Hlavní obsah
Umění a zábava

The Horn a Glossy Clouds skvěle znějí, hrají indie rock, ale nikdo je nezná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Glossy Clouds/Glossy Clouds - použito se svolením kapely

Fotografie z hudebního klipu kapely Glossy Clouds.

Do žánru ‚Indie Rock‘ lze zařadit známé kapely jako Arctic Monkeys, The White Stripes, The Black Keys nebo Tame Impala. Dnes se ale zaměříme na kapely, které sice skvěle znějí, ale nikdo je nezná.

Článek

Vybral jsem tedy svých 10 nejoblíbenějších Indie Rock kapel a písní, které jsem objevil v posledním roce a jejichž tvorba určitě stojí za bližší prozkoumání. Kapely nejsou seřazeny od nejlepších po nejhorší ani naopak - pořadí je zkrátka náhodné.

1. Glossy Clouds - Nobody In The Dust

Glossy Clouds je kapela z Francie, která má v tuto chvíli pouze 150 posluchačů na Spotify. Na konci roku 2022 vydali své první studiové album Mess & Mania, které nahrávali v legendárním Toe Rag Studios v Londýně, kde svá alba nahrávaly i kapely jako The White Stripes, Tame Impala nebo Metronomy.

2. The Horn - Passion

The Horn pochází z Velké Británie a svou hudbu popisují jako kombinaci Indie Rocku a Britpopu (mezi známé Britpopové kapely patří například Oasis nebo Blur). Jejich největším dosavadním hudebním úspěchem je koncertní šňůra s kapelou Starsailor.

3. Nothing but a Nightmare - Baggage Claim

Kapela Nothing but a Nightmare pochází z americké Filadelfie a na Spotify ji poslouchá zhruba 2000 lidí měsíčně. Jejich píseň Baggage Claim je velice energický a chytlavý Indie Rock, který pro svou ‚tvrdost‘ jistě nadchne i fanoušky klasického rocku.

4. Velvet Rouge - Save Me

Velvet Rouge zaujmou především svou frontmankou Ginou Zo, jejíž silný hlas je naprosto nezaměnitelný. Jak sama uvádí na svých sociálních sítích, jejími největšími vzory byly zpěvačky Stevie Nicks a Florence Welch z Florence + the Machine.

5. Räre Birds - Rush of adrenaline

Švédská kapela Räre Birds nám připomíná, že Indie Rock může být i velice klidný a melodický styl, kde hrají hlavní roli harmonie a zvuk jako takový. Píseň Rush of adrenaline mnohým jistě připomene o něco známější kapelu Unknown Mortal Orchestra.

6. Volk - I Fed Animals

Nashville v Tennessee je v rámci hudební scény známý především pro své Country interprety a ačkoliv kapela Volk z Nashvillu pochází, jejich song I Fed Animals má ke Country skutečně daleko; Tato velice syrová a temná skladba vám připomene The White Stripes.

7. Ripwilliams - Finding Sunshine

Tahle písnička zatím bohužel nemá videoklip, ale to jí rozhodně neubírá na kvalitě. Problém je, že Ripwilliams je tak neznámá kapela, že je těžké o nich vůbec něco napsat…nebo zjistit. Pokud se vám tedy jejich tvorba líbí, doporučuji sledovat je na Instagramu, Facebooku nebo přímo na Spotify.

8. The Atavists - Wrong

Jako českého zástupce jsem vybral kapelu The Atavists; Je asi není třeba moc představovat, protože když v roce 2019 vyhráli Anděla za Nejlepší album v kategorii rock, jejich popularita raketově vzrostla. V rámci světové scény však pořád patří k neznámým kapelám s pouhými dvěma tisíci posluchači na Spotify.

9. James Blonde - FOMO

Píseň FOMO od kapely James Blonde je už trochu na pomezí mezi Indie Rockem a Pop Rockem, ale přece nebudeme slovíčkařit - jedná se o energickou písničku s velice chytlavým refrénem a tak na tento seznam jednoznačně patří. Mimochodem, FOMO je zkratka pro „fear of missing out“, neboli „strach, že něco propásnu“.

10. Petal Crush - Playing Dead

Profesionální tenista Andy Petrusky se po smrti svého bratra rozhodl, že se přestěhuje do New Yorku a bude se věnovat Rock'n'Rollu - To není příběh písně Playing Dead ale skutečný příběh založení kapely Petal Crush, jejíž emotivní song dnes uzavírá toto Top 10.

Objevujte novou hudbu

Najít novou kvalitní hudbu není vůbec jednoduché a to i přesto, že každý den je vydáno více než 100 000 nových písní(Zdroj). Existuje však mnoho projektů, které se cíleně věnují vyhledávání a sdílení skvělé hudby od neznámých umělců.

Mezi takové projekty se řadí i zahraniční PlaylistSubs a jeho nově vznikající česká odnož Playlisty.cz; Jejich Indie Rock playlist, který je aktualizován téměř každý den, si můžete poslechnout zde:

Anketa

Která píseň vás nejvíce oslovila?
Glossy Clouds - Nobody In The Dust
9,1 %
The Horn - Passion
9,1 %
Nothing but a Nightmare - Baggage Claim
0 %
Velvet Rouge - Save Me
0 %
Räre Birds - Rush of adrenaline
18,2 %
Volk - I Fed Animals
0 %
Ripwilliams - Finding Sunshine
9,1 %
The Atavists - Wrong
54,5 %
James Blonde - FOMO
0 %
Petal Crush - Playing Dead
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz