Hlavní obsah
Umění a zábava

Píseň Euphoria od hudebníka Jabedon skvěle reprezentuje indie pop scénu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Ashutosh Sonwani, Pexels.com

Pojem ‚indie‘ je zkratkou anglického ‚independent‘, což znamená ‚nezávislý‘. Píseň Euphoria od interpreta Jabedon rozhodně nezávislá je a svou originalitou se snaží definovat ‚indie pop‘.

Článek

Indie pop je rozsáhlý hudební žánr, který se začal vyvíjet v 70. letech ve Velké Británii. Zařadit tam můžeme například kapely M83, MGMT, Of Monsters and Men, nebo dokonce The KillersArctic Monkeys.

Jak vidíte na rozmanitosti jmenovaných kapel, přesně definovat indie pop je téměř nemožné; Jabedon se o to svou tklivou písní Euphoria pokusil po svém a právě ona jednoduchá originalita, chytlavost na pokraji klišé a síla rozdělit posluchače do dvou protichůdných táborů může být jednou z vůbec nejlepších definicí indie popu.

Jabedon, vlastním jménem Ari Abedon, je hudebník z amerického Burlingtonu a zatím vydal pouze tři písně. Hudbu nyní produkuje a nahrává ve svém soukromém studiu Pastel Sounds a ať se vám jeho píseň Euphoria líbí nebo ne, rozhodně jí nelze upřít kvalitní, takzvaně „radio-ready“, zvuk.

Na Spotify Ariho poslouchá zhruba 80 posluchačů měsíčně a jeho videoklip vidělo na YouTube pouze 90 lidí, rozhodně se tedy nejedná o žádnou superstar. Pokud však rádi objevujete novou hudbu a neznámé interprety, tak si neváhejte poslechnout tento pravidelně aktualizovaný Spotify playlist, kde naleznete mimo jiné i „Jabedon - Euphoria“.

Další playlisty napříč indie žánry můžete najít na stránkách projektu PlaylistSubs nebo na Playlisty.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz