy máte, určitě nedoporučuju alkohol ve velkém množství (pivo, dvě jsou v pořádku). Nedoporučuji ani návykové látky.

V tomto článku jsem se pokusil zasvětit lidi, kteří nevědí co to je a třeba se s tím setkali nebo setkají. Pokud bude zájem, rád sem napíšu konkrétní věci, které vám mohou pomoci.

Buďte šťastní !

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám