Hlavní obsah

Vědci varují: Dětská infekce může způsobit rakovinu střev! Jak tomu zabránit?

Foto: David Švarc/ChatGPT

Bakterie E. coli, která se může dostat do těla už v dětství, zůstává ve střevech jako tichý zabiják. V dospělosti, kolem 30. až 40. roku, může její působení vyústit v rakovinu tlustého střeva.

Článek

Vědci bijí na poplach a varují: klíčem k ochraně je vystavění silné střevní bariéry už od útlého věku. Jak toho dosáhnout?

Příběh

Tomášek byl zdravý kluk, miloval koupání v rybníku. Jeho máma Jana si nikdy nemyslela, že jedno letní odpoledne může způsobit zdravotní problém, který se objeví až za 20 let. „Nikdy by mě nenapadlo, že obyčejné koupání může v jeho těle nechat takovou stopu,“ říká Jana.

Teď, když se dozvěděla o spojitosti mezi dětskou infekcí E. coli a rakovinou střev ve středním věku, cítí strach a vztek zároveň. Jak má chránit své dítě? Jak zabránit, aby bakterie, která teď možná v jeho těle tiše hnije, nezpůsobila v budoucnu tragédii?


Vědecké vysvětlení:

Studie publikovaná v Nature ukázala, že toxin colibactin produkovaný některými kmeny E. coli může již v dětství poškodit střevní buňky a způsobit genetické mutace. Tyto změny se mohou projevit o desítky let později, kdy se rakovina střev začne projevovat kolem 30. nebo 40. roku života.

Vědci bijí na poplach: „Genetické mutace způsobené tímto toxinem mohou přetrvat po desetiletí a stát se spouštěčem rakoviny tlustého střeva.“

Co můžeme udělat pro střevní bariéru – konkrétní opatření:

1. Probiotika a prebiotika:

Jogurty s živými kulturami: Například jogurty s označením „BIO“ nebo „živé kultury“. Dejte dětem každý den lžíci jogurtu jako součást snídaně.

Kefír: Ideální do smoothie – přidejte banán a trochu medu, aby to děti lépe přijaly.

Fermentované potraviny: Kysané zelí nebo kimchi – můžete přidat malou porci k obědu.


Polyfenoly a antioxidanty:

Zelený čaj: Dejte si se staršími dětmi slabý zelený čaj bez cukru – obsahuje silné antioxidanty.

Bobulovité ovoce: Borůvky, maliny a jahody. Přidejte je do snídaně nebo jako svačinu.

Kakao s minimem cukru: Tmavé kakao bez přidaného cukru – třeba domácí kakaový nápoj s medem.


3. Podpora zdravého mikrobiomu:

Rozmanitá strava: Kombinujte zeleninu (mrkev, špenát, brokolici) a celozrnné výrobky (ovesné vločky, celozrnné pečivo).

Luštěniny a ořechy: Fazole a čočka jako příloha, hrst ořechů jako odpolední svačinka.

Zdravé tuky: Lněná semínka do jogurtu nebo ovesné kaše – obsahují omega-3, které chrání sliznici střev.


4. Omezte průmyslově zpracované potraviny:

Červené maso a uzeniny: Ne každý den – vyměňte za drůbež nebo ryby.

Sladké limonády a průmyslové sladkosti: Místo nich ovocné vody a domácí pečivo bez přidaného cukru.


Jak posílit střevní bariéru u dětí:

Pitný režim: Dostatek vody, aby střeva fungovala správně.

Hygiena: Důkladné mytí rukou po toaletě a před jídlem.

Přirozený pohyb: Děti by měly trávit čas venku, hrát si a sportovat – fyzická aktivita podporuje zdraví střev.


Nikdo z nás nechce, aby se zdraví našich dětí stalo obětí tiché infekce, která se projeví až po letech. Proto je čas začít už teď. Pomozme našim dětem vystavět pevnou střevní bariéru a chraňme je před rizikem, o kterém se dosud moc nemluvilo.


„Pokud vám na zdraví vašich dětí záleží stejně jako mě, sdílejte tento článek s ostatními rodiči. Prevence začíná dnes!“

David Řezník Švarc

Zdroje:

nationalgeographic.com
today.ucsd.edu
keckmedicine.org
verywellhealth.com
mskcc.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz