Hlavní obsah
Zdraví

10 faktů, které jste (ne)věděli o lupénce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Frankl Pharma

Lupénka je jedním z nejčastějších kožních onemocnění. Přesto jsou však některá fakta o této chorobě stále ještě málo známá. Přinášíme vám 10 zajímavostí o nepříjemné autoimunitní nemoci, která se odborně nazývá psoriáza.

Článek

1. Nemoc nepostihuje jen kůži

Typickým projevem lupénky jsou červená ložiska s šupinkami, která se objevují zejména na loktech, kolenou, v oblasti křížové kosti, ale i dalších místech. U některých pacientů se ale onemocnění může projevovat pouze na nehtech. „Postižený nehet má nerovný povrch, vyskytuje se tam typické dolíčkování“, ztluštění nehtové ploténky, anebo tzv. olejové skvrny, což je žluté zbarvení nehtů,“ popisuje dermatoložka MUDr. Anna Jiráková, Ph.D. z klinického a výzkumného centra kožních nemocí Dermatologie prof. Hercogové. Takový projev se často podobá plísním, proto je důležité, aby zkušený dermatolog stanovil správnou diagnózu a nasadil vhodnou léčbu. Dále mohou být lupénkou zasaženy také klouby – jedná se o takzvanou psoriatickou artritidu.

2. Za žádných okolností se nemůžete nakazit

Pacienti s lupénkou často trpí zejména v létě, kdy oblečení odhalí viditelné projevy nemoci, anebo při návštěvách veřejných koupališť. Setkávají se s tím, že se jich lidé „štítí“ a bojí se, aby od nich nemoc nechytili. Ve skutečnosti jde ale o autoimunitní geneticky podmíněné onemocnění, nikoliv o infekční chorobu – to znamená, že se jí nelze v žádném případě nakazit od jiného člověka, a to ani při blízkém kontaktu, v bazénu, v sauně, ve společné sprše, dokonce ani při použití stejného ručníku nebo při sdílení podložek v posilovně.

3. U dětí se objevuje vzácně

Lupénka může vzniknout v jakémkoliv věku, nejčastěji je to mezi 20. a 30. rokem života. Ve výjimečných případech se ale objevuje také u dětí. „Může se vyskytovat i u dětí, ale je to vzácnější forma psoriázy, říká se jí psoriáza 1. typu. U dětí se vyskytuje nejčastěji po infektech, často po streptokokové angíně. Prevalence je u dětí 0,7–1 %,“ popisuje MUDr. Jiráková.

4. Dá se proti ní bojovat i přírodními prostředky

Existuje celá řada léčebných prostředků a drtivé většině pacientů s lupénkou mohou dermatologové v dnešní době pomoci. U středně těžké a těžké psoriázy se využívá systémová léčba, u mírné formy stačí lokální přípravky v podobě mastí, krémů či sprejů. Také pacienti, kteří dávají přednost alternativní léčbě v podobě přírodních prostředků, mají možnost vyzkoušet účinné produkty. „Jsou to přírodní přípravky SORATINEX Dr. Michaels, ve kterých jsou nakombinované bylinné směsi podle australského vědce Michaela Tiranta. Obsahují spoustu přírodních látek s velmi výrazným protizánětlivým efektem. Doporučujeme je pacientům, kteří odmítají konvenční léčbu. Toto je pro ně velmi vhodná alternativa léčby psoriázy,“ doporučuje dermatoložka Jiráková.

5. Lupénka může vést k depresím

Pro mnoho pacientů jsou nevzhledné projevy psoriázy zdrojem psychických potíží. Setkávají se s nepříjemnými pohledy okolí, mohou mít problém navázat partnerský vztah, onemocnění jim může komplikovat i pracovní kariéru. Špatná psychika pak zhoršuje projevy nemoci a pacient se tím dostává do začarovaného kruhu. „Dobře víme, že psoriáza výrazně snižuje kvalitu života jak pacientů samotných, tak i okolí. Spousta pacientů má problémy s alkoholismem, úzkostí, depresemi… V těchto případech je nutná spolupráce s psychologem a psychiatrem,“ radí MUDr. Jiráková a dodává, že pokud je pacient pozitivně naladěn, ví, že mu léčba pomůže a současně má psychologickou podporu, potom takto komplexní přístup vede k mnohem úspěšnějšímu boji s lupénkou.

6. Když ji mají rodiče, nemusí ji mít automaticky i dítě

Lupénka je geneticky podmíněná a pokud jeden z rodičů trpí psoriázou, riziko výskytu u dětí se navyšuje na 10–14 %. Jestliže trpí lupénkou oba rodiče, riziko se zvyšuje na 41 i více procent. Neznamená to však, že pokud se lupénka objevuje v rodině, automaticky ji bude mít potomek také. Velkou roli totiž hrají takzvané „spouštěče“, které ji aktivují. „Je tam samozřejmě velký vliv zevního prostředí, životosprávy, jak pacient žije, jakou má intenzitu stresu v životě, jaké má infekty, v jakém věku a tak dále,“ vypočítává MUDr. Jiráková rizikové faktory, které mohou mít na propuknutí lupénky vliv.

7. Sluníčko je přítel

Neviditelné UV záření má protizánětlivý efekt, takže ve slunečných měsících se kožní projevy lupénky mohou zlepšovat. Tohoto faktu využívá i fototerapie, což je léčba UVB světlem o vlnové délce 311 nanometrů. Ale i „obyčejná“ dovolená u moře dokáže divy! „Samozřejmě i mořská sůl desinfikuje, zklidňuje kožní projevy, ale je tam opět více faktorů – psychická pohoda, relax spojený s dovolenou, kdy nepracujeme, nemáme ten běžný každodenní stres… Není to tedy jen samotné sluníčko nebo samotné moře, ale komplexní efekt,“ uvádí dermatoložka Jiráková.

8. V těhotenství se stav často zlepšuje

U většiny pacientek se lupénka vlivem hormonů, které ovlivňují imunitní systém, v těhotenství výrazně zlepšuje. I během těhotenství či kojení se dá lupénka navíc velmi úspěšně léčit, takže pacientky s lupénkou nemusejí mít z plánování rodičovství žádné obavy. Faktem ovšem je, že po „hormonální bouři“, kterou toto období provází, se často lupénka opět vrací.

9. Nadváha a kouření zhoršuje psoriázu

Nadváha celkově zhoršuje psoriázu, proto lékaři radí bojovat s obezitou. Psoriatici mají oproti zdravé populaci mnohem vyšší riziko dalších interních onemocnění. Jedná se o takzvaný metabolický syndrom, tedy zvýšenou hladinu lipidů v krvi, zvýšený krevní tlak, riziko infarktu… Je tedy žádoucí zaměřit se na zdravý a vyvážený jídelníček a mít dostatek pohybu, aby nedocházelo k nadváze. Dalším negativním faktorem zhoršujícím projevy lupénky je kouření – psoriatici by se měli vzdát cigaret.

10. Nemusíte se častěji mýt, ale je důležité promazávat

Je omyl se domnívat, že lupénka souvisí s nedostatečnou hygienou, anebo že mytí naopak zhoršuje její projevy. Hygiena pacientů s lupénkou se neliší od zdravých lidí. Dermatologové všem doporučují jednou denně osprchovat celý kožní povrch. Pro psoriatiky je ovšem důležité pokožku pravidelně promašťovat a hydratovat za pomoci zevních preparátů, které kůži zklidňují.

Víte, že…

• Odhaduje se, že v České republice trpí psoriázou 200 až 300 tisíc nemocných. Narůst této choroby, jako i mnoha dalších kožních onemocnění, v posledních letech stoupá.

• Lupénka je známá už tisíce let. Poprvé ji však přesně definoval brněnský rodák Ferdinand von Hebra v roce 1842 ve Vídni.

• Slovo „psoriáza“ je odvozeno z řeckého slova „psora“, což se dá přeložit jako „šupina“. Také český název onemocnění lupénka odkazuje na odlupování kůže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz