Hlavní obsah
Sport

Jiří Procházka jde znovu bojovat o nejprestižnější světový titul

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Jiří Procházka nastoupí do odvety proti jednomu z nejobávanějších bojovníků planety.

Článek

Jiří Procházka jde znovu zabojovat o titul polotěžké váhy nejprestižnější a největší MMA organizace na světě UFC. Na UFC 303 se měla konečně vrátit největší hvězda celého světa MMA. Conor McGregor bohužel vzhledem ke svému zranění nemohl nastoupit a po několikáté musí svůj návrat odsunout. Fanouškům však na sociálních sítích poslal vzkaz, že se nejedná o nic vážného a za pár týdnů je zpátky v tréninku.

A tak UFC muselo narychlo zajišťovat náhradu hlavního zápasu pro číslovaný turnaj, takže se muselo jednat jen o ty největší jména a těch nebylo k dispozici úplně moc. Takže zápasníci jako Jirka Procházka a Alex Pereira, tedy borci, kteří jsou nonstop v tréninku a jsou schopní právě nastupovat i na podobné short notice zápasy. A ještě k tomu jsou oba v tuto chvíli jedni z nejzajímavějších a nejoblíbenějších zápasníků z celé UFC stáje.

První zápas.

Výsledek samozřejmě všichni známe, ale Jirka v tom zápase nevypadal vůbec špatně. Snažil se o svůj typický nestandardní pohyb a krásně trefoval v postoji. Bylo tam hodně naznačovaní, náznak takedownu a rychle přechod s úderem. Alex Pereira hrozil hlavně svým tvrdým calfkickem, který dokázal za první kolo trefit hned několikrát. Procházka naopak trefil lepší údery a hlavně dokázal Alexe vzít na zem, kde přidal pár tvrdých loktů. A tak první kolo šlo u všech bodových rozhodčích za ním.

Druhé kolo začalo pro českého samuraje také dobře. Opět trefil tvrdé údery a chvilku to vypadalo, stupňuje tlak, protože cítí, že má hodně navrch. Ale pořád se držel ve velké ostražitosti a hlavně dobré vzdálenosti. Což při jedné jediné sekvenci porušil a to, když trefil Alexe tvrdým zadním úderem a rozhodl se jít dopředu s delší kombinací. Bohužel ten to krásně odcouval a z ústupu trefuje krásný zvedák, který posílá Jirku na kolena. Snaží se zabojovat o takedown, ale přichází tvrdá sekvence loktů, kterou Jirka vyhodnocuje jako nebezpečnou a tak raději padá, aby se s Pereirou dostal na zem. Pád ovšem vypadá dost nepřirozeně a rozhodčí Marc Goddard ukončuje zápas.

Ihned bylo vidět, že Procházka ještě mohl pokračovat. Ale v pozápasovém rozhovoru se rozhodl nepotopil rozhodčího a řekl, že se jednalo o dobré ukončení. Což samozřejmě postupem času v dalších rozhovorech už vyvrátil a přiznal, že v sobě má jakousi pachuť nespravedlivé prohry.

Bohužel tedy jedna osudná chyba stála Jirku dobře rozjetý zápas.

V dubnu letošního roku se oba představují na jubilejním UFC 300. Alex Pereira po 3 minutách knockoutoval Jamahala Hilla. Procházka ve druhém kole po skvělém výkonu ukončuje Rakiče. Získává bonus pro výkon večera a znovu si říká o titulovou šanci.

A ta přichází velmi rychle.

Odveta.

Na průběhu zápasu se jen velmi těžko něco změní. Jirka okusil sílu Alexova úderu a ví, že není radno podceňovat ani jeden jediný úder. Na Alexovi je strašně těžké to, že úder může přiletět z jakékoli vzdálenosti, z jakékoli končetiny a všechny mají extrémní knockoutový potenciál. Navíc do tohoto zápasu vypadá, že znovu nabral nějakou svalovou hmotu a přibližuje se svému topu v kategorii do 93 kg. Protože ještě nedávno nastupoval ve střední váze a svalů tak mohl mít mnohem méně. Dá se tedy čekat, že prosadit se s Alexem na pletivu nebude jen tak a takedowny by bylo lepší časovat v prostoru.

Jirka ale vůbec není ortodoxní wrestler a tento styl boje jsme od něj asi nikdy neviděli. Takže dost možná znovu uvidíme mírný tlak ze strany Procházky a boj z ústupu od Alexe. Ten určitě bude kopat už zmíněné calfkicky, protože to je věc, která Jirkovi dělá problém. Byla to taktika i Alexandara Rakice, který jich Jirkovi nasázel jen za první kolo kolem dvaceti.

Kdo je favorit?

Stylově bohužel Pereira. Alex je možná nejlepší postojový zápasník své váhy na planetě. Několikanásobný šampion Glory ve dvou váhových kategoriích. Třikrát dokázal porazit Adesanyu a získal pásy v obou váhových kategoriích i v UFC. To je naprosto šílené. To znamená, že v postoji by byl favoritem asi proti úplně každému. Natož proti zápasníkům, kteří také mají postoj jako svoji největší přednost. Zároveň Alexovi nikdo nemůže odepřít to zápasnické srdce. Je to jeden z těch opravdových bojovníků, stejně jako Jirka.

Ten tedy bude muset sázet na své zkušenosti. Pořád má v MMA 3× více zápasů než Alex. Těžit ze svého skvělého pohybu a hlavně se soustředit na to, aby zbytečně neinkasoval. Jirka také dokáže knockoutovat soupeře z každé pozice, je výborně silově připravený, má skvělé kardio a mysl válečníka. Zároveň odveta by mohla hrát do karet hlavně jemu, protože už poznal jaké to je s Alexem v kleci. Alex působí v podstatě ve všech zápasech dost podobně a tak ho mohl Jirka mnohem lépe navnímat, než tomu mohlo být naopak. Nějak nacítit Jirkův pohyb je v podstatě nemožné.

Budu tedy věřit, že náš samuraj přiveze zpátky světový titul a lidé to budou oslavovat minimálně stejně jako v posledním případě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz