Hlavní obsah
Umění a zábava

Nekomerční pop music: Objevte kouzlo indie popu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Andrea Piacquadio, Zdroj: Pexels.com

Jak poslouchat pop music a zároveň se vyhnout komerční hudbě? Odpovědí na tuto otázku je ‚indie pop‘ - moderní pop music od nezávislých tvůrců.

Článek

Termín ‚indie pop‘ může mít dva významy. Buď jde o označení hudebního stylu, který se začal formovat v 70. letech nebo jde o pop music, kterou vytváří nezávislí hudebníci - hudebníci, které nereprezentuje žádná nahrávací společnost nebo label.

Ať už indie pop definujeme jakkoliv, jedná se zpravidla o velice chytlavý a melodický styl s moderní aranží, často obsahující prvky elektroniky a taneční hudby. Narozdíl od klasické pop music se indie pop nebojí experimentovat a tak je samotný termín spíše označením přístupu k hudbě, než žánrovým vyhraněním.

Obecně řečeno, hudební žánry můžeme vidět jako škautlky, ze kterých ‚indie‘ hudebníci velice rádi vystupují a to jim otevírá dveře k originalitě a nekomerční tvorbě. Níže si můžete poslechnout několik moderních indie popových písní.

1. darragh - Bloom

Darragh je hudebník z Londýna a sám přiznává, že jeho hudba je velice ovlivněna emocemi a vnitřním prožívánim. Ačkoliv i jeho píseň Bloom je vcelku melancholická a jímavá, chytlavá melodická linka vám utkví v paměti ještě dlouho.

2Micci - I'm A Rainbow

Micci už přece jen ve světě indie popu nějaké jméno má a to především proto, že jako zpěvačka vystupuje na koncertech se světoznámou kapelou Peking Duk. Její sólovou kariéru nakopla píseň I'm A Rainbow, kterou si můžete poslechnout i na YouTube.

Micci, vlastním jménem Michaela Baranová, se také zúčastnila australského X-Factoru kde skončila na celkovém 7. místě. Mimo jiné je i velice aktivní na svém Instagramu, kde jí sleduje téměř 55 tisíc fanoušků.

3. Robin Shaw - Time Is Your Own

Robin Shaw splňuje všechny prerekvizity k tomu, aby se stal mezinárodně uznávaným umělcem. Začínal jako tanečník, poté se věnoval rapu a nyní se jako zpěvák a skladatel pohybuje na pomezí indie popu, folku a hip hopu. Jeho song Time Is Your Own by bez váhání mohli hrát v jakémkoliv komerčním rádiu. Rozhovor s Robinem si můžete přečíst zde (v angličtině).

4. VINI - late nite

Thajská kapela VINI má tři protagonistiky - Beam, Ply a Fhong - které začaly budovat svou fanouškovskou základnu i mimo Thajsko v roce 2022, když vydaly úspěšné album s příhodným názvem my mom doesn't like this (překlad: tohle se mé mámě nelíbí). Nejnovější single late nite se rychle stává jejich nejposlouchanějí písní na Spotify.

5. Magic Trash Party - Tokyo Glow

Tokyo Grow je velice moderní indie popovou písní od Magic Trash Party. Sám producent svůj projekt „škatulkuje“ jako hyperpop-rockovou kapelu, ačkoliv svou hudbu vytváří sám. Jeho nejchytlavější píseň je dostupná i na YouTube, bohužel zatím bez klipu.

6Soph - Whatcha Gonna Do

Zpěvačka Soph ve své debutové písni Watcha Gonna Do originálně kombinuje prvky pop music, folk rocku a country. Ačkoliv se jedná o její prvotinu, dokázala dát dohromady profesionální indie pop hit se skvělým zvukem a zábavným videoklipem. Soph je také velice aktivní na Instagramu.

7. SEPPIE - San Fran

Píseň San Fran od producenta SEPPIE není originální tvorba, ale remix písně od Couriera. SEPPIE spadá do kategorie hudebníků, kteří jsou tak neznámí, že o nich prakticky nejde nic zjistit… Pokud se vám tedy píseň líbí, sledujte SEPPIE na Spotify - snad tam dříve či později zvěřejní nějaké kontaktní údaje a informace o své osobě.

8R. F. Coleman - I Couldn't Trust

Ambiciozní projekt hudebníka, který si říká R.F. Coleman je obestřen tajemnou aurou. Ve své oficiální tiskové zprávě Coleman uvádí, že psal pro New York Times, fotil pro Canon, natáčel filmy na pěti kontinentech a byl postřelen a pobodán. Žádnou z těchto informací se ale nedaří ověřit a tak se musíme smířit s tím, že extrémně charismatický R.F. Coleman je pravděpobně jen talentovaný indie pop hudebník a bavič. Tento umělec také rád a často přispívá na svůj instagramový profil.

Ještě více indie popu

Některé z jmenovaných a hlavně mnoho dalších indie popových písní si můžete poslechnout na tomto pravidelně aktualizovaném Indie Pop Spotify playlistu. Další playlisty napříč indie žánry můžete najít na stránkách projektu PlaylistSubs nebo na Playlisty.cz.

Anketa

Jaká indie pop píseň se vám nejvíce líbila?
darragh - Bloom
0 %
Micci - I'm A Rainbow
0 %
Robin Shaw - Time Is Your Own
0 %
VINI - late nite
0 %
Magic Trash Party - Tokyo Glow
0 %
Soph - Whatcha Gonna Do
0 %
SEPPIE - San Fran
0 %
R. F. Coleman - I Couldn't Trust
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz