Článek
Vědci bijí na poplach a varují: klíčem k ochraně je vystavění silné střevní bariéry už od útlého věku. Jak toho dosáhnout?
Příběh
Tomášek byl zdravý kluk, miloval koupání v rybníku. Jeho máma Jana si nikdy nemyslela, že jedno letní odpoledne může způsobit zdravotní problém, který se objeví až za 20 let. „Nikdy by mě nenapadlo, že obyčejné koupání může v jeho těle nechat takovou stopu,“ říká Jana.
Teď, když se dozvěděla o spojitosti mezi dětskou infekcí E. coli a rakovinou střev ve středním věku, cítí strach a vztek zároveň. Jak má chránit své dítě? Jak zabránit, aby bakterie, která teď možná v jeho těle tiše hnije, nezpůsobila v budoucnu tragédii?
Vědecké vysvětlení:
Studie publikovaná v Nature ukázala, že toxin colibactin produkovaný některými kmeny E. coli může již v dětství poškodit střevní buňky a způsobit genetické mutace. Tyto změny se mohou projevit o desítky let později, kdy se rakovina střev začne projevovat kolem 30. nebo 40. roku života.
Vědci bijí na poplach: „Genetické mutace způsobené tímto toxinem mohou přetrvat po desetiletí a stát se spouštěčem rakoviny tlustého střeva.“
Co můžeme udělat pro střevní bariéru – konkrétní opatření:
1. Probiotika a prebiotika:
Jogurty s živými kulturami: Například jogurty s označením „BIO“ nebo „živé kultury“. Dejte dětem každý den lžíci jogurtu jako součást snídaně.
Kefír: Ideální do smoothie – přidejte banán a trochu medu, aby to děti lépe přijaly.
Fermentované potraviny: Kysané zelí nebo kimchi – můžete přidat malou porci k obědu.
Polyfenoly a antioxidanty:
Zelený čaj: Dejte si se staršími dětmi slabý zelený čaj bez cukru – obsahuje silné antioxidanty.
Bobulovité ovoce: Borůvky, maliny a jahody. Přidejte je do snídaně nebo jako svačinu.
Kakao s minimem cukru: Tmavé kakao bez přidaného cukru – třeba domácí kakaový nápoj s medem.
3. Podpora zdravého mikrobiomu:
Rozmanitá strava: Kombinujte zeleninu (mrkev, špenát, brokolici) a celozrnné výrobky (ovesné vločky, celozrnné pečivo).
Luštěniny a ořechy: Fazole a čočka jako příloha, hrst ořechů jako odpolední svačinka.
Zdravé tuky: Lněná semínka do jogurtu nebo ovesné kaše – obsahují omega-3, které chrání sliznici střev.
4. Omezte průmyslově zpracované potraviny:
Červené maso a uzeniny: Ne každý den – vyměňte za drůbež nebo ryby.
Sladké limonády a průmyslové sladkosti: Místo nich ovocné vody a domácí pečivo bez přidaného cukru.
Jak posílit střevní bariéru u dětí:
Pitný režim: Dostatek vody, aby střeva fungovala správně.
Hygiena: Důkladné mytí rukou po toaletě a před jídlem.
Přirozený pohyb: Děti by měly trávit čas venku, hrát si a sportovat – fyzická aktivita podporuje zdraví střev.
Nikdo z nás nechce, aby se zdraví našich dětí stalo obětí tiché infekce, která se projeví až po letech. Proto je čas začít už teď. Pomozme našim dětem vystavět pevnou střevní bariéru a chraňme je před rizikem, o kterém se dosud moc nemluvilo.
„Pokud vám na zdraví vašich dětí záleží stejně jako mě, sdílejte tento článek s ostatními rodiči. Prevence začíná dnes!“
David Řezník Švarc
Zdroje:
nationalgeographic.com
today.ucsd.edu
keckmedicine.org
verywellhealth.com
mskcc.org