Hlavní obsah
Sport

Sparta bez dvou největších lídrů. Zvládnou Panák a Friis své nové role?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Sparta přišla o své dvě největší tváře v podobě trenéra Briana Priskeho a kapitána Ladislava Krejčího. Tomáš Rosický musel ukázat na nové lídry a před důležitou sezónou čelil složité situaci.

Článek

Konec Briana Priskeho.

Když se objevila spekulace o tom, že si pro trenéra jde Feyenoord, který v posledních letech patří do špičky holandské ligy, bylo téměř jasné, že ho Sparta nezvládne udržet. A tak odchází nejen hlavní trenér, ale hlavně lídr a hlavní tvář přeměny, rozkvětu týmu z Letné.

Tomáš Rosický vsadil na pokračování s asistentem Larsem Friisem, který se k týmu přidal v prosinci roku 2022. Což rozhodně dává smysl. Sparta nastolila nový řád, nový systém a nejlepší možnost jednoznačně je nezastavovat tento rozjetý vlak.

Historie trenéra

Lars Friis svoji trenérskou kariéru zahájil v dánském Midtjyllandu, kde působil u mládeže. Následovala štace v Aarhusu, kde působil jako asistent A-týmu. A jednoznačně nejvěhlasnější bylo angažmá v anglickém Brentfordu, kde se opět vrátil k práci s mládeží.

Následně na skok zpět do Aarhusu a v roce 2021 poprvé v roli hlavního trenéra u dánského Viborgu. Tady trenér získal okamžitý úspěch. Hned v jeho první sezóně dokázal s týmem vyhrát základní skupinu 2. ligy a následně postoupit do nejvyšší soutěže. Jako nováček dokázal po podzimní části udržet 8. příčku dánské ligy.

Přichází laso z mnohem atraktivnější štace - Aalborg. V té době 4. tým dánské ligy. Kvůli špatným výsledkům je Friis propuštěn hned po 6 měsících svého působení.

Konec Ladislava Krejčího.

LK37 se stál fenoménem posledních let české ligy. Vidím to každý den u malých fotbalistů, kteří ho velmi často mají jako svého největšího idola. V jeho 25 letech se stal nepostradatelným článkem svého týmu. Kapitánem, lídrem, který jakmile v sestavě chyběl, tak to bylo velmi cítit. Navíc Krejčí byl extrémně produktivní. Byl jasným exekutorem penalt a při každé standardní situaci byl ve vzduchu on to hlavní nebezpečí.

Štafetu přebírá Filip Panák. Hráč s úžasným příběhem, který se spojil se Spartou a v tuto chvíli má možnost se dostat mezi společnost legend klubu. Filipovi je 28 let, v minulé sezóně nastoupil do 30 zápasů a byla to vlastně první sezóna ve Spartě, při které mu dlouhodobě drželo zdraví a mohl tak absolvovat takovou porci zápasů.

Otázka je tedy jasná. Zvládne tato dvojice navázat na své předchůdce? Tlak bude obrovský. Vítěz letošního ročníku ligy jde rovnou do základní skupiny ligy mistrů. Lars Friis a jeho erudice je jasná, ale z čeho mají fanoušci obavy jsou jeho manažerské schopnosti a jeho schopnost reagovat, když se nedaří.

Filip Panák je bojovník, osobnostně je úplně jiný typ než Krejčí, ale pásku nedostal jen tak. Tomáš Rosický to v rozhovoru na klubovém youtube kanále komentoval slovy „Já vlastně první věc, co jsem mu říkal, když jsme se bavili o tom, že bude kapitán. Tak je, aby zůstal svůj. Aby se nesnažil být Láďa Krejčí nebo aby se nesnažil být kdokoli jiný. Pro nás je to příklad, ten Sparťanskej příklad, o čem se furt bavíme, nikdy se nevzdávat za žádné situace. Vzor toho je Filip Panák“.

Já osobně jsem skeptický před následující sezónou pro Spartu, ale spíše z pohledu toho, jak vypadají kádry Slavie i Plzně. Co se týče osob trenéra i kapitána. Vedení Sparty ukázalo na správné lidi a neumím si představit lepší řešení této složité situace.

Co myslíte vy? Zvládnou oba zmínění své nové role? Napište do komentářů a pojďme diskutovat.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lars_Friis

https://sparta.cz/cs/tymy/1-muzi-a/realizacni-tym/1348-lars-friis

https://www.youtube.com/watch?v=ZiMHmiZDhGY

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz